Hotbilden
Hur ser det ut i världen idag och vilka är de reella hoten för oss i Sverige och för världen i övrigt? De ekonomiska och sociala klyftorna ökar mellan de rika och fattiga länderna. Miljöproblemen hotar vår framtid och vår existens. Jordförstöring, vattenbrist, råvarubrist och den växande bristen på odlingsbar mark i världen är en grogrund för konflikter och krig. Hur skall dessa globala orättvisor kunna upphävas? Hur skall den militära sektorn runt om i världen kunna avvecklas så att utvecklingen av mänsklighetens villkor kan slå in på en ny väg som leder bort från dessa hot? Hur kan resurser frigöras så vi kan använda dem till hela mänsklighetens fromma?
Vänsterpartiet arbetar för att utveckla internationell solidaritet grundad på demokrati, social och ekonomisk jämlikhet och alla människors lika värde såsom överordnat kulturella, språkliga och religiösa skillnader. Detta är Vänsterpartiets grundinställning. Denna grundsyn är grunden för vår uppfattning att Sverige måste nedrusta det militära försvaret och avveckla vapenexporten.
Totalförsvaret måste anpassas till denna nya hotbild, där andra hot är åt- skilligt större än det militära hotet. Detta radikalt förändrade säkerhetspoli- tiska läge gör det möjligt för Sverige att genom praktisk handling visa vägen för en allmän internationell nedrustning. En sådan skulle frigöra resurser för mer angelägna verksamheter än ständiga rustningar.
Eftersom de viktigaste hoten inte är militära utan sociala och miljömässiga måste vårt försvar inrikta sig mot just de icke-militära hoten. Sveriges insatser för fredsbevarande åtgärder och konflikthantering i andra länder är också viktiga i dessa sammanhang.
Dags för nytt försvarsbeslut
Vad som kännetecknar vår nuvarande tidsperiod är att tempot i den samhälleliga och politiska utvecklingen drivs upp. Pådrivande är den nya tekniken och de allt snabbare och bredare kommunikationsmöjligheterna. Vi ser att lagstiftning och politiska regelverk släpar efter i den snabba utvecklingen. Vi ser det på IT-området och inom ekonomin, men vi ser det även inom försvarspolitiken. Långsiktiga planer blir till följd av förändringar i omvärlden och av den snabba tekniska utvecklingen snabbt föråldrade. Redan nu kan vi se att det senaste försvarspolitiska beslutet är överspelat. ÖB har gått ut med en kraftig kritik och skisserat tre nya alternativ för försvarsmaktens utveckling. Undersysselsättningen och oron på förbanden är en besvärande realitet.
Långsiktiga kontrakt på stora kostnadskrävande materialinköp binder upp försvarsmaktens förmåga från att bli det moderna anpassningsbara försvar som var den vackra tanken med det senaste försvarsbeslutet. Det tydligaste exemplet på detta är det stora strategiska misstaget JAS 39 Gripen, som för flera år framöver binder upp resursutrymmet och vars enda roll i framtiden tycks bli att köras in i det krigshistoriska museet och där uppvisas för framtida generationer som varnande exempel. Otidsenliga redovisnings- och inköpsrutiner ger upphov till motsättningar och oklarheter. Ett exempel är påståendet från försvarmakten att man fått 9 miljarder för lite p.g.a. av ändrade inköpsrutiner.
Nu är det sagt att 1999 ska bli en kontrollstation med möjlighet till korrigeringar. Vi menar att osäkerheten om utvecklingen och de fastlåsningar i en felaktig, kostnadskrävande och stelbent struktur är så allvarliga att det inte räcker med korrigeringar. Det som nu krävs är ett helt nytt försvarsbeslut som är baserat på en aktuell säkerhetspolitisk analys och en rationell struktur av våra samlade försvarsresurser.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten av ett nytt försvarsbeslut.
Stockholm den 24 oktober 1998
Gudrun Schyman (v)
Hans Andersson (v) Lars Bäckström (v) Ingrid Burman (v) Tanja Linderborg (v) Berit Jóhannesson (v) Maggi Mikaelsson (v) Stig Eriksson (v) Owe Hellberg (v)