Försvarsmakten måste satsa på minröjning
Den svenska försvarsmakten och Räddningsverket kan bli betydande aktörer i kampen mot gömda minor i fattiga och krigshärjade stater. Men det har hittills saknats både ekonomiska resurser och en tillräcklig vilja att omprioritera till fördel för minröjning.
Regeringen har givit försvarsmakten tydliga direktiv. Minröjning ska ha främsta prioritet inom ramen för försvarsmaktens internationella verksamhet. Ändå satsade Försvarsmakten under 1998 bara 0,17 % av sin budget för att förbereda och utföra internationell minröjning. Och det räckte inte till att stödja varken teknikutveckling eller tester av befintliga minröjningssystem. Det finns en rad akuta behov, exempelvis:
? FOA behöver få tillräckliga resurser att genomföra grundforskning om minornas s.k. molekylvandring. ? ? Biosensor Applications behöver finansiellt stöd för att färdigställa sin konstgjorda hundnos som kan lokalisera minfälten. ? ? FOA behöver bidrag för att utveckla sin del av Celsius s.k. multisensor som kan lokalisera var de enskilda minorna ligger. ? ? Bofors behöver få sitt mekaniska minröjningssystem, Mine Guzzlern, testat och utvärderat av försvarsmakten. ? Det finns en mycket stark politisk vilja att utöka den svenska minröjningsförmågan. I den aktuella propositionen Förändrad omvärld - omdanat försvar kan man bland annat läsa:
? "Minröjningsförmågan bör ytterligare utvecklas bl.a. inom forskning, materielutveckling och utbildning. En viktig förmåga i sammanhanget är teknik för att lokalisera minor." Detta berör FOA:s grundforskning, Celsius s.k. multisensor och Biosensor Applications konstgjorda hundnos. ? ? "Effektiv medverkan i olika typer av internationella minröjningsinsatser i mindrabbade länder ställer också krav på forskning och teknikutveckling. Idag sker en omfattande utveckling av materiel främst inom sensorområdet och beträffande utrustning för maskinell minröjning. Det krävs prov och försök med nyutvecklad materiel där störst intresse bör ägnas den teknik och den materiel som i närtid kan få operativ användning." Detta berör Bofors, vars minröjningssystem bör testas omgående och Biosensor Applications, vars konstgjorda hundnosen ska testas hösten 1999. ? Regeringen slog i det nya regleringsbrevet, avseende 1999, fast att försvarsmaktens forskning och tekniska utveckling ska inriktas mot att "kunna stödja försvarsmaktens internationella verksamhet inklusive ammunitions- och minröjning".
"Gör försvarsmakten vad den bör göra?", frågade sig försvarsminister Björn von Sydow under en debatt om Sveriges minröjningsförmåga i riksdagen den 19 januari 1999. Det förutsatte försvarsministern som slog fast att han ska ta försvarsmaktens återrapporteringar om sina satsningar "på fullt allvar".
Försvarsmakten har, å sin sida, konstaterat att den redan i februari 1998 lade en rad förslag till regeringen om hur minröjningsförmågan kan utökas under både 1998 och 1999. Det skulle kosta cirka 35 miljoner kr per år och det skulle påskynda teknikutvecklingen väsentligt. Men ännu har det inte kommit något svar från regeringen.
Antingen kan regeringen öronmärka exempelvis 200 miljoner kr om året (vilket motsvarar 1 % av försvarsmaktens materielinköp) till minröjnings- verksamhet. Eller också kan regeringen mer i detalj reglera vad försvarsmakten ska göra för att utöka den svenska minröjningskapaciteten, i enlighet med försvarsmaktens egna förslag.
Statens räddningsverk planerar att bygga upp en omfattande min- röjningskapacitet, vilket vi välkomnar. Verket hemställde i januari 1999 om att få omfördela 10 miljoner kr i sin budget för 1999 för att på så sätt kunna utöka sin minröjningsförmåga. Vi förutsätter att denna hemställan bifalles av regeringen och att Räddningsverket också fortsättningsvis ges stöd i sin strävan att bli en betydande svensk minröjningsaktör.
De gömda minorna är en plåga för många människor i krigshärjade stater. Dessa "hidden killers" som varje månad lemlästar 2 000 människor måste lokaliseras och röjas. Sverige bidrar till detta arbete genom bistånd från Sida, men det är också viktigt att både försvarsmakten och Räddningsverket genomför en kraftig satsning på att utöka den svenska minröjningförmågan.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör öronmärka exempelvis 200 miljoner kronor om året av Försvarsmaktens budget till minröjningsverksamhet, alternativt mer i detalj reglera vad Försvarsmakten skall göra för att utöka den svenska minröjningskapaciteten,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att Statens räddningsverk ges stöd i sin strävan att bli en betydande svensk minröjningsaktör.
Stockholm den 24 mars 1999
Lars Ångström (mp)
Gustaf von Essen (m) Eva Zetterberg (v) Ingrid Näslund (kd) Rigmor Ahlstedt (c) Runar Patriksson (fp)