Byggprodukter och inomhusmiljö
Regeringen har i proposition 1998/99:62, Vissa byggfrågor m m, förslag om lagändringar gällande bl a byggprodukter. Regeringens förslag till lag om ändring i lagen (1994:847) om tekniska egenskapskrav för byggnadsverk, m m aktualiserar några viktiga frågor om inomhusmiljö och hälsa. Såväl den nuvarande lagen som den föreslagna ändringen ger regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, rätt att meddela föreskrifter (22 §) bl a i fråga om märkning av byggprodukter som förutsättning för att de skall få släppas ut på marknaden och användas, samt om förbud mot att på marknaden släppa ut byggprodukter som inte uppfyller kravet på lämplighet. Ett sådant väsentligt lämplighetskrav är ett skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö.
EG:s byggproduktdirektiv, till vilket lagförslaget ansluter sig, förutsätter i sin tillämpning en konkretisering av de väsentliga kraven. Enligt direktivet kan det behövas klasser för olika prestationsnivåer och krav som är beroende av skillnader i bl a klimat, tradition och säkerhetsnivå. Nivåer och klasser arbetades emellertid inte in i dokumenten. Som regeringen framhåller anses tillämpningsdokumenten otillräckliga för harmonisering av medlems- ländernas krav.
Kontroll av byggprodukter har fått stor aktualitet med anledning av att allergier, särskilt hos barn, har ökat kraftigt i Sverige. Oavsett den primära orsaken till denna ökning, som delvis är förknippad med förändrad inomhusmiljö, medför allergierna en ny, ökad känslighet i befolkningen. Föroreningarna i inomhusluften härrör i hög grad från byggmaterial och andra byggprodukter. Enligt Kristdemokraternas mening brådskar det därför att få till stånd en effektiv kontroll av byggprodukter. Insatser från staten, kommunerna, andra organisationer och näringslivet behövs samtidigt.
För ett framgångsrikt genomförande på såväl svensk som europeisk nivå behövs s k pre-implementeringsforskning rörande vissa frågor. Viktiga forskningsuppgifter är att visa vilka byggprodukter och miljöfaktorer som utlöser besvär av allergi eller annan överkänslighet samt att utveckla metoder för mätning och klassificering av byggprodukters avgivning av luftföroreningar inomhus. Ett sådant FoU-arbete bör ske i Byggforsknings- rådets regi och i samarbete med andra berörda forskningsorgan, Boverket och företrädare för byggbranschen. Särskilt statliga medel för detta bör anslås.
Regeringen föreslår vidare att en- och tvåbostadshus undantas från den återkommande obligatoriska funktionskontrollen av ventilationssystem. Regeringen hävdar att en ägare av ett småhus bör ha så stort eget intresse av att tillse att ventilationen fungerar tillfredsställande, så att det framstår som onödigt med återkommande kontroll. Vi instämmer med regeringen i att ett funktionsdugligt ventilationssystem är av stor vikt för att uppnå god luftkvalitet inomhus. Dessutom har ventilationen stor betydelse för att eliminera radon och olägenheter som fukt. Vi anser emellertid inte att den återkommande ventilationskontrollen av småhus kan tas bort utan att man gör något i stället. Den s k ELIB-undersökningen har visat att inte minst småhusen ofta i praktiken har en långt sämre ventilation än vad de utformats för. Vi har uppmärksammat att bland andra Socialstyrelsen och Konsument- verket har påpekat vikten av att det genomförs en aktiv informationskampanj eftersom en- och tvåbostadshusen avses undantas. Vi stöder det förslaget.
Detta är dock inte tillräckligt. Det är knappast troligt att informations- kampanjer annat än delvis kan återställa ventilationen i småhusen till avsedda värden. Ur folkhälso- synvinkel är det enligt vår mening samtidigt nödvändigt med aktiva insatser från regeringens, myndigheternas och näringslivets sida för att åstadkomma en effektiv kontroll av byggprodukters avgivning av föroreningar till inomhusluften. Endast genom kombination av ökad ventilation och minskning av föroreningsavgivningen kan luftkvaliten inomhus förbättras varaktigt.
Vi föreslår att regeringen återkommer till riksdagen med en plan för hur arbetet med tillämpningsföreskrifterna av EG:s byggproduktdirektiv skall kunna påskyndas med avseende på hygien, hälsa och säkerhet samt hur den svenska tillämpningen av föreskrifterna kan förberedas på bästa sätt. Vidare bör Boverket, Konsumentverket, Socialstyrelsen och Byggforskningsrådet uppdras att tillsammans genomföra en aktiv informationskampanj om förbättrad ventilation och förbättrade hygienvaror i småhus. Byggforsknings- rådet bör anslås erforderliga medel för att genomföra den målinriktade forskning och utveckling som är nödvändig för att mätstandarder och system för produktmärkning skall kunna genomföras utan tidsspillan.
Krav på tillgänglighet
Regeringen har i proposition 1998/99:62, Vissa byggfrågor m m, föreslagit ändringar i bestämmelserna om hissar och andra anordningar i byggnadsverk. Förslaget innebär att den nuvarande definitionen av byggprodukter i lagen (1994:847) om tekniska egenskapskrav på byggnadsverk, m m ändras för att underlätta genomförandet av EG:s byggproduktdirektiv och andra direktiv som berör hissar m m. Propositionen berör vidare föreskrifter om befintliga hissar, ingripande mot eftersatt underhåll av byggnadsverk, undantag från obligatorisk funktionskontroll av ventilationssystem, miljödomstolarnas befattning samt reglering av kommuner med utökad förköpsrätt. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 1999.
Regeringen har valt att i propositionen föreslå att det särskilda avsnittet om ändringar i byggnadsverk (13-14 §§) tas bort. "Därmed klargörs att sådana anordningar omfattas av reglerna om byggprodukter innan de ingår i ett byggnadsverk. Bestämmelserna om underhåll av sådana anordningar hör samman med det generella underhållskravet på byggnadsverk." Vi känner en oro för detta beslut, då det negativt skulle kunna påverka möjligheterna för personer med funktionshinder. Vi anser att det är fel att hissar inte skall beröras av kraven enligt 2 § första stycket 7 och 8 i BVL. Hissar måste omfattas av krav på lämplighet för avsett ändamål och om tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- och orienteringsförmåga. Lagrådet har föreslagit att om syftet är att även krav på handikappanpassning skall införas för byggprodukter bör en direkt hänvisning till krav enligt 2 § första stycket 8 göras i 4 §. Lagrådet har påvisat oro för risk för vilseledande genom att i § 22 ta bort hänvisningen till § 4 om lämplighet. Regeringen väljer att sätta likhetstecken mellan uttrycken "lämpliga för avsedd användning" och "lämplighet för avsett ändamål". Hissar behandlas som byggprodukter och nämns inte särskilt, vilket är olyckligt. Vi föreslår att också hissar omfattas av tekniska krav på byggnadsverk.
Tillsyns- och kontrollsystemet enligt PBL
Idag finns långtgående planer och arbete kring de produkter som finns ute på marknaden när det gäller miljövänliga alternativ. Materialleverantörerna har hårda krav på sina produkter och har varit med om en mycket positiv utveckling. De har ett mycket stort materialansvar. De stora problemen vid storbyggen idag och som också mest härrör från de stora byggbolagen är den tidspress som blir när tidsplanen prioriteras före kvalitet och miljö. Det finns ingen koppling mellan livstidscykeln på ett hus och en produkt. Ett exempel på att tidsramen är så pressad anses vara de byggkreditiv som råder och som innebär att byggarna inte hinner vänta ut cementets torktid. Det spelar då ingen roll hur många miljövänliga produkter man än har. Det stora problemet är den fukt som byggs in och som idag inte finns medräknad i byggkalkyler. Detta skulle kunna lösas genom ändrade byggkreditiv.
Den kvalitetsansvarige har att följa att byggdokumenten fullföljts. För små byggfirmor är det kostsamt och svårt att beställa in ett flertal besiktningsmän för att få en hel bild av byggnaden. Byggherren har ansvaret för byggnadens egenskaper gentemot köpare, brukare och tredje man. Byggnadsnämndernas tillsyn skall inriktas på att kontrollera att byggherren tagit sitt ansvar. För större byggfirmor är det lättare att överblicka helheten. Byggentreprenörerna anser att den kvalitetsansvariges roll måste förtydligas. Argumenten för detta är att genom att byggherren redan betalar en "kvalitetsansvarig" enligt PBL, minskar intresset för att kräva kvalitetssystem från entreprenörer och konsulter. Resultatet kan bli att ingen tar ett samlat ansvar för slutresultatet. Den kvalitetsansvarige borde finnas med i hela projektet från projektering till färdig produkt. Kraven på certifiering av kvalitetsansvariga skulle då bli mera relevanta. Vi anser att nuvarande system enligt PBL för tillsyn och kontroll i byggandet bör ses över ytterligare.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en plan för hur arbetet med tillämpningsföreskrifterna för EG:s byggproduktdirektiv skall kunna påskyndas med avseende på hygien, hälsa och säkerhet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en aktiv informationskampanj om förbättrad ventilation i småhus,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om målinriktad forskning och utveckling, nödvändig för att mätstandarder och system för produktmärkning skall kunna genomföras,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att också hissar måste omfattas av tekniska egenskapskrav på byggnadsverk,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att nuvarande system för tillsyn och kontroll enligt PBL ytterligare bör ses över.
Stockholm den 25 mars 1999
Ulf Björklund (kd) Ulla-Britt Hagström (kd)