Inledning
Dagens trafiksystem, med stor dominans av vägtrafik och flyg samt hög transportintensitet, är inte ekologiskt hållbart. Transportsektorn står för en femtedel av Sveriges samlade energianvändning, och av denna energi kommer 90 % från fossila bränslen. Vägtrafiken är den största enskilda utsläppskällan till försurande och gödande kväveoxider samt växthusgasen koldioxid. Dagens trafiksystem kräver mycket resurser i form av mark, enligt en uppskattning åtgår cirka en tredjedel av den bebyggda arealen i Sverige och EU. Förutom detta har dagens transportsystem stora sociala konsekvenser i form av stress, buller, olyckor och försämrad hälsa. I beräkningar för ISEW (The Index for Sustainable Economic Welfare), ett slags grönt alternativ till BNP, räknas transportintensitet som en avgörande störningsindikator.
För att åstadkomma ett hållbart transportsystem behöver vi:
? minska behovet av transporter, ? ? ställa om de transporter som sker till hållbara trafikslag. ? I de svenska miljöutrymmesberäkningarna uppskattas att privatresandet med bil och flyg behöver minska med hälften till år 2050. En fjärdedel av resandet har då gått över till tåg, etanolbussar och annan hållbar kollektivtrafik. Resten av minskningen (25 %) består i att transportbehoven har minskat genom transportsmartare planering av bostadsområden, lokalisering av arbetsplatser och service. Godstransporterna har år 2050 minskat till halva dagens tonnage genom bland annat ökad samlastning och mer lokal produktion av basvaror. Forskningsgruppen för miljöstrategiska studier har i en rapport för Kommunikationsforskningsberedningen gjort bedömningen att ett hållbart transportsystem är möjligt att förverkliga i Sverige till år 2040 (det innebär bland annat att energianvändningen för transporter har minskat med en tredjedel). Begränsningar av godstransporterna och främst arbets- och inköpsresor gör att fritidsresandet kan prioriteras och till och med öka något jämfört med idag.
Sedan 1950-talet har det svenska samhället planerats och byggts efter ett ökande innehav av bilar. Med privat- och lastbilen som utgångspunkt har bostäder, affärer, service och arbetsplatser placerats allt längre ifrån varandra. Detta har lett till en enorm transportökning. Under 1900-talet har medelsvenskens ressträcka ökat från cirka 600 meter till 40 kilometer per dag. Transporterna i Sverige har fyrfaldigats sen 1960-talet, och enligt dagens prognoser kommer ökningen att fortsätta. Med ökad tillgänglighet som officiellt mål har nationen täckts med ett finmaskigt vägnät. Samtidigt har målen för våra resor flyttat ut i samma takt som vägnätet har expanderat. Den eventuellt ökade tillgängligheten gäller med andra ord bara de hushåll som har tillgång till bil. Kvinnor är särskilt drabbade av denna utveckling, dels för att deras genomsnittliga bilinnehav är lägre än männens, dels för att de i regel har ett huvudansvar för transport av barn samt inköp.
Planera för minskat transportberoende och hållbara transporter
Fysisk planering är ett av kommunernas tydligaste redskap för att styra sin framtida utveckling. Därför är den också ett viktigt redskap för att ställa om till ett hållbart samhälle. Trafik- och bebyggelsestruktur tar tid att ändra. De består av fysiska element som omvandlas med bara någon procentenhet per år. Därför är planeringsprocessen betydelsefull för att förebygga miljömässiga systemfel.
I Sverige har kommunerna huvudansvaret för fysisk planering. Planarbetet regleras i plan- och bygglagen. Planeringen innebär stora möjligheter att minska transportavstånden och förbättra förutsättningarna för hållbara trafik- slag. Planeringsinstrumenten ger goda möjligheter att minska transport- behoven genom att forma en bebyggelsestruktur med god tillgänglighet (det vill säga nära mellan bostäder, service och arbetsplatser), lokala försörjningssystem samt planlösningar som ger goda förutsättningar för kollektivtrafik och ett väl utbyggt gång- och cykelnät. Man bör sträva efter att så många funktioner som möjligt ska kunna utövas i eller nära bostadsområdet. Vad gäller service är den viktigaste åtgärden för att minimera resebehovet att planera för dagligvaruhandel i varje bostadsområde. Målet för en hållbar planering på godsområdet är att skapa så lokala marknader som möjligt genom att anpassa den lokala produktionen till de lokala behoven. Planering av industriområden bör ha transportsnålhet som kriterium och ge goda förutsättningar för miljövänliga godstransporter. I planberedskapen bör ingå att man avsätter mark för stickspårsanslutningar till järnvägsnätet, så att godset till och från stora anläggningar kan transporteras från dörr till dörr. Man bör också planera för kombicentraler, det vill säga omlastningscentraler, mellan långväga järnvägstrafik och lokal lastbilstrafik samt mellan järnväg och hamnanläggningar. Grannskapskontor i bostadsområden innebär att anställda på vitt skilda och avlägsna arbets- platser kan arbeta på hemmaplan några dagar i veckan med hjälp av informationsteknik.
Stora möjligheter
Kunskapen om möjligheterna att använda planeringen för ekologisk omställning och minskat transportbehov är idag dåligt spridd på kommunernas planeringsavdelningar. 1994 hade mindre än 3 % av kommunerna integrerat arbetet med översiktsplan och Agenda 21. Idag är det säkert fler, men planeringen kan och bör i ökad utsträckning användas för ekologisk omställning, givetvis kompletterad av andra styrmedel. Här finns en stor potential för verkningsfulla åtgärder. Bland de kommuner som börjat använda den fysiska planeringen för att minska bilberoendet kan nämnas Örebro. Enligt översiktsplanen där skall ny bebyggelse helst ligga på cykelavstånd, det vill säga inte över 5 kilometer, från centrum. I en fördjupning av Norrköpings översiktsplan har man tagit principbeslut om att utbyggnad av staden skall ske efter befintliga kommunikationsstråk.
Målet för den fysiska planeringen bör vara att skapa en samhällsstruktur som minskar transportbehovet samt transporternas miljöpåverkan och utrymmesbehov. Inom den fysiska planeringen, liksom i trafiksektorn som helhet, bör man givetvis utgå från att arbetet ska leda till att de nationella miljömålen uppnås. Boverket har tillsammans med Naturvårdsverket i projektet "Miljömål och indikatorer i fysisk planering" påvisat behovet av att utveckla metoder för att tillämpa nationella miljömål i den fysiska planeringen.
Information och kunskapsuppbyggnad om transportsnål planering
Vi har så länge varit beroende av bilen att bilden av hur alternativen kan te sig är otydlig. Planeringsprocesser kring stadsbyggnad och trafikinfrastruktur behöver berikas med mer kunskap och idéer om hållbara transportsnåla framtidslösningar. Internationella erfarenheter bör tas till vara och spridas. Forskning- och utredningsverksamhet på området bör stimuleras genom statliga forskningsanslag.
En utredning om hur man kan bidra till att nå de nationella miljömålen för trafiksektorn genom samhällsplanering bör tillsättas. Utredningen bör lägga konkreta förslag till åtgärder på olika nivåer i samhället.
I Sverige är sedan ett tag bostadsbyggandet relativt lågt. Möjligheterna att minska transporterna genom ändringar i befintlig bebyggelsestruktur bör därför också studeras. Boverket, som är verket för byggande, bostadsmiljö och fysisk planering, bör aktivt stödja kommunernas planering för minskade och hållbara transporter genom utbildning, material, rådgivning och erfarenhetsspridning. En inspirationskälla kan vara den statliga Energi- myndigheten som nu gör stora satsningar på uppsökande verksamhet och rådgivning för energiomställning bland företag, privatpersoner och kommuner.
På samma sätt behövs det en eller flera myndigheter som tar ett centralt ansvar för omställningen av trafiksektorn. Målgruppen vad gäller transport- snål planering i kommunerna är i första hand stadsbyggnads- och gatu- kontoren samt lokalpolitiker och i viss mån allmänheten. En sådan åtgärd skulle vara ett (av flera) svar på den omfattande kritik från Agenda 21-aktiva i kommunerna som riktats mot staten för brist på nationella åtgärder och styrmedel i Agenda 21-processen.
I dag finns relativt lite resurser för denna typ av verksamhet på Boverket. Som ett led i att verkställa regeringens målsättning om en ekologisk omställ- ning av samhället bör detta prioriteras och Boverket tilldelas resurser för verksamheter kring transportsnål planering.
Det behövs även pilotprojekt där kommunerna konkret ges möjlighet att pröva olika metoder för att minska transportintensiteten. Att vissa kommuner går före och testar metoder är viktigt för att bygga upp erfarenheter så att goda exempel kan sprida sig till fler kommuner.
Lagstiftning
Vid varje beslut om byggande, företagsetableringar, infrastruktursatsningar etc i kommunerna bör man analysera vilka indirekta effekter detta har. Hur kommer transportarbetet att påverkas? Hur påverkas lokalisering av bostäder, serviceutbud etc.?
Det är inte ovanligt att kommunerna har en fin miljöpolicy i översikts- planen. Men när det kommer till konkreta beslut analyseras sällan vilka indirekta och långsiktiga miljöeffekter beslutet får. Speciellt vanligt är detta i trafikfrågan, där man gång på gång låter transportalstrande externa köpcentra och nya trafikleder byggas.
Ett exempel är Dennispaketet i Stockholm där effekterna på bebyggelse- strukturen inte analyserades trots att paketet sannolikt skulle få stora effekter på lokalisering av verksamheter och bostäder.
Vi förutsätter att sådana analyser görs före beslut i fortsättningen och att för stora indirekta miljöeffekter ger grund till avslag och begränsning av verksamheter. Om inte bör berörd lagstiftning ses över och kompletteras så att det blir tydligt att även indirekta miljöeffekter, som ökat transport- beroende, beaktas.
Miljöanpassade lokala trafikplaner
Kommunerna har idag möjlighet att utveckla så kallade sektorsplaner som följer en kommunal verksamhet. Det finns avfallsplaner, energiplaner, trafikplaner och grönstrukturplaner. De två första planerna är obligatoriska enligt lagstiftning, de övriga frivilliga. I samband med Agenda 21-arbetet har en del kommuner utarbetat miljöanpassade trafikplaner.
Liksom avfalls- och energiplaner idag är obligatoriska bör även miljöanpassade trafikplaner bli det. Kommunerna bör åläggas att upprätta miljöanpassade trafikplaner som visar hur de avser att klara sin del av de nationella miljömålen.
I dessa bör bland annat ingå en beredskap för från transportsynpunkt håll- bara företagsetableringar. Det innebär att kommunerna bör ha inventerat och angett plats för stickspår till järnväg etc.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Boverket bör ges i uppdrag att aktivt stödja kommunernas planering för minskade och hållbara transporter genom utbildning, material, rådgivning och erfarenhetsspridning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att forskningsverksamhet om samhällsplanering för transportminimering bör främjas genom statliga forskningsanslag,
3. att riksdagen hos regeringen begär att den tillsätter en utredning om hur de nationella miljömålen för trafiksektorn skall uppnås genom samhällsplanering,
4. att riksdagen hos regeringen begär att den återkommer med lagförslag som ålägger kommunerna att upprätta miljöanpassade trafikplaner som visar hur kommunerna avser att klara sin del av de nationella miljömålen.
Stockholm den 27 oktober 1998
Maggi Mikaelsson (v)
Kjell-Erik Karlsson (v) Owe Hellberg (v) Sten Lundström (v) Jonas Ringqvist (v)