Signalerna till landets alla mobiltelefoner sprids via tusentals antenner monterade på husväggar och tak. Ingen vet hur de som bor i dessa hus påverkas och ansvariga myndigheter saknar kunskaper om antal och placering av dessa tekniska utrustningar.
Att mobiltelefoner i sig kan orsaka fysiska besvär har börjat uppmärk- sammas. Men även sändarna - s.k. basstationer med tillhörande antenner sänder ut högfrekventa radiosignaler. Till skillnad för telefonerna sänder antennerna ut dessa signaler oavbrutet.
Hur många antenner som finns i anslutning till bostäder och dagis vet bara telefonbolagen och husvärdarna. Teleaktörerna vill av konkurrensskäl inte redovisa sina basstationer, och hyresvärdarna har inga formella skyldigheter att informera hyresgästerna.
Varje sändare finns registrerad hos Post & Telestyrelsen men placeringar- na av dessa klassificeras som företagshemligheter och skyddas därmed av sekretess.
Socialstyrelsen och Statens strålskyddsinstitut har utarbetat riktlinjer och kontrollen är tänkt att skötas av kommunerna. Även kommunerna saknar emellertid information om var och hur många antenner som finns inom det egna ansvarsområdet.
Den tekniska utvecklingen har otvivelaktigt hunnit före både samordning och kontroll. Ett helhetsgrepp om situationen måste naturligtvis tas och detta grepp kan släppas först när bevis om sändarnas oskadlighet finns.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslag till utredning om samordning, information och kontroll av stationär mobiltelefoniteknik.
Stockholm den 27 oktober 1998
Ulla Wester (s) Kaj Larsson (s)