Många människor är idag oroliga över bristerna i boendemiljön. Var fjärde svensk har idag någon form av allergi eller annan överkänslighet. Bland barnen är ca en tredjedel drabbade av allergier. Det är viktigt att bostäder och andra byggnader har inomhusklimat och luftkvalitet som är anpassade efter oss människor. Det är lika viktigt att byggnaderna består av material, som kan återanvändas och återvinnas och att miljövänliga, energisnåla alternativ används för uppvärmning, belysning, vatten- och avloppssystem. Miljöbelastningen totalt måste minimeras.
Intresset för ekobyggande har ökat starkt under senare tid. Att bygga ekologiskt är inte att gå tillbaka i tiden utan att ta till vara gammal kunskap tillsammans med de kunskaper och erfarenheter vi har idag. Det finns nu erfarenheter, kunnande och utprövad teknik för ekologiskt byggande och boende, men det saknas ett samlat grepp över hela området och en mer entydig definition av begreppet. Vad som är ekologiskt byggande är fort- farande oklart.
Funktionskontrollen av ventilationssystem
Regeringen föreslår i propositionen en reträtt i fråga om funktionskontrollen av våra ventilationssystem. Den förhållandevis lilla andel småhus som i dag har funktionskontroll, nämligen de ca 230 000 moderna husen med från- och tilluftsventilation, förslås också de undantas från den återkommande funktionskontrollen.
Anledning till att obligatorisk återkommande funktionskontroll infördes för bl.a. småhus var att man funnit att fyra av fem småhus och hälften av flerbostadshusen inte hade godtagbar ventilation. En god ventilation är avgörande för att bekämpa vår tids största folksjukdom hos barn, allergierna. Ca 40 % av skolbarnen har haft eller har astma, eksem eller hösnuva när de börjar skolan. Allergier hos barn vid tiden för skolstart och hos värnpliktiga fördubblades under 1970-talet. Under 1980-talet har ytterligare en fördubbling skett. Miljöhälsoutredningen har belyst ett starkt samband mellan "sjuka hus" och allergier med flera överkänslighetsreaktioner. Våra "sjuka hus" är således ett folkhälsoproblem.
Mot denna bakgrund kan det bara vara motiverat att helt undanta småhus från återkommande funktionskontroll om fakta visar att småhusens inomhus- miljö är godtagbar utan obligatorium, dvs. att inomhusmiljön i småhusen faktiskt blivit bättre. Några sådana fakta motiverar inte regeringen sitt förslag med. Det enda skälet som framförs är att man anser att ägare av småhus bör ha ett så stort eget intresse av att tillse att ventilationen fungerar att det framstår som onödigt med återkommande kontroll. Denna synpunkt var givetvis även aktuell då riksdagen beslutade att införa den obligatoriska funktionskontrollen. Ändå valde man att ta med även småhusen, dock med längre intervall mellan de återkommande kontrollerna och med flera undantag, bl.a. för det stora antalet hus med självdragsventilation.
Eftersom inga nya skäl framkommit så avstyrker Miljöpartiet regeringens förslag att en- och tvåbostadshus skall undantas från återkommande funktionskontroll av ventilationssystem.
Det är bara husen med mekanisk från- och tilluftsventilation som i dag omfattas av obligatorisk återkommande funktionskontroll. Hur stor del av dessa byggnader som före utgången av år 1995 kontrollerades och med vilket resultat finns fortfarande inga uppgifter om. Det är av största vikt att sådana uppgifter tas fram för att det nuvarande kontrollobligatoriet skall kunna utvärderas och för att behov av ytterligare åtgärder skall kunna övervägas. Regeringen bör skyndsamt ta fram detta faktaunderlag samt utreda behovet av ytterligare åtgärder för att förbättra småhusens ventilationsfunktion. Sådana åtgärder kan vara ytterligare informationsinsatser samt eventuellt någon form av subventioner för kontrollkostnaderna.
Bostadsutskottets uppdrag till regeringen om byggnaders inomhusmiljö
I bostadsutskottets betänkande Byggnaders inomhusmiljö (1994/95:BoU18) gavs flera uppdrag rörande byggnaders inomhusmiljö till regeringen i form av tillkännagivanden. Regeringen redovisar i propositionen resultatet av det uppdrag som man gav Boverket med anledning av tillkännagivandena. Redovisningen består i huvudsak av en lista på publikationer som Boverket utgivit. Boverket har gjort ett utmärkt arbete med att ta fram underlag till regeringen. Det handlar om inventeringar, kunskapssammanställningar, redovisning av demonstrationsprojekt m.m. Men vilka ställningstaganden gör regeringen utifrån detta underlagsmaterial? Vilka åtgärder planeras för att gå vidare på de olika områdena? Kort sagt, vilken politik bedriver regeringen för ett bättre inomhusklimat i våra bostäder? Bara ett svar ges i propositionen: Regeringen litar på att bygg- och fastighetsbranschen tar hand om problematiken. Vi instämmer naturligtvis i att det är branschen som slutligen skall åtgärda de problem vi står inför, men det är inte branschen som skall bestämma inriktningen och takten på förändringsarbetet. Det är regeringens uppgift utifrån riksdagens direktiv. Att döma av redovisningen i propositionen är inte regeringen beredd att ta det ansvaret.
Miljöpartiet anser därför inte att regeringen uppfyllt syftet med flera delar av riksdagens tillkännagivanden om byggnaders inomhusmiljö:
? Bostadsutskottet bad regeringen att överväga behov och möjligheter till att definiera krav m.m. för att beteckna en byggnad som ekologisk byggnad. Något ställningstagande från regeringen redovisas inte. ? ? Bostadsutskottet bad regeringen överväga ytterligare byggprojekt med statligt stöd för att utnyttja befintlig kunskap om ett miljö- och hälsoriktigt boende. Detta redovisas inte i propositionen. ? ? Bostadsutskottet bad regeringen belysa ansvarsfrågan m.m. avseende återanvänt byggnadsmaterial. Vad anser regeringen i denna fråga? Ingen uppgift finns i propositionen. ? ? Bostadsutskottet uttalade att kraftfulla och effektiva åtgärder måste vidtas för att komma till rätta med problemen med elöverkänslighet. Vilka åtgärder föreslår regeringen? Inget nämns om detta i propositionen. ? Miljöpartiet anser således att regeringen bör återkomma till riksdagen med en mer fullständig redovisning av regeringens politik för bättre inomhusmiljö i våra byggnader. En sådan redovisning bör innefatta uppgifter om regeringens ställningstaganden, riktlinjer för det fortsatta arbetet och planerade åtgärder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att en- och tvåbostadshus skall undantas från återkommande funktionskontroll av ventilationssystem,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om faktaunderlag för utvärdering av funktionskontrollen av ventilationssystemen i småhus samt ytterligare åtgärder för att förbättra småhusens ventilation,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att regeringen bör återkomma till riksdagen med en mer fullständig redovisning av regeringens ställningstaganden angående byggnaders inomhusmiljö.
Stockholm den 24 mars 1999
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Mikael Johansson (mp) Gudrun Lindvall (mp) Ingegerd Saarinen (mp) Ewa Larsson (mp) Per Lager (mp)