Demokratisering och ökat ansvar på lokal nivå hör till politikens mest prioriterade uppgifter. Där spelar boendet en viktig roll. Det är angeläget att bostadsföretagen ges möjlighet att på olika vägar utveckla inflytandet i boendet. Den kooperativa hyresrätten är en av flera vägar att demokratisera och utveckla hyresrätten. I nedanstående motion framhåller vi vikten av att den kooperativa hyresrätten permanentas.
Den 1 januari 1987 trädde lagen om försöksverksamhet med kooperativ hyresrätt i kraft. Lagen hade begränsad giltighetstid och avsikten var att verksamheten skulle utvärderas. Därefter skulle statsmakterna ta ställning till en eventuell permanentning av upplåtelseformen. Den tillfälliga lagen har sedan förlängts vid ett par tillfällen och gäller nu till och med utgången av år 1998.
Totalt 63 föreningar har bedrivit verksamhet med kooperativ hyresrätt. Ett skäl till att antalet föreningar inte blivit fler är den mycket begränsade nyproduktionen under nittiotalet. Osäkerheten om vilka regler som skulle komma att gälla efter den 31 december 1998 har också bidragit till att hämma utvecklingen. Det gäller inte minst möjligheterna att genomföra förändringar i befintligt bestånd, där många bostadsföretag sett den kooperativa hyresrätten som en väg till utveckling och förändring i delar av utsatta bostadsområden.
Några föreningar har drivit verksamhet enligt den s k ägarmodellen, andra enligt den s k arrendemodellen. Bland de kommunägda bostadsföretagen har av naturliga skäl endast arrendemodellen förekommit. De boende bildar en ekonomisk förening, en s k Boförening. Föreningen blockhyr lägenheterna och hyr därefter ut dessa till medlemmarna. Boföreningen tar genom blockhyresavtalet ansvar för respektive fastighets förvaltning och ekonomi. Boföreningen kan låta hela eller delar av förvaltningen utföras av bostadsföretaget eller av olika entreprenörer.
Erfarenheterna av den kooperativa hyresrätten är i huvudsak goda. Hyresgästerna får mer att säga till om och ökade möjligheter att påverka sina bostadskostnader. Bostadsformen leder till ökad kontakt mellan de boende och ökar tryggheten och samhörigheten i boendet. Hyresvärden får engagerade hyresgäster som tar ansvar för sin bostadsmiljö och därmed också trivsammare bostadsområden och fler som vill bo kvar i sitt bostadsområde. Vi vet också att ett ökat ansvar i närområdet har betydelse för den lokala demokratin och den sociala stabiliteten i bostadsområdena.
Boverket genomförde 1996 en utvärdering av den kooperativa hyresrätten. Utvärderingen gjordes på uppdrag av regeringen. Boverket framhåller i sin rapport (1996:7) att det är viktigt att uppmuntra till ökat boinflytande och att detta väger tyngre än olägenheten av en något ökad mångfald i fråga om boendeformer. Boverket anser att boendeformen kooperativ hyresrätt bör permanentas.
Några sakliga argument mot den kooperativa hyresrätten enligt arrende- modellen har inte framkommit. Vi förutsätter därför att riksdagen permanen- tar verksamheten.
Med hänvisning till vad ovan anförts hemställer vi att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försöks- verksamheten med kooperativ hyresrätt enligt den s k arrendemodellen permanentas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att försöksverksamheten med kooperativ hyresrätt enligt den s.k. arrendemodellen permanentas.
Stockholm den 24 oktober 1998
Inger Lundberg (s) Anita Johansson (s)