Bakgrund
Regeringen avsatte 1997 5,4 miljarder kronor till bidrag till lokala investeringsprogram för sysselsättning och hållbar ekologisk omställning. Det var socialdemokratins nya stora projekt för att minska arbetslösheten och skapa ett modernt kretsloppsbaserat samhälle. Vänsterpartiet har i huvudsak stött projektet. Medlen skall utgå till kommuner som sökt för allsidiga och ekologiskt heltäckande program. Utöver de nämnda målen skulle också utvecklingen av ny teknik främjas. 2,3 miljarder kronor har under 1998 reserverats för 42 kommuner. 286 kommuner sökte medel.
För program som skall starta år 1999 och 2000 återstår ca 3 miljarder kronor. Dessutom föreslår regeringen ytterligare medel för år 2001 och 2002. Anslagets totala volym minskas något eftersom medel flyttas till mark- sanering, som får ett eget anslag under miljöbudgeten. Medel flyttas också för att kunna inrätta ett kunskapscentrum för ekologisk hållbarhet i Umeå. Ingen diskussion förs om hur anslagen skall utvecklas efter år 2001.
Problem
Kritiken har varit omfattande mot hanteringen av och syftet med investeringsmedlen. En huvudpunkt i kritiken har varit att projekt med låg miljöeffekt har fått stöd. En annan kritik har varit att Regeringskansliet har gjort bedömningarna av projekten och inte fack och expertmyndighet. Stödets effekt på sysselsättning och utvecklingen av ny teknik är oklar. En fråga är om så många miljarder kan användas på ett mer kostnadseffektivt sätt. En annan fråga är om man skall ge bidrag till projekt som ändå är lönsamma?
Ytterligare en invändning är att staten i första hand skall bidra till ekologisk utveckling genom att ändra lagstiftning och föreskrifter, i andra hand tillgripa ekonomiska styrmedel så att principen om att förorenaren betalar gäller. I tredje hand skall direkta ekonomiska subventioner användas. Ekonomiska subventioner har en rad nackdelar; de snedvrider konkurrens, förorenare betalar inte, kommun som tidigare genomfört miljöåtgärder missgynnas etc. Inom vissa sektorer där det idag är svårt att hitta en förorenare - t.ex. hundraåriga tungmetalläckande gruvavfallshögar - är statliga bidrag nödvändiga och även där miljöproblemen orsakas av diffusa utsläpp, t.ex. försurningsskador. 40 % av anslaget har hittills gått till investeringar i boendet och byggandet. Dessa 40 % har små miljöeffekter men är kanske motiverade ur social synpunkt. Dessa borde då brytas ur, kallas vid rätt namn och fördelas generellt över landet. Stödet har omgivits av en viss förvirring. 42 kommuner har fått anslag och ca 240 har fått avslag av olika anledningar. Det är svårt för utomstående att förstå kriterierna för anslaget. Det är också svårt att förstå varför bidragsnivån i praktiken har varierat mellan 0 och 100 %. Det har varit en stor tidspress, vilket förmodligen resulterat i att de bästa projekten inte alltid är de som fått stöd.
Det är kommunala verksamheter, som fått stöd. Var tog det privata näringslivet, miljöorganisationer, etc. vägen i miljöomställningen? Endast 2 % av stödet har gått till privata projekt. Statens olika stödformer till miljö- och energiomställning överlappar nu också varandra, vilket ytterligare spär på förvirringen. Årets budget innebär t.ex. att det kommer att finnas två bidragsmöjligheter till marksanering. Denna oordning lämnar öppet för godtycke och slumpen i anslagsfördelningen.
Åtgärder
Riksrevisionsverket har fått i uppdrag att under 1999 göra en första uppföljning av stödets effekter. Vänsterpartiet är inte berett att anslå mer medel till detta stöd innan ordentliga utvärderingar skett. Det finns alltför många frågetecken kring stödet.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stödet till ekologisk omställning och utveckling.
Stockholm den 26 oktober 1998
Karin Svensson Smith (v)
Maggi Mikaelsson (v) Kjell-Erik Karlsson (v) Sten Lundström (v) Owe Hellberg (v) Jonas Ringqvist (v)