De allmännyttiga bostadsföretagen spelar en central roll i svensk bostadspolitik. Alltsedan de infördes 1946 har syftet varit att de ska erbjuda bostäder av god kvalitet till låga hyror för att på så sätt fungera som ett både prispressande och kvalitetshöjande inslag på bostadsmarknaden. Unikt för det svenska samhällsägda boendet är att det är öppet för alla; några inkomstgränser finns inte för den som vill bo i en allmännyttig lägenhet. I allmännyttan har den som avvisats av den övriga bostadsmarknaden kunnat få sitt hem. Fram till för några år sedan var därför finansieringen av de allmännyttiga bostadsföretagen mycket förmånlig: de fick låna upp hela byggkostnaden till marknadens lägsta långa ränta.
Allmännyttan är ett av de stora samhällsprojekten i Sveriges moderna historia och som helhet måste den sägas ha slagit väl ut. Nästan en fjärdedel av alla bostäder som finns idag har byggts av allmännyttiga bostadsföretag. De allmännyttiga bostäderna håller en hög standard och de är den viktigaste orsaken till att bostadssegregationen och bostadsslummen i Sverige har förhållandevis liten omfattning. Med allmännyttan som riktmärke har det varit möjligt att ge de svenska hyresgästerna en stark rättslig ställning genom besittningsskyddet. De allmännyttiga bostadsföretagen har också skapat stort utrymme för hyresgästerna att påverka sitt boende gemensamt och i den enskilda lägenheten. Även som prispressare har de fyllt en viktig funktion. Det finns alltså flera goda skäl till att låta de allmännyttiga bostadsföretagen behålla sin starka ställning på den svenska bostadsmarknaden.
Förändringar inom svensk bostadspolitik under 90-talet har medfört att de allmännyttiga bostadsföretagens uppgift och ställning blivit otydlig. I stor utsträckning, bland annat i skattehänseende, har de kommit att jämställas med andra fastighetsägare på hyresmarknaden och de kommunala ägarna ställer numera ofta samma krav på sina bostadsföretag som på andra kommunala företag.
Ett exempel på det är att företagen som en följd av förändringar har skärpt kraven på nytillträdande hyresgäster så att det i många fall är omöjligt för arbetslösa eller personer med en svag ekonomisk ställning att få en egen bostad genom bostadsföretagens försorg.
Arbetslösheten har slagit hårt mot många i samhället, men unga människor är en grupp som drabbats hårdare än andra av detta gissel. 160 000 unga uppger att de behöver en egen bostad men att det inte finns några att tillgå. På många orter i landet är det endast nyproducerade lägenheter som är lediga och dessa har de unga inte råd att betala för. För att unga människor överhuvudtaget ska ha en möjlighet att få tag på en bostad, är det nödvändigt att allmännyttan föregår med gott exemplet och aktivt arbetar för att få in unga hyresgäster i sina lägenheter.
Det är en paradox att de grundläggande syftena med bostadsföretagen nu äventyras både i svaga och starka företag. Å ena sidan har förändringar i bostadspolitiken och på kreditmarknaden utsatt företagen för stora ekonomiska påfrestningar som förvärrats av ett på många orter vikande befolkningsunderlag med en stor andel tomma lägenheter som följd. De svaga allmännyttiga bostadsföretagen har i flera kommuner blivit en allvarlig belastning och i några fall har deras sviktande ekonomi blivit ett hot mot hela kommunens verksamhet. Att i det läget hålla fast vid att allmännyttan ska tillhandahålla goda bostäder till rimliga kostnader är givetvis svårt.
Å andra sidan finns många stora bostadsföretag framför allt i de större städerna med en mycket stark ekonomi, vilkas vinster används av de kommunala ägarna på ett sätt som inte kan sägas stå i överensstämmelse med begreppet allmännyttigt. Företagen får bidra till annan kommunal verksamhet genom vinster på försäljningar, krav på utdelning och krav på koncernbidrag.
Ett problem i såväl de svaga som de starka företagen är att deras ekonomi i alltför stor utsträckning är sammanblandad med kommunens. Kommunens åtaganden i de svaga företagen i form av borgensåtaganden medför att företagens problem även blir kommunens och i de starka företagen har sammanblandningen lett till att bostadsföretagens intäkter görs till kommunens intäkter. Lösningarna på problemen måste därför vara att ta sikte på att stärka företagens ställning och inte den kommunala ägarens.
Dagens situation med företag som i praktiken befinner sig på obestånd och företag som används som kommunala vinstmaskiner äventyrar de allmän- nyttiga företagens legitimitet och därmed hela den sociala bostadspolitiken. Om företagen skall kunna fortsätta att fylla sin viktiga funktion i en social bostadspolitik måste staten ta ansvar för att företagen sätter gränser för hur kommunerna kan utnyttja sitt ägande.
Att det saknas en tydlig lagfäst definition av begreppet "allmän- nyttigt"måste ur lagstiftarens synpunkt anses vara en brist. Om företagen skall kunna fortsätta att fylla sin viktiga funktion i en social bostadspolitik måste staten ta ansvar för att företagen ges en tydlig definition och uppgift.
En tydligare ställning för de allmännyttiga bostadsföretagen kan uppnås genom att begreppet "allmännyttigt bostadsföretag" ges en klar definition i kommunallagen (1991:900). Vad som måste definieras är bland annat ägande, syftet med företaget, kommunens dominerande inflytande, bostadsföretagets långsiktiga självkostnad, övre gräns för utdelning på insatt kapital samt inflytande för hyresgästerna över förvaltning, hyressättning och ekonomi.
Med anledning av ovanstående föreslår vi därför att begreppet allmännyttigt bostadsföretag ges en tydlig definition i kommunallagen och att de allmännyttiga bostadsföretagen ges ett tydligt uppdrag där det gäller att erbjuda unga människor bostäder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bostadspolitik för alla.
Stockholm den 27 oktober 1998
Sinikka Bohlin (s) Helena Frisk (s)