Regeringens förslag om ett tidsbegränsat sanktionssystem för att motverka utförsäljning eller överföring av pengar från allmännyttiga bostadsföretag innebär en risk för kollision mellan två viktiga principer. Å ena sidan det nationella ansvaret för en socialt hållbar boendepolitik, å andra sidan principen om kommunal självstyrelse.
En socialt hållbar boendepolitik
Bostaden är en social rättighet och bostadspolitiken skall skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder till rimliga kostnader. Detta har slagits fast såväl i ett flertal riksdagsbeslut som i svenska åtaganden till FN, t.ex. vid Habitat II-konferensen i Istanbul 1996. Miljöpartiet stöder denna politik.
Den svenska boendepolitiken bygger på en uppgiftsfördelning där staten svarar för att det finns finansiella och legala förutsättningar för bostadsbygg- ande och där kommunerna svarar för att kommunens invånare får tillgång till bostäder. Det kommunala ansvaret och den kommunala kompetensen regleras främst i kommunallagen och socialtjänstlagen.
Kommunalt ansvar för boendepolitiken kan definieras på flera olika nivåer. På en mer övergripande samhällsplaneringsnivå skall kommunerna planera för att det i kommunen skall finnas tillgång till ett varierat utbud av sunda och ändamålsenliga bostäder i olika upplåtelseformer och till ekonomiskt överkomliga priser. Ett viktigt mål är också att motverka segre- gation.
Kommunen har också ett mer specifikt ansvar för att kunna erbjuda bostäder även till hushåll som själva har svårigheter att göra sig gällande på bostadsmarknaden. Grupper som kan ha det svårt på bostadsmarknaden kan vara ekonomiskt svaga hushåll (t.ex. på grund av arbetslöshet), ungdomar som ännu inte etablerat sig, psykiskt störda och personer med sociala problem som kan upplevas som störande av omgivningen.
Medel för en socialt hållbar boendepolitik - allmännyttans roll
På nationell nivå har statens medel för en socialt hållbar boendepolitik främst varit att underlätta bostadsfinansieringen, tidigare genom ett omfattande subventionssystem. Detta har dock efter omfattande kritik nästan helt avvecklats och bostäder byggs och finansieras nu i huvudsak på marknadens villkor. Staten har också genom lagstiftning ålagt kommunerna ett ansvar för bostadsförsörjningen och genom lagstiftning om bruksvärdeshyror angett ramar för hyressättningen för bostäder.
Kommunernas främsta medel för bostadsförsörjningen i stort är det kommunala planmonopolet och i viss mån också markanvisningsrätten. När det gäller grupper som har svårt att göra sig gällande på bostadsmarknaden är det främst genom bistånd enligt socialtjänstlagen som kommunerna kan agera. Kommunala bostadsförmedlingar spelade också tidigare en stor roll, men deras betydelse har minskat under senare år.
De allmännyttiga bostadsföretagen har spelat en stor roll i den sociala boendepolitiken genom att tillhandahålla hyresbostäder i stor omfattning och till för de flesta överkomliga priser. Detta har underlättats av att de allmän- nyttiga företagen haft gynnsamma ekonomiska villkor och genom att de inte skall vara vinstgivande. Det är också främst i dessa företags lägenhetsbestånd som kommunerna har anvisat lägenheter med hjälp av socialtjänstlagen till dem som inte kunnat få sitt behov tillgodosett på annat sätt.
På senare år har dock skillnaden mellan de allmännyttiga och de privata bostadsföretagen minskat. De allmännyttiga företagen har numera inga speciella ekonomiska favörer. Krav på att företagen skall konsolideras ekonomiskt, och i många kommuner också på aktieutdelning till ägarna, har lett till ökade krav på ekonomiskt överskott i rörelsen. Därmed är det i realiteten inte längre så stor skillnad mellan de formellt "icke vinstdrivande" allmännyttiga företagen och privata företag med vinstsyfte.
De allmännyttiga företagens betydelse som riktmärke för systemet med bruksvärdeshyror torde också ha minskat. Detta eftersom bostadsmarknaden på de flesta orter i Sverige är i balans eller till och med har ett överskott på bostäder. Endast på ett mindre antal platser med stark efterfrågan på bostäder, allra mest utpräglat i de centrala delarna av de största städerna, har numera de allmännyttiga bostäderna genom bruksvärdessystemet en större betydelse som riktmärke för hyressättningen. Just på dessa platser har dock systemet också kritiserats hårt för att sätta konstlat låga hyror, som gett upphov till omfattande svarta marknader och hyresskillnader mellan inner- och ytterområden som inte upplevs som rättvisa.
Inte heller de allmännyttiga företagens roll för sociala placeringar är idag lika tydlig som förut. Även många allmännyttiga företag har - till följd av ökade lönsamhetskrav och tryck från hyresgäster - börjat ställa hårda krav för att ta emot hushåll med ekonomiska och/eller sociala problem. Det kan gälla krav på ekonomiska garantier och andra former av bistånd från socialtjänsten, liksom krav på att även andra boendeformer skall hjälpa till och ta emot t.ex. särskilt störande hushåll.
En socialt hållbar boendepolitik i framtiden?
Ovanstående genomgång visar att allmännyttans roll för en socialt hållbar boendepolitik inte längre är lika klar som tidigare. Det är inte längre självklart att ett allmännyttigt bostadsföretag är det främsta medlet för kommunen att bedriva en socialt hållbar boendepolitik. Man kan tänka sig en utveckling där kommunens ansvar för boendepolitiken främst tillvaratas genom dels övergripande planering av bostadsförsörjningen, dels genom ansvar för enskilda hushåll genom socialtjänstlagen men där bostäderna i allt väsentligt ägs och förvaltas på marknadsmässiga villkor. Detta kräver då att kommunerna har lagliga möjligheter att kräva att fler fastighetsägarkategorier och andra hyresvärdar än allmännyttan också tar sitt ansvar för hushåll med problem på bostadsmarknaden.
Från det perspektivet skulle i förlängningen allmännyttan kunna ha spelat ut sin roll och det skulle sakna betydelse om den successivt övergick i annan ägo.
Å andra sidan skulle en sådan utveckling också innebära risker, särskilt om den sker snabbt, oövertänkt och mer från kortsiktiga ekonomisk/politiska utgångspunkter än baserat på en långsiktigt genomtänkt analys. Sådana risker kan vara att en stor andel av hyreshusen snabbt omvandlas till dyra bostadsrätter i attraktiva områden och att därigenom segregationen ökar och möjligheten att tillgodose behovet för utsatta grupper drastiskt minskar, om inte andra möjligheter att tillgodose behovet dessförinnan utvecklats. Vi kan riskera att få en utveckling, som på många håll utomlands, där kommunens lägenhetsinnehav i stort sett begränsas till sociala bostäder med ökad segregation som följd. Det är inte heller en önskvärd utveckling.
Det finns inga omedelbara och lätta svar på hur statens och kommunernas ansvar för den sociala bostadspolitiken bäst skall utformas i framtiden på en bostadsmarknad som i huvudsak lever på marknadens villkor. Det är en viktig uppgift för den pågående boendesociala beredningen att lämna förslag till hur ett sådant ansvar praktiskt kan definieras och utformas.
Den kommunala självstyrelsen
Miljöpartiet värnar den kommunala självstyrelsen och menar att det är viktigt att beslut fattas på rätt nivå, så nära människorna som möjligt. Mot önskemålet att upprätthålla en på nationell nivå förankrad social boendepolitik måste ställas det ingrepp i den kommunala självstyrelsen som de av regeringen föreslagna reglerna onekligen utgör. Den kommunala självstyrelsen måste även innefatta rätten att fatta vad man uppfattar som "fel" beslut, om det är förankrat hos en politisk majoritet som ärligt deklarerat sina avsikter före ett val. I sammanhanget skall också erinras om att Miljöpartiet inte accepterat det ingrepp i den kommunala självstyrelsen som de senaste årens kommunala "skattestopp" innebär.
Den kommunala självstyrelsen är dock inte och bör inte heller vara någon absolut rätt att i alla sammanhang fatta precis vilka beslut som helst utan tanke på konsekvenserna för den nationella politiken. Politiken i Sverige utformas i samspel mellan den nationella och den kommunala nivån, där den nationella nivån främst sätter övergripande mål samt ger ramar och riktlinjer i form av lagar och ekonomiska villkor. Kommunerna svarar sedan för praktiskt genomförande med betydande möjligheter att utforma lokalt lämpliga lösningar. Detta system fungerar vanligtvis bra, men kan orsaka spänningar om kommunala beslut kan leda till att de nationella målen riskerar att allvarligt åsidosättas. Sådana konsekvenser kan eventuellt befaras för boendepolitiken som en följd av en alltför snabb och icke genomtänkt utförsäljning av allmännyttiga bostäder eller bostadsföretag. Konsekvenserna kan - om inte andra medel för en socialt hållbar boendepolitik hinner utvecklas i tid - bli särskilt allvarliga i ett läge och på platser där inslaget av hyresboende och allmännytta redan minskat kraftigt. I den mån ytterligare eller totala utförsäljningar då är ett uttryck för att kommunen inte längre vill ta något boendesocialt ansvar, blir sådana utförsäljningar också en ange- lägenhet för den nationella politiken och inte minst för många grannkom- muner som i stället kan få överta problemen. Mot den bakgrunden kan inte, enligt Miljöpartiets mening, det kommunala självbestämmandet drivas så långt att det ger kommuner möjligheter att i realiteten hoppa av sitt ansvar för den nationella boendepolitiken och bilda egna enklaver vid sidan av denna politik.
En jämförelse kan göras med det nationella ansvaret och kommunernas självbestämmande på andra områden, t.ex. skolan. Miljöpartiet har starkt engagerat sig för en ökad mångfald vad gäller både pedagogiska metoder och driftformer inom såväl den kommunala skolan som i alternativa skolformer. Detta har - trots farhågor om motsatsen från de borgerliga partierna - lett till en stark utveckling av antalet friskolor och nya spännande skolformer de senaste åren. Det är en utveckling som vi i allt väsentligt ser positivt på. Man måste dock vara medveten om att även denna utveckling i förlängningen kan innebära risker om kommuner utan socialt ansvar skulle missbruka sin frihet till att sälja ut en stor del av de kommunala skolorna och frånhända sig ansvaret för elever med problem av olika slag. Även här måste således ett kommunalt självbestämmande ha en yttersta gräns som bestäms av den nationella politiken. Den nationella politiken måste också ha en yttersta sanktionsmöjlighet mot kommuner som inte är beredda att ta sin del av ett nationellt ansvar.
Miljöpartiets förslag
Mot bakgrund av ovanstående resonemang anser Miljöpartiet att staten måste visa en mycket stor restriktivitet med ingrepp i den kommunala självstyrelsen. Ett utövande av den kommunala självstyrelsen som riskerar att komma i allvarlig konflikt med uppställda nationella mål - det må gälla boende-, skol- eller någon annan politik - kan dock vara ett motiv för att söka rådrum genom tillfälliga restriktioner för kommunernas agerande. En förutsättning är att restriktionerna blir så kortvariga som över huvud taget är möjligt och att rådrummet aktivt utnyttjas till att söka mer permanenta lösningar på de problem som har aktualiserats. Miljöpartiet tillstyrker därför regeringens förslag om tillfälliga sanktioner, men med de ändringar och preciseringar som framgår nedan.
Alternativ för en socialt hållbar boendepolitik
Rådrummet måste utnyttjas för att snabbt ta fram förslag till lösningar som på ett mer permanent sätt kan säkra de nationella målen på den förändrade bostadsmarknad som tidigare beskrivits och som också ger kommunerna en betydande frihet att hitta lokala lösningar som passar respektive kommun. Detta arbete kan föras bland annat inom den pågående boendesociala beredningen och den av regeringen beslutade nya utredningen om utveckling av allmännyttiga bostadsföretag samt utvärdering av bruksvärdessystemet. Det kan diskuteras om även den senare utredningen bör vara parlamentarisk, vilken i så fall bör tillsättas omgående. Regeringen kan också komma att behöva vidta andra åtgärder för att snabbt ta fram ett bra beslutsunderlag.
Viktiga frågor att studera och lämna förslag till är enligt Miljöpartiets uppfattning bland annat:
- Hur säkerställa att det i alla kommuner finns ett varierat utbud av olika slags bostäder och upplåtelseformer till rimliga priser som passar olika konsumenters skilda önskemål? - - Hur undvika att vissa kommuner ställer sig utanför den nationella boendepolitiken genom att bilda "enklaver" där man inte tar en rimlig hänsyn till utsatta gruppers bostadsbehov? - - Hur finna medel för kommunerna att uppfylla kravet på en socialt hållbar boendepolitik för utsatta grupper där olika fastighetsägarkategorier och företag tar ett ansvar, inte bara allmännyttan? - - Hur finna medel att utveckla självförvaltning inom hyresrätten, t.ex. genom kooperativ hyresrätt och genom översyn av skatteregler. - - Hur skall en kvalitetssäkring av det sunda boendet kunna genomföras över hela bostadsbeståndet? - Tidsgränsen för sanktionerna
Eftersom sanktioner av den typ som föreslås alltid innebär ett ingrepp i det kommunala självstyret får de inte göras längre än absolut nödvändigt, och tiden måste användas effektivt till att arbeta fram permanenta lösningar som kan ersätta de tillfälliga restriktionerna. Tyvärr har så inte skett tidigare. Hösten 1996 infördes tillfälliga restriktioner fram till 31/12 1997 mot viss försäljning av allmännyttiga bostäder med en sanktion att annars gå miste om räntebidrag. Även då var motivet att man skulle få rådrum att utarbeta mer permanenta lösningar. I en andra omgång förlängdes dessa restriktioner till och med utgången av 1999. Tyvärr tycks mycket litet ha gjorts för att utnyttja rådrummet, och det är en orsak till att det nu finns en skepsis mot en ytterligare förlängning.
Miljöpartiet förordar mot den här bakgrunden att restriktionstiden sätts så kort som möjligt och att regeringen lägger upp det pågående utrednings- arbetet så att förslag hinner tas fram och beslutas av riksdagen inom denna tid. Vi förordar därför att restriktionerna skall tillämpas på ägarförändringar och beslut om att träda i frivillig likvidation till och med den 30 juni 2001 och på utdelningar och aktieägartillskott till och med den 31 december 2001.
Retroaktivitet
Beslut med retroaktiv effekt bör så långt möjligt undvikas. Lagrådet har avstyrkt sanktioner med retroaktiv verkan. Vi anser att restriktionerna skall tillämpas från och med dagen efter den dag då riksdagsbeslutet fattas.
Möjligheten till utdelning
I propositionen föreslås att sanktioner skall inträda om ett allmännyttigt företag till ägaren betalar ut utdelning som överstiger en skälig avkastning motsvarande normal årsränta på ursprungligt aktiekapital. Denna gräns är enligt Miljöpartiets mening alltför snäv, eftersom det ursprungliga aktiekapitalet i allmännyttiga bostadsföretag ofta kan vara mycket lågt. I andra sammanhang definieras begreppet "utan vinstsyfte" på ett något annorlunda sätt. För helstatliga så kallade ändamålsföretag inom fastighetsförvaltningen har det ansetts att en avkastning motsvarande statsobligationsräntan med ett påslag på 2,5 procent beräknat på bolagets egna kapital är skälig.
Miljöpartiets uppfattning är att sistnämnda definition av begreppet "utan vinstsyfte" är väl avvägd och att en reducering av det generella statsbidraget ska ske först om utdelningen överstiger denna nivå.
Regler för dispens
Regeringen föreslår att det skall finnas en möjlighet att helt eller delvis befria kommunen från en minskning av statsbidraget. Regeringen anger tre situationer när så skulle kunna ske: vid nödvändig ekonomisk rekonstruktion av företaget, då kommunen befinner sig i en allvarlig ekonomisk situation och i "andra situationer". Dessa angivelser är enligt vår mening mycket allmänt hållna och bäddar för en betydande osäkerhet i regeltillämpningen.
Regeringen bör därför utarbeta närmare riktlinjer för hur reglerna skall tolkas och tillämpas och redovisa dessa för riksdagen. Framtagandet av riktlinjerna bör göras i nära samverkan med Kommunförbundet.
Möjligheter att införa ökat rådrum i kommunalt beslutsfattande?
Principen om kommunal självstyrelse bör balanseras med krav på att vissa viktiga beslut som i praktiken är oåterkalleliga inte snabbt skall kunna drivas igenom av små majoriteter. I detta ärende vill regeringen införa en viss tröghet mot sådana beslut. Ett alternativ eller komplement till att staten ålägger kommunerna sådana restriktioner skulle kunna vara att det byggdes in en viss tröghet mot denna typ av beslut i det kommunala beslutsfattandet, på samma sätt som finns i riksdagen t.ex. när det gäller ändringar i grundlagen. En regel i kommunallagen skulle t.ex. kunna innebära att vissa kommunala beslut med stor räckvidd och som inte kan återställas skulle kräva en kvalificerad majoritet (t.ex. 2/3-delar) vid ett beslutstillfälle, eller två beslut med enkel majoritet med ett kommunalval emellan. Miljöpartiet anser att det vore intressant att utreda för- och nackdelar med en sådan ordning. Det skulle lämpligen kunna utredas i anslutning till andra diskuterade förändringar av kommunallagen.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om alternativ för en socialt hållbar boendepolitik (avsnitt 3.1),
2. att riksdagen beslutar om en kortare tidsbegränsning av sanktionerna i enlighet med vad i motionen anförts (avsnitt 3.2),
3. att riksdagen beslutar att sanktionerna skall börja tillämpas från dagen efter beslut i riksdagen (avsnitt 3.3),
4. att riksdagen beslutar att skälig utdelning, utan att sanktioner inträder, skall beräknas på det sätt som anges i motionen (avsnitt 3.4),
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att, efter samråd med Kommunförbundet, precisera kriterierna för när dispens från sanktionerna skall kunna ges (avsnitt 3.5),
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning av alternativa sätt att skapa rådrum i kommunalt beslutsfattande (avsnitt 3.6).
Stockholm den 25 maj 1999
Helena Hillar Rosenqvist (mp)
Matz Hammarström (mp) Per Lager (mp) Mikael Johansson (mp) Ewa Larsson (mp)