Bostaden spelar en stor roll i människors vardag. Det är en samlingsplats för familjen, den har betydelse för möjligheterna att ha en rik fritid och för att förhindra segregation mellan olika befolkningsgrupper.
Den sociala bostadspolitiken började tillämpas efter andra världskriget. Syftet var att bygga bort bostadsbrist, höja utrymmesstandarden och göra bostäderna modernare. Till stor del har den sociala bostadspolitiken lyckats. De flesta människor i Sverige har ett mycket bra boende. Boendet är dessutom, i en internationell jämförelse, jämnt fördelat.
Den sociala bostadspolitiken har varit utformad så att människor ska kunna efterfråga en bostad som svarar mot de behov som hushållet har. Politiken har till exempel gjort det möjligt för en mycket stor andel av barnfamiljerna att efterfråga egna hem. Samtidigt har utbudet varit rikt varierat, med olika boendeformer, med egna hem, bostadsrätt och hyresrätt som de vanligaste upplåtelseformerna. Standarden på bostäderna har upprätthållits genom att normer för bostadsbyggandet har funnits.
Det är en vanlig uppfattning att den sociala bostadspolitiken är beroende av stora statliga subventioner. Den mest omfattande perioden av bostadsbyggande, miljonprogrammet, genomfördes emellertid utan stora statliga subventioner. Därefter infördes räntebidragen och staten garanterade en viss nominell räntenivå för lån till nyproducerade lägenheter.
Under senare år har statens stöd till bostadssektorn minskat avsevärt och i allt högre grad gått från generellt produktionsstöd till riktat konsumtionsstöd. Dessutom har skatteintäkterna från bostadssektorn ökat.
90-talet kännetecknas av att produktionen av bostäder minskat kraftigt, hyreskostnaderna har stigit som andel av inkomsten och antalet lediga lägenheter har varit rekordstort. Många människor har tvingats flytta till allt mindre lägenheter när de privata ekonomiska förutsättningarna har försämrats.
Under våren 1998 fattade riksdagen ett bostadspolitiskt beslut mot bakgrund av den bostadspolitiska utredningens resultat. Beslutet innebär att det sker en viss förskjutning av finansieringen till riktat stöd för miljöinvesteringar i bostäderna.
Vi menar att det är viktigt att fortsätta den sociala bostadspolitiken. Bostaden ska inte vara en handelsvara utan en social rättighet. Det är viktiga begrepp för oss socialdemokrater. Alla människor, inte bara några, ska ha rätt att bo bra. Därför kommer bostadspolitiken också i framtiden att spela en stor roll, även om de medel som ska användas i bostadspolitiken kan se annorlunda ut än de traditionellt gjort.
Det är viktigt att det finns en vision för det framtida boendet. Visionen bör utgå från de problem som bostadspolitiken ska lösa. Vi kan idag inte hävda att det är att bygga bort bostadsbristen, öka utrymmesstandarden och modernisera bostadsbeståndet - till övervägande del är det problem som redan är lösta.
I stället bör bostadspolitiken inriktas på att göra det möjligt för en tillräckligt stor produktion av bostäder så att det motsvarar behovet, förbättra inom- och utomhusmiljön i våra bostadsområden, underhålla fastighets- kapitalet, minska segregationen mellan olika befolkningsgrupper och minska boendekostnaderna.
Produktion
De senaste åren har produktionen varit alltför låg för att motsvara det långsiktiga behovet. Bostadsproduktionen, mätt i antalet påbörjade lägenheter, behöver med säkerhet fördubblas i jämförelse med den produktion som genomförts de senaste 4-5 åren. Det är viktigt att planeringsförutsättningarna i kommunerna är sådana att det finns beredskap för en ökad bostadsproduktion. Det viktigaste medlet för att få fart på bostadsproduktionen är att bedriva en sund ekonomisk politik som håller tillbaka räntenivåerna och som gör det möjligt för hushållen att öka de disponibla inkomsterna. Det utgör en viktig grundförutsättning för att det ska bli en ökad efterfrågan på bostäder och en fortsatt god produktion.
Miljö
Många människor lider av allergiska problem, sjukdomar och andra svårigheter orsakade av miljön i bostäder och andra inomhusmiljöer. Det handlar om emissioner från material och konstruktioner i byggnader. Men det gäller också buller orsakat av trafik och tekniska installationer. I byggnaderna handlar en övergång till ett mer ekologiskt hållbart synsätt om att minska energianvändningen och i större utsträckning återanvända material i ett kretslopp.
Underhåll
Det är viktigt att bibehålla en god standard på fastigheterna om boendemiljön ska bli dräglig. Det handlar om att vidmakthålla fastighetskapitalet. Under senare år har underhåll och ombyggnader i stor utsträckning inte på långa vägar nått upp till nivåer som motsvarar behovet av investeringar och underhåll. Det betyder att vi rullar ett underhållsberg framför oss. Det behövs med andra ord en god politik för att inte försämra kvaliteten på bostäderna ytterligare.
Segregation
Splittringen mellan olika befolkningsgrupper har blivit allt tydligare under senare år. Det är viktigt att en negativ segregation, som kan bero på ekonomisk standard och etnisk tillhörighet, inte förstärks. Det gäller att bryta det mönster som inte minst i storstäderna har etablerats och som innebär att segregationen tilltar och att det leder till konfrontation mellan olika befolkningsgrupper. Detta är i första hand en kommunal uppgift men staten kan inte frånkännas det ansvar som den har för att göra det ekonomiskt möjligt att bryta segregationens mönster.
Boendekostnaderna
Under 90-talet har kostnaderna för boendet som andel av inkomst eller konsumtion ökat avsevärt. I samband med skatteomläggningen 1990-91 skedde en dramatisk ökning av boendekostnaderna. För hyresgästerna har ökningen fortsatt under flera år. Det betyder att boendet tar en allt större del av inkomsten. Det är en följd dels av försämrade inkomster under en stor del av 90-talet, dels av ökade kostnader för boendet, inte minst på grund av en ökad skattebelastning. För att komma till rätta med de höga boendekostnaderna måste både hushållens inkomster tillåtas öka och hyresutvecklingen hållas tillbaka. Det går därvid inte att bortse från att skattebelastningen på bostäderna är mycket hög. Det bör således ses över i vad mån det är möjligt att minska skattebelastningen, inte minst för hyreslägenheter för att också åstadkomma en mer neutral situation mellan olika upplåtelseformer.
Visionen
Vår vision av ett gott boende är också visionen om det goda samhället. Det är viktigt att bryta kapitalets och marknadens ensidiga makt över tillvaron. Politiken måste återupprätta sitt förtroende, sin möjlighet att påverka samhällsutvecklingen och stärka den internationella handlingskraften.
Visionen om det goda boendet kan bara bli en del av den visionen, men för enskilda människor och hushåll är det en mycket viktig del av tillvaron. Vi vill att bostaden ska bli en källa till glädje för de boende, en plats för rik fritid och möjligheter att ordna goda uppväxtvillkor för barn och ungdomar. Det ska vara en plats där riskerna för ohälsa och sjukdomar minimeras. Det är en plats för människor att växa. Det ska finnas utrymme för vila och aktivitet, det ska finnas möjligheter till rekreation utomhus och det ska vara ett varierat utbud som svarar mot olika människors skilda behov. Det goda boendet ska återupprättas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den sociala bostadspolitikens framtida inriktning.
Stockholm den 20 oktober 1998
Ronny Olander (s)
Inger Segelström (s) Johnny Ahlqvist (s) Berit Andnor (s) Reynoldh Furustrand (s) Monica Green (s) Hans Stenberg (s) Eva Arvidsson (s) Ola Rask (s) Elisebeht Markström (s) Claes-Göran Brandin (s) Agneta Brendt (s) Anders Karlsson (s) Anne Ludvigsson (s)