I målen för den framtida bostadspolitiken slår riksdagen fast: "Bostaden är en social rättighet och bostadspolitiken skall skapa förutsättningar för alla att leva i goda bostäder till rimliga kostnader..." Ett stort problem för ungdomar är just bristen på bostäder med rimliga boendekostnader. Det är inte ovanligt att en ung människa som flyttar hemifrån får en högre boendekostnad än sina föräldrar. Föräldrarna bor i en villa eller i en bostadsrätt där stora delar av lånen är avbetalda medan deras barn hänvisas till en nyproducerad lägenhet med mycket hög hyra. Detta faktum, att det ofta kan vara billigare att bo i villa än i hyreslägenhet, gynnar heller inte rörligheten på bostadsmarknaden vilket är till nackdel framför allt för ungdomar.
Riksdagen har beslutat att en bostadssocial beredning bör få i uppdrag att följa utvecklingen på det bostadssociala området och föreslå åtgärder när det gäller särskilt utsatta gruppers ställning på bostadsmarknaden. Vi tycker att det är ett bra beslut men här menar vi att regeringen framför allt måste uppmärksamma ungdomars situation på bostadsmarknaden. Vi menar att mycket talar för att ungdomar som grupp har en mycket unik och ofta svår ställning på bostadsmarknaden. Vi har redan pekat på bristen på bostäder till rimliga kostnader och en trögrörlig bostadsmarknad som missgynnar ungdomar. Därför anser vi att det vore bra om regeringen i nära kontakt med hyresvärdar, såväl kommunala som privata, undersökte möjligheten till någon form av stöd för ombyggnationer av gamla tomma lägenheter, där ungdomar själva kan forma ett privat, eget boende. En känsla som vi också har är att ungdomar har svårare att skaffa bostad än andra grupper. Den höga arbetslösheten bland ungdomar samt en lägre disponibel inkomst än hos andra grupper medför att ungdomar inte är speciellt "attraktiva" som hyresgäster. För de ungdomar som studerar vet vi att situationen är svår. På de flesta högskole- och universitetsorter är studentlägenheter och små lägenheter en bristvara i dag. Vi vill att regeringen följer utvecklingen när det gäller ungdomarnas situation på bostadsmarknaden.
Vi har konstaterat att regeringen gett bidrag till äldrebostäder. Vi hade önskat att regeringen hade föreslagit åtgärder också när det gäller ungdomar och att man satsat lika mycket på den unga generationen. Behovet av satsningar på de ungas bostadssituation är annorlunda jämfört med de äldres behov, men för den skull inte mindre. Men tyvärr så redovisar beslutet inte ungdomar som grupp i statistiken på det sätt som man redovisar för pensionärerna, vilket vi tycker är beklagligt.
Vi hoppas att regeringen noga följer frågan om ungdomarnas situation på bostadsmarknaden och att man speciellt uppmärksammar de ungas situation i framtiden.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de ungas bostadssituation.
Stockholm den 28 oktober 1998
Lars U Granberg (s) Birgitta Ahlqvist (s)