De som pläderar för utförsäljning av de kommunala bostadsföretagen glömmer så lätt varför dessa kom till och vilken roll de har i samhället. De kom till för att tillförsäkra vanliga människor bostäder till rimliga hyror. Den uppgiften har de fortfarande.
Hur det kan gå när en kommun säljer ut sitt allmännyttiga bostadsföretag behöver vi inte spekulera över. Det finns redan åtminstone ett konkret exempel att dra lärdom av i Stockholms län, nämligen AB Nackahem i Nacka.
Ända sedan kommunen bildades 1971 har Nacka haft borgerlig majoritet. Sedan början av 1980-talet är moderaterna det dominerande borgerliga partiet i kommunen. Hos majoriteten - som under den föregående mandat- perioden bestod av moderaterna och folkpartiet - fanns det inget intresse av att bedriva en social bostadspolitik. Kommunens ägo av ett solitt bostads- företag sågs snarare som ett ekonomiskt sparkapital för kommunen än en bostadspolitisk tillgång för kommuninnevånarna och hyresgästerna.
I början av 1990-talet låg Nackahems hyror på en nivå under genomsnittet i Stockholmsregionen. Det framgår av tabellen/diagrammet, som visar hyres- nivåerna i fem allmännyttiga bostadsföretag i Stockholm och kranskom- muner:
Företag Hyresnivå 1993 (kr/m2) Hyresnivå 1999 Hyreshöj n.
i kronor Hyreshöjn.
i procent Svenska Bostäder 635 750 115 18 Telgebostäder 605 700 95 16 Botkyrka- byggen 623 710 87 14 Huge (Huddinge) 680 727 47 7 Nackahem 630 829 189 30 Enligt de krav som är kända när det gäller hyreshöjningar för nästa år kommer trenden att hålla i sig: hyresnivåerna i Nacka fortsätter att stiga, medan de ligger i stort sett still i de övriga kommunerna.
Av nedanstående diagram framgår tydligt hur hyresnivån i Nackahem ökar efter försäljningen.
Vad beror den kraftiga hyresutvecklingen på? Svaret kan vi söka i de två tydliga trendbrott, som hyresnivåerna i Nacka uppvisar jämfört med bolagen i de andra fyra företagen. Det första trendbrottet kom när den borgerliga kommunledningen beslutade att Nackahem skulle lämna samorganisationen för de allmännyttiga bostadsföretagen SABO. Då inleddes en hyreshöjningsutveckling som gjort att Nackahem 1996 har de högsta hyrorna av de fem nämnda bostadsföretagen.
Nästa trendbrott inträffade 1996. Då beslutade den borgerliga kommun- ledningen att ta nästa steg i avvecklandet av den sociala bostadspolitiken i Nacka: man splittrade upp och sålde Nackahem. Hyresnivåerna i Nacka fortsatte att stiga, medan utvecklingen så småningom har bromsats upp i de andra bostadsföretagen - i Huddinge har hyrorna t.o.m. sänkts sedan 1996.
Sänkta räntekostnader, minskad inflation och sänkt fastighetsskatt har lett till att hyrorna nu ligger still i de fyra bostadsföretagen, höjningarna fort- sätter däremot i Nacka. Skälet till detta är att de bolag som köpte Nackahem med kommunens officiella stöd utnyttjade möjligheten att höja hyrorna maximalt medan de övriga kommunala bolagen med hänvisning till utvecklingen av räntan, inflationen och fastighetsskatten sänkt hyreskraven. De nya högre hyresnivåerna i Nackahem har sedan fått en tendens att spilla över på alla andra hyresrätter inom Nacka kommun. Dessa tenderar nu att få höjningar som överstiger allmännyttans hyreshöjningar i de jämförda kommunerna.
Var det då någon bra affär, sett ur snävt kommunalekonomiskt perspektiv, att sälja Nackahem? Inte ens det!
Försäljningen av Nackahem inbringade 350 miljoner kronor 1996. 1997 såldes dessutom marknadsbolaget inom Nacka Energi. Den affären inbring- ade 90 miljoner kronor. Under åren har kommunen haft ränteinkomster mm på ca 5 miljoner kronor. Således inbringade försäljningarna 445 miljoner kronor. I och med att kommunen sålde var avsikten att kommunala lån skulle avskrivas. I verkligheten kom 290 miljoner kronor att användas redan 1996, 50 miljoner 1997, 29 miljoner kronor 1998 för att finansiera underskott i den kommunala driften. Resterande 85 miljoner kronor har kommunen för avsikt att använda för att finansiera den kommunala driften under 1999. I den politiska retoriken innan försäljningen sas att inkomsterna från försäljningen skulle leda till minskade ränteutgifter på i storleksordningen 25-30 miljoner kronor årligen. I verkligheten blev det inget av med detta, allt har använts för att finansiera kommunens löpande utgifter.
Denna utveckling skall jämföras med den prognos som bolagets dåvarande VD och ekonomidirektör (tillsatta av den borgerliga majoriteten) gjorde för Nackahem. Prognosen för AB Nackahem visade följande utveckling:
1996: + 8,4 miljoner kronor
1997: + 10,9 miljoner kronor
1998: + 20,5 miljoner kronor
1999: + 36,7 miljoner kronor
2000: + 37,6 miljoner kronor
Samtidigt beräknade man att bolagets värde skulle öka med mellan 400 och 500 miljoner kronor fram till sekelskiftet.
Bostaden är av central betydelse för människor. Kommunägda bostäder har en mycket betydelsefull roll i utformningen av den praktiska bostads- politiken. Det är därför riktigt att säga att nu står mycket stora samhälleliga värden på spel i de kommuner som diskuterar utförsäljning av hela bostads- företag. Besluten får återverkningar i hela Stockholmsregionen.
Kommunerna har numera två viktiga instrument för att utforma bostadspolitiken. Den ena är rätten att styra markanvändningen. Den rätten handlar ytterst om att vi som nu lever skall besluta hur vi utformar och överlämnar kommunen till kommande generationer. När ett område väl är exploaterat är det inte lätt att återskapa bergen, björkarna, tallarna och det öppna landskapet med sina ängar.
Det andra instrumentet är de kommunägda bostäderna. Genom dessa kan kommunen:
ta ansvar för framtiden genom att utveckla ett ekologiskt boende,
tillhandahålla bra bostäder till låga hyror utan krav på kontantinsats,
gå i spetsen för en utveckling av hyresboendet, som innebär möjligheter för hyresgästerna att direkt påverka hyreskostnaderna, standard och övriga boendeförhållanden,
verka för sänkta bygg- och boendekostnader,
ha ett spritt bestånd av bostäder med olika storlekar i olika delar av kom- munen,
bidra till en ökad valfrihet på bostadsmarknaden - alla boendeformer (privata och kommunala hyresrätter, bostadsrätter, privata bostadsrätter, äganderätter) blir representerade i kommunen,
motverka bostadssegregering och undvika att särskilda områden med "sociala" bostäder måste byggas.
Försäljningen av Nackahem har inneburit att de bostadssociala problemen ökat i Nacka. Kyrkan har rapporterat om ett ökat antal uteliggare. Social- tjänsten har rapporterat att lägenheter nu måste hyras för flyktingar i andra kommuner för att kommunen skall klara sina sociala åtaganden (1999 beräknas denna kostnad bli ca 7 miljoner kronor. En krona på skatten motsvarar i Nacka ca 90 miljoner kronor).
Den kommunala bostadsförmedlingen BOFORUM rapporterade efter för- säljningen av Nackahem att de nya ägarna av Nackahems bostäder höjde kraven på hushållsinkomst för att få bostadskontrakt. Bostadsförmedlingen är numera nedlagd.
Kommunen har således, efter försäljningen av AB Nackahem, fått ökade problem med att klara av de bostadssociala åtaganden som ligger på en kommun.
Försäljningen av Nackahem har också inneburit att kommunen saknar ett viktigt bostadspolitiskt verktyg när gammal industrimark nu förändras till bostadsändamål. Kommunen är i händerna på de företag som äger mark och är intresserade av att bygga i Nacka. Allt detta är stora och viktiga frågor som bör granskas ytterligare.
Varken från hyresgästernas eller från kommuninnevånarnas sida var alltså försäljningen av Nackahem ekonomiskt befogad. Men av ideologiska skäl ville den borgerliga kommunledningen göra sig av med det kommunala bostadsföretaget.
Av både ekonomiska och av ideologiska skäl hade det från social- demokratisk synvinkel varit bättre att behålla och utveckla det allmännyttiga bostadsföretaget i Nacka. På samma sätt ser vi givetvis positivt på alla insatser som görs för att utveckla allmännyttiga bostadsföretag i andra kommuner.
Kritiken mot propositionens förslag om sanktioner mot de kommuner som avhänder sig bestämmanderätten över de kommunala bostadsföretagen är högljudd. Kritikerna menar att åtgärden inkräktar på det kommunala själv- styret. Staten har bidragit med drygt 100 miljarder kronor för att möjliggöra att kommunerna bygger och förvaltar allmännyttiga bostadsföretag. Dessa pengar har varit direkt destinerade till bostadsföretagen i form av räntebidrag och andra stödformer för byggandet och boendet. Hade kommunen inte byggt eller upplåtit fastigheterna för kommunens invånare att bo i - hade bidragen aldrig utgått. I konsekvens med detta måste det anses rimligt att en del av de pengar som kommunen kan erhålla om det allmännyttiga beståndet avyttras återgår till bidragsgivaren - staten. I inget annat sammanhang utgår något samhälleligt bidrag om det bidragsgrundande objektet inte längre finns i bidragsmottagarens ägo.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdet av kommunägda bostäder som ett instrument i bostadspolitiken.
Stockholm den 20 maj 1999
Anita Johansson (s)