Inledning
Från den 1 januari 1995 gäller en ny 6 b § i anställningsskyddslagen om arbetstagarens rättigheter vid övergång av företag, verksamhet eller del av verksamhet från en arbetsgivare till en annan. Bestämmelsen infördes med anledning av EG-direktivet 77/187/EEG om skydd för arbetstagares rättigheter vid överlåtelse av företag, verksamheter eller delar av verksamheter. Den ansluter till direktivet på många punkter men innehåller också föreskrifter som går längre till arbetstagarsidans förmån än vad direktivet gör. Tolkningen av paragrafen skall ske EG- konformt i de delar som går tillbaka på direktivet.
Efter en dom av EG-domstolen den 15 oktober 1996, mål C-289/94 Henke, är det klarlagt att direktivet inte omfattar överförande av förvaltnings- uppgifter från en myndighet till en annan. Offentlig verksamhet av ekonomisk natur omfattas däremot av direktivet. Den svenska bestämmelsen i 6 b § anställningsskyddslagen gäller dock alla arbetstagare som omfattas av LAS, även de i allmän tjänst.
Svensk rättspraxis
Arbetsdomstolen meddelade den 21 oktober 1998 dom i ett mål som rörde frågan om viss verksamhet som bedrivits av den statliga lantmäterimyndigheten i ett län hade gått över till en kommun i länet i den mening som avses i 6 b § anställningsskyddslagen.
Domstolen fann att någon sådan övergång ej skett och tillämpade vid sin bedömning de sju kriterier EG-domstolen angett vara av särskild betydelse. Arbetsdomstolen fäste störst vikt vid det förhållandet att inga materiella eller immateriella tillgångar av betydelse gått över till de kommunala lantmäterimyndigheterna, och att det som övergått inte kunde beskrivas som en bestående ekonomisk enhet. Därmed fanns enligt domstolen inte en bevarad identitet i verksamheten och det hade inte skett någon övergång i den mening som avsågs i anställningsskyddslagen.
Vi anser emellertid att saken bör ses från en annan utgångspunkt. Direktivet är inte tillämpligt på den situation som var aktuell i målet. Tolkningen av vad som utgör en övergång i anställningsskyddslagen behöver därför inte vara EG-konform i detta eller liknande fall. Det i EG-domstolen uppställda kravet på att det skall vara en bestående ekonomisk enhet som överförs är svårt att tillämpa vid en övergång som avser förvaltnings- uppgifter. Stor betydelse bör i stället tillmätas det förhållandet att det är en verksamhet som är noggrant reglerad i författning, som förs över från ett statligt till ett kommunalt organ. Övertagandet av materiella och immateriella tillgångar har mycket begränsad betydelse för verksamhetens identitet.
Domen kan komma att avsevärt komplicera huvudmannaskapsskiften inom offentlig förvaltning, exempelvis verksamhetsöverföringar kommun- landsting eller stat-kommun.
Vi anser att en utredning bör tillsättas med uppgift att föreslå en sådan förändring i 6 b § anställningsskyddslagen att övergångsbegreppet vid överföring av förvaltningsuppgifter ges en från EG-direktivet fristående innebörd, där hänsyn tas till de speciella förhållanden som gäller vid dessa verksamhetsövergångar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär tillsättande av en utredning med uppgift att se över 6 b § anställningsskyddslagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 25 oktober 1998
Ingrid Burman (v)
Hans Andersson (v) Camilla Sköld (v) Sven-Erik Sjöstrand (v) Carlinge Wisberg (v)