För en effektiv hamnverksamhet, till gagn för svenskt näringsliv, krävs konkurrens mellan hamnar och mellan olika företag i den enskilda hamnen. En hämmande faktor är det fackliga monopol som de facto existerar i hamnarna. De fackliga organisationerna vägrar att ingå kollektivavtal med mer än ett stuveriföretag i varje hamn. Det innebär i praktiken ett etableringsförbud för konkurrerande verksamhet, som leder till bristande konkurrens och högre kostnader.
Facklig verksamhet borde kunna bedömas efter samma regler som de som finns i konkurrenslagen. Då skulle man kunna beivra missbruk av dominerande ställning på samma sätt som när ett enskilt företag missbrukar sin dominans på marknaden.
Effekten av den fria etableringsrätt som ett sådant synsätt skulle medföra innebär en bättre effektivitet och minskade kostnader. Det skulle också medföra ett effektivare utnyttjande av de fartyg som är utvecklade och byggda för att själva lossa och lasta. Ett exempel är den svenska skogsindustrin. Här har rederierna och industrin varit med och projekterat nya fartygstyper och lastbärare för att rationalisera hamnhanteringen. I den nuvarande situationen kan man inte utnyttja systemet på bästa sätt. Anledningen är att man från fackligt håll inte anser att några andra än hamnarbetare får utföra stuveriarbete. Det innebär att när lastning sker från fabrikskaj kan inte fabrikens anställda sköta om lasthanteringen ombord på fartyget, inte ens om man i fabriken lastat godset på lastbäraren som sedan skall köras ombord.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att ändra den arbetsrättsliga lagstiftningen så att det s.k. stuverimonopolet kan avskaffas.
Stockholm den 25 oktober 1998
Jan Backman (m)