Antalet varsel ökar drastiskt i hela landet. Största ökningen har skett i Västmanland och i Norrbotten. En stor del av varslen i Västmanland kommer från mindre arbetsgivare. Denna situation gör det än angelägnare att tröskeln för nyföretagande och för nyanställningar kan minska.
Sverige behöver fler småföretag. Det är allmänt erkänt att det är i mindre företag de nya efterlängtade jobben kan skapas. Nyföretagandet måste därför underlättas. Inte minst måste attityderna till enskilt företagande förbättras. För att fler människor skall våga och vilja starta och driva företag och nyanställa medarbetare, behövs det bl.a. förändringar i den arbetsrättsliga lagstiftningen.
Behovet av förändring och förnyelse på detta område framhålls av de flesta som bedömt Sveriges tillväxtmöjligheter. Invest In Sweden Agency (ISA) har i en rapport visat att en större flexibilitet på arbetsmarknaden är den enskilt viktigaste åtgärden för att utländska företag skall bli mer intresserade av att investera i Sverige. Flexiblare regler är också något som OECD, EU och andra bedömare av Sveriges ekonomi anger som förutsättningar för att jobben skall bli fler. Dessutom vet vi genom flera olika undersökningar bland företagare att regelsystemen i arbetsrätten hindrar nyanställningar och försvårar tillkomsten av jobb.
Sverige behöver en skattepolitik som gör det möjligt att leva på sin lön och ett näringsklimat som gör att företag kan starta och växa. För jobbens skull måste arbetsrätten anpassas till de förutsättningar som råder på dagens och morgondagens arbetsmarknad.
Fackföreningarnas i princip fria rätt att vidta stridsåtgärder mot företag som inte vill teckna kollektivavtal försätter småföretag i ett underläge som fungerar som en hämsko på enskilt företagande.
I media får vi gång på gång ta del av hur småföretag, där varken de anställda eller arbetsgivaren vill teckna kollektivavtal, hamnar i en ren ut- pressningssituation. Restaurang- och vandrarhemsägaren Torgny Gustavsson på Gotland, som genom fackliga maktåtgärder tvingades lämna sina företag, är ett välkänt exempel.
Ett annat exempel är familjeföretaget Petterssons Buss i Norberg, som under flera år drivit sin rörelse med framgång utan kollektivavtal. Företaget blev utsatt för den fackliga maktutövningen på ett sätt som upprört de anställda, företagsledningen och allmänheten. Ett par dagar innan fullbokade bussar skulle föra resenärer till Finlad och Gotland, fick företaget beskedet att om kollektivavtal inte tecknades, fick inte bussarna åka ombord på färjorna. Fackets maktspråk, sympatiåtgärder och blockadhot tvingade familjeföretaget Petterssons Buss i Norberg till underkastelse.
Blockader kan t.o.m. användas mot företag som inte har några anställda och mot företag som bara har familjemedlemmar anställda.
Låg sysselsättning, hög arbetslöshet och ökat antal varsel gör Västmanland sårbart. Det krävs nya signaler och förändrade attityder till entreprenörer och företagare. Företagandets avgörande roll för att skapa riktiga jobb måste erkännas och bejakas. I detta sammanhang är det uppenbart att fackets möjligheter att med maffialiknande metoder öva utpressning mot enskilda företag på intet sätt främjar tillkomsten av nya företag och jobb, vare sig i Västmanland, på Gotland eller i landet i övrigt.
Blockad mot småföretag måste förbjudas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att förbjuda sympatiåtgärder och blockad mot småföretag i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 22 oktober 1998
Karin Falkmer (m) Tomas Högström (m)