Inledning
I propositionen föreslår regeringen att en ny lag om förbud mot diskriminering i arbetslivet av personer med funktionshinder införs. Lagen skall omfatta både direkt och indirekt diskriminering.
Det finns i mänsklighetens historia en mörk underström, en tendens att bedöma och fördöma människor, inte på grund av deras egna förtjänster eller brister, utan på grund av till exempel deras kön, etniska tillhörighet, sexuella läggning eller handikapp. Men enligt Folkpartiet liberalernas och liberalis- mens uppfattning är en självklar utgångspunkt att var och en har rätt att bli bemött med respekt för den hon är. Alla former av fördomar och diskrimine- ring måste därför bekämpas och Folkpartiet har också genom åren varit pådrivande i kampen mot diskriminering. Exempelvis infördes jämställdhets- lagen efter liberalt initiativ 1980. Det är därför viktigt att något nu görs för att komma tillrätta med problemen när det gäller diskriminering på grund av funktionshinder.
Lagen är dock bara en av många insatser som måste göras för att funktionshindrade inte skall mötas av diskriminering i vårt samhälle. Propo- sitionen innehåller också en del punkter som bör förtydligas.
Funktionshindrade invandrarkvinnor
Invandrarkvinnor har i regel en mycket utsatt ställning i det svenska samhället. Arbetslösheten är hög bland invandrare i gemen och särskilt hög bland invandrarkvinnor. Har invandrarkvinnor därtill ett funktionshinder är deras situation om möjligt än värre. Problemet är emellertid att vi inte har så mycket samlad kunskap om invandrarkvinnor med funktionshinder och vilken situation de lever i. Sådan kunskap är nödvändig för att kunna välja rätt instrument för att förbättra deras livsvillkor.
Vi behöver kunskap om deras situation. Hur många invandrarkvinnor med funktionshinder vet vilka rehabiliteringsmöjligheter som finns i dag, och hur stort är det framtida behovet av rehabilitering. Med den kunskapen kan samhället erbjuda en smidigare och mer effektiv rehabilitering så att de snabbt kan komma in i arbetslivet.
Lagstiftningen får inte hindra uppkomsten av nya jobb
En av Folkpartiets huvudfrågor är att skapa fler jobb genom företag. För att detta skall kunna bli möjligt så måste det bli lättare att starta och vidareutveckla företag. Det är svårt att balansera detta med föreliggande lagförslag. Ett i och för sig mycket lovvärt lagförslag kan även få den konsekvensen att man slår undan benen för företagare genom att lägga orimliga krav på dem t ex när det gäller skadestånd m m. Det finns därför skäl för att uppmärksamt följa tillämpningen av vissa delar i det nu liggande lagförslaget.
Samordning av ombudsmannafunktionerna
Regeringen avser att under 1999 ta initiativ till påbörjandet av ett arbete för att sammanslå vissa ombudsmannainstitut till en gemensam myndighet. Detta är en viktig åtgärd för att samordna insatserna mot diskriminering och skapa enklare och mer överskådliga strukturer. Sammanslagningen bör avse de fyra ombudsmannainstitut som arbetar mot diskriminering, nämligen Jämställdhetsombudsmannen, Handikappombudsmannen, Ombudsmannen mot etnisk diskriminering och Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning. Dagens olika diskrimineringslagar bör samordnas till en gemensam lagstiftning.
Grundprincipen ska vara att den framtida ombudsmannen ska ha samma mandat att arbeta mot diskriminering oavsett vilken i lag nämnd egenskap diskrimineringen avser. Även den framtida, samordnade lagstiftningen bör ha samma utgångspunkt. De metoder som används för att motverka diskriminering ska dock även i framtiden kunna vara olika beroende på vilka uttryck diskrimineringen tar sig. Olikheter i metodvalen ska dock inte leda till att diskriminering på vissa grunder betraktas som mindre allvarligt.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om funktionshindrade invandrarkvinnor och deras roll på arbetsmarknaden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att lagstiftningen skall utformas på ett sätt så att uppkomsten av nya jobb inte hindras,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en samordning av de olika diskrimineringslagarna.
Stockholm den 14 oktober 1998
Elver Jonsson (fp)
Runar Patriksson (fp) Helena Bargholtz (fp)