I regeringens proposition 1997/98:158 som handlar om uppföljningen av den svenska skogspolitiken finns det ett avsnitt som heter "Röjning och gallring av skog". Av det som där går att utläsa, kan man ganska omgående konstatera att svenskt skogsbruk sammantaget framför allt röjer mindre. Från 1990-talets början har de totala röjningsarealerna sjunkit från drygt 350 000 ha per år till omkring 200 000 ha per år. Skogsstyrelsen anser att det genom den eftersläpning som uppstått, behöver röjas minst 300 000 ha per år. Orsakerna till denna eftersläpning torde ingående behandlas när denna proposition skall behandlas av riksdagen. Vi nöjer oss i denna motion att konstatera faktum att röjningsaktiviteten i svenskt skogsbruk sjunkit till en alldeles för låg nivå för att vara acceptabel.
En viktig faktor som det faktiskt nu talas väldigt lite om, är att skogs- styrelserna under både 1970- och 1980-talen hade en omfattande bered- skapsverksamhet som framför allt var sysselsatt med röjningsarbete. Detta arbete utfördes i huvudsak hos markägare där det förelåg svårigheter att utföra åtgärden genom eget arbete eller på annat sätt. Beredskapen gav dessutom uppskattade arbetstillfällen i framför allt glesbygd, som då liksom nu har stora problem med sysselsättningen.
Vi anser att det vore rimligt att ur ett samhällsekonomiskt perspektiv åter- igen föra en diskussion där den skogliga beredskapen har ett berättigande ur flera synvinklar. Rent skogligt, men också av sysselsättningsskäl i gles- och skogsbygd.
Vi anser att det finns starka skäl att prioritera medel till detta ändamål ur befintliga arbetsmarknadsmedel.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skoglig beredskapsverksamhet.
Stockholm den 28 oktober 1998
Sven-Erik Österberg (s) Ann-Kristine Johansson (s)