Sverige har i dag en av Europas längsta lagstiftade arbetsdagar. Övertiden har under flera år legat på oacceptabla nivåer. Frågan om arbetstidsförkortning ser dock inte ut att kunna drivas framgångsrikt inom de olika avtalsområdena. Det är därför dags att påbörja förberedelser för en lagstiftning om arbetstidsförkortning.
? Kortare arbetstid har ett stort stöd bland många arbetstagare och fackliga organisationer. ? ? Kortare arbetstid är den viktigaste frågan efter lönen. ? ? Kortare arbetstid kan i vissa fall leda till att fler kan få arbete. ? ? Kortare arbetstid innebär att fler kan gå från deltid till heltid. De arbetstimmar som frigörs vid en förkortning av arbetstiden kan erbjudas dem som hittills arbetat deltid. ? ? Kortare arbetstid gynnar jämställdheten, vilket är en viktig aspekt och skapar förutsättningar att dela på hemarbetet. Som det ser ut i dag arbetar kvinnor mer hemma efter arbetsdagens slut. Ansvaret för hem och barn delas inte alltid av kvinnor och män, vilket skapar en stressad och pressad situation för många kvinnor. ? I ett samhälle där man kan kombinera förvärvsarbete med en innehållsrik och utvecklande fritid gynnas även produktionen och tillväxten. Betydande välfärdsvinster kan göras när föräldrarna får mer tid med barnen, för fritidsaktiviteter och föreningsliv.
En lagstiftad kortare arbetstid från exempelvis 40 till 37,5 timmar per vecka och där parterna ansvarar för utformningen kan leda till ett genom- förande av de synpunkter som ovan presenteras.
Regeringen bör därför redan nu tillsätta en arbetsgrupp som förbereder åtgärder för en lagstiftning om arbetstidsförkortning i det fall arbets- marknadens parter inte kommer överens inom en snar framtid.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förberedande av kortare arbetstid.
Stockholm den 28 oktober 1998
Agneta Ringman (s)
Håkan Juholt (s) Krister Örnfjäder (s) Ann-Marie Fagerström (s)