Det svenska biståndet är ett viktigt instrument för solidaritet och ansvarstagande gentemot utvecklingsländerna, Östersjöländerna samt länder i Europa.
Freds- och säkerhetsarbetet samt det humanitära umgänget mellan folk i olika länder blir allt viktigare i det framtida arbetet, för människors möjlighet till överlevnad och rätt till utveckling under lugna, planerade och trygga former.
Det borde vara möjligt att med svenska ersättningssystem såsom exempel- vis arbetslöshetsersättningen kunna få en ingående kunskap om andra människors kulturer och beteende. Som en del i den praktiska utbildningen kunde det vara möjligt att även arbeta/praktisera i utlandet med bibehållen ersättning.
Det är viktigt att människor möts i samförstånd och arbetar för gemensamma mål. Det ger en ökad förståelse för våra olika levnadsstilar och motverkar rasism och våld. Ett sätt att uppnå dessa viktiga mål är att ge människor möjligheten att genom samhällets försorg få göra frivilligarbete ute i världen, s.k. volontärtjänst. Efter utbildning skulle man kunna få tjänstgöra exempelvis inom frivilligorganisationernas ram vilka har lång erfarenhet av detta arbete och efter överenskommelse med exempelvis Sida eller annan myndighet.
Aktuella verksamhetsområden kunde vara inom sjuk- och hälsovård, praktiskt hantverksarbete, jordbruksutbyggnad, rent vatten-projekt, energi- området, skolprojekt, ekologisk odling, läran om fair trade-uppbyggnad, bykooperativ, skogsvård, starta eget, ekonomilära, familjeplanering, osv. Grundutbildningen skulle innehålla både teoretiska och praktiska inlärningskunskaper på skilda områden som exempelvis länderkunskap, kulturmönster, sedvänjor, inriktning av utsedda projekt, förutsättningar för uppdraget, konflikthantering, språk, mänskliga relationer, kvinnors och mäns lika rätt och villkor, maskinkunskap, arbete i gruppövningar under svåra förhållanden, mänsklig respekt för varandra, m.m.
Verksamheten bör rymmas inom arbetsmarknadsområdets budgetramar.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om frivilligarbete i utlandet.
Stockholm den 26 oktober 1998
Ronny Olander (s)
Marie Granlund (s) Siw Wittgren-Ahl (s)