Den höga arbetslösheten i Sverige är ett stort problem, som alla säger sig vilja åtgärda. Att arbetslösa får arbete och egen inkomst skall givetvis vara det helt övergripande målet för samhällets insatser. Det finns emellertid bestämmelser och lagar som direkt hindrar arbetslösa medborgare från att kunna skaffa sig en egen försörjning.
Bestämmelsen att en arbetssökande skall stå till arbetsmarknadens förfogande är en riktig grundprincip, men den kan i vissa situationer motverka sitt syfte. En arbetslös person med socialbidrag som startar eget företag kan inte samtidigt "stå till arbetsmarknadens förfogande", och denne mister därför omedelbart möjligheten att uppbära socialbidrag. Jämför med hur det är för den som börjar ett beredskapsarbete eller t.o.m. ett "riktigt" jobb, då anses man ha rätt till bidrag tills den första lönen utbetalas.
Detta är en bestämmelse som inte är i takt med tidsandan. I dag är det svårt för många att skaffa sig en anställning, men en del skulle kunna ordna sin försörjning som egenföretagare inom bl.a. tjänstesektorn eller som fria yrkesutövare. I övergången från att vara bidragstagare till självförsörjande uppstår dock oftast ett "glapp" i den enskildes inkomster. Detta innebär att många inte ser startande av egen verksamhet som ett verkligt alternativ och fortsätter som bidragstagare. Orsaken är således att sociallagstiftningen inte anpassats till ändrade förutsättningar på arbetsmarknaden.
Vi anser att regelverket skyndsamt måste ses över, så att möjligheterna att successivt starta yrkesmässiga verksamheter ökar. Det skulle kunna ske genom att bidraget fasades ut i takt med att de egna intäkterna ökar. Lämpligen bör en bortre tidsgräns också införas, så att inte konkurrensen snedvrids.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om socialbidragstagares möjligheter att starta egna verksamheter.
Stockholm den 28 oktober 1998
Elisabeth Fleetwood (m) Carl Erik Hedlund (m)