Arbetslöshetsförsäkringen spelar en viktig roll för flexibilitet och förändringsvilja på den svenska arbetsmarknaden. Det är därför angeläget att försäkringen ses över i takt med förändringar på arbetsmarknaden och anpassas till en ny tids behov.
Under valrörelsen mötte jag en kvinna, som blivit uppsagd från sitt arbete efter 17 år. Efter en kort tids arbetslöshet tog hon sommarvikariat och började därefter på det tekniska basåret vid högskolan för att senare fortsätta på en ingenjörsutbildning. Eftersom hon arbetat sommaren innan fick hon inte a-kassa i somras. Trots rejäl besvikelse var hon beredd att acceptera att a-kassan för hennes del inte fungerar som en ersättning för brister i studiemedelssystemet.
Vad hon däremot inte kan acceptera, och jag inte heller tycker att riksdagen ska acceptera, är att hon nu påstås vara utestängd från den arbets- löshetsförsäkring, som hon tillhört under mer än 20 år. Om hon mot för- modan inte får ett jobb efter utbildningen skulle hon inte längre ha rätt att vara placerad på sin tidigare kassanivå utan hänvisas till KAS-nivån.
Hade hon i stället valt att inte ta egna initiativ utan helt förlitat sig till arbetsmarknadsmyndigheternas insatser hade hon varit kvar i systemet och haft sin försörjning tryggad.
På samma sätt drabbas många företagare, som satsar tid och engagemang på en idé de tror på. Om de väljer att fortsätta att driva ett osäkert företag under för lång tid ramlar de ut ur a-kassesystemet och förlorar sin tidigare kassanivå.
Jag menar därför att det är angeläget att reglerna för arbetslöshetsersätt- ningen ses över i syfte att eliminera de regler, som gör att vuxna, som under lång tid tillhört och betalat till arbetslöshetsförsäkringen förlorar sina försäkringsrättigheter bara för att de tar just de risker, som är en förutsättning för tillväxt och utveckling i samhället.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna i arbetslöshetsförsäkringen ses över så att de underlättar för de försäkrade att göra satsningar på studier och företagande.
Stockholm den 24 oktober 1998
Inger Lundberg (s)
Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s)