Arbetslöshetsförsäkringen har under den gångna mandatperioden varit föremål för flera förändringar. Villkoren för ersättning har i flera avseenden skärpts. De förändringar som genomförts har inte alltid i förväg belysts ur perspektivet vilken effekt dessa förändringar får när det gäller olika gruppers möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.
Samtidigt med dessa förändringar har arbetsmarknaden förändrats. Fler tillfälliga jobb har tillkommit. Vägen in i arbetslivet för ungdomar går nu i större utsträckning än tidigare genom vakanser, tillfälliga jobb, deltid osv. Därutöver har kunskapslyftet inletts. Ett arbetsliv med livslångt lärande har därmed kommit ett steg närmare sitt förverkligande.
Sammantaget betyder detta att det nuvarande regelverket inte alltid täcker upp alla situationer. Det inträffar att människor hamnar i kläm på grund av reglernas utformning, blir utan ersättning, eller inte lyckas kvalificera sig för ersättning. Ett exempel är när en arbetslös som studerar på kunskapslyftet inte får ersättning därför att uppehållet mellan två läsår är kortare än 6 veckor.
I höst har vi kunnat notera att socialbidragsberoendet biter sig fast på en mycket hög nivå. Trots ökad efterfrågan på arbetskraft är det många som sitter fast i utanförskap och socialbidragsberoende. De grupper som är särskilt synliga i dessa studier är ungdomar och invandrare. De har aldrig kommit in på arbetsmarknaden och därmed inte kunnat kvalificera sig för försäkringen och få den anknytning till arbetsmarknaden som detta ger.
Under 1990-talet har antalet hushåll som får socialbidrag ökat från ungefär 275 000 år 1990 till drygt 400 000 år 1997. Under samma tid steg kostnaderna från 6,5 miljarder kronor till 12,3 miljarder kronor. Den främsta förklaringen till att kostnaderna nästan fördubblats under 1990-talet är att så många tvingas leva på socialbidrag under långa tider.
För den som aldrig haft ett jobb gäller det att få en chans att skaffa sig erfarenhet. Annars finns risken för permanent utanförstående.
Socialstyrelsens studie visar att väldigt få lyckas ta sig ur sitt social- bidragsberoende. Av dem som 1995 hade bidrag under nästan hela året var bara fem procent bidragsfria året därpå.
Det är därför enligt min mening nödvändigt att se över arbetslöshets- försäkringen än en gång. Detta med syfte att undanröja regelfällor och möjliggöra att ungdomar och invandrare som inleder sitt arbetsliv har en rimlig möjlighet att kvalificera sig även utan heltid och fast anställning. En sådan översyn kan eventuellt samordnas med framtagande av ett reformerat studiestödssystem.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet att se över arbetslöshetsförsäkringen.
Stockholm den 24 oktober 1998
Hans Karlsson (s)
Maud Björnemalm (s) Inger Lundberg (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s)