Svensk arbetsmarknadspolitik bygger på principen om alla människors rätt till ett arbete. Trots detta har arbetslösheten alltid varit betydligt högre för människor med funktionshinder. En nyligen gjord SCB undersökning visar att endast runt hälften av alla personer med funktionshinder är sysselsatta jämfört med 72 % i den totala befolkningen. Glädjande nog kan vi nu se att arbetslösheten minskar också för dem som har ett arbetshandikapp. Mycket beroende av att jobben och efterfrågan kommer igång, kombinerat med aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder som exempelvis lönebidrag.
Behovet av lönebidrag har ökat kraftfullt det senaste halvåret och är nu uppe i en volym på 56 000 (lönebidrag + OSA). Riksdagens volymkrav för 1998 var minst 53 000. För budgetåret 1999 finns ett krav på 55 000. Detta gör att det redan nu när det nya budgetåret infaller är långsiktigt intecknat 1 000 fler platser än vad det ekonomiska utrymmet medger.
Det gäller naturligtvis att nu ta vara på det gynnsamma arbetsmarknads- läget och se till att så många personer med arbetshandikapp som möjligt får ett arbete på den öppna arbetsmarknaden. Lönebidrag visar sig vara en mycket bra kompletterande åtgärd. Det vore orimligt att i dagsläget minska eller stoppa denna åtgärd. Det är därför nödvändigt att regeringen snarast ser över möjligheten att föra över mer resurser till åtgärden lönebidrag.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om resurser till åtgärden lönebidrag.
Stockholm den 22 november 1998
Hans Karlsson (s)
Maud Björnemalm (s) Inger Lundberg (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s)