I nedanstående motion föreslår vi att riksdagen slår fast krav på att arbetsmarknadsmyndigheterna utvecklar former för en nära dialog med deltagare i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
1987 års förordning om den arbetsmarknadspolitiska verksamheten ställer krav på arbetsförmedlingarna att tillsammans med den arbetslöse lägga fram en individuell arbetsplan, som motverkar att han eller hon fastnar i långtidsarbetslöshet. Därmed ställs höga krav på förmedlingarna att lyssna till den enskildes synpunkter och också ta till vara hans eller hennes syn på hur olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder kan stärka hans/hennes möjligheter på den öppna arbetsmarknaden.
Ändå möter vi ofta stor besvikelse bland många enskilda arbetssökande. Man upplever att många åtgärder inte är meningsfulla och att den enskildes erfarenheter inte tas till vara. Det gäller både innehållet i åtgärderna och risker för att en åtgärd kan tränga ut jobb på den ordinarie arbetsmarknaden. Vi menar därför att arbetsmarknadsmyndigheterna bör utveckla former för dialog också med grupper av arbetssökande liksom bättre former för utvärdering av olika praktikplatser och arbetsmarknadsutbildningar.
1987 års förordning bör därför kompletteras med krav på att arbets- marknadsmyndigheterna utvecklar former för samråd med såväl enskilda arbetssökande som grupper av arbetssökande vid utformning och uppföljning av olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att arbetssökande enskilt och i grupp skall ges ökad möjlighet att tillföra synpunkter på utformningen av olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder
Stockholm den 27 oktober 1998
Inger Lundberg (s)
Maud Björnemalm (s) Hans Karlsson (s) Nils-Göran Holmqvist (s) Helena Frisk (s)