Sedan lång tid tillbaka utför skogsvårdsstyrelserna arbeten inom natur- och kulturmiljövård. Dessa arbeten bedrivs i form av arbetsmarknadspolitiska åtgärder och har sammantaget väsentligt överstigit de anslag som berörda fackmyndigheter förfogar över för natur- och kulturmiljövård. Förutom direkta vårdinsatser inom naturreservat och fornlämningar har även olika former av miljöinventeringar bidragit till ökade kunskaper. Under de senaste åren har verksamheten i huvudsak bedrivits i form av ALU-verksamhet. Projekten har varit mycket uppskattade av deltagarna och gjort en stor nytta för miljön. En stor fördel med dessa arbeten är att de helt saknar undanträngningseffekt och att nyttan tillfaller allmänheten i form av bättre miljö. Tyvärr innebär det också att det krävs någon form av offentlig finansiering eftersom andra former av betalningsvilja saknas. Arbetsmarknadsstyrelsen har tidigare haft i uppdrag av regeringen att föreslå hur den arbetsmarknadspolitiska verksamheten kan bidra till det ekologiskt uthålliga samhället. I sitt svar till regeringen (1998-01-19) skriver AMS: "Skogsvårdsstyrelsens projekt med skogs-, natur- och landskapsvård framhålls av länsarbetsnämnderna ofta som lyckade projekt och som projekt som man av sysselsättningspolitiska skäl har behov av." I regeringens budgetproposition anges för arbetsmarknadspolitiken på sidan 15: "Arbetsmarknadspolitiken bör utvecklas så att den också förenar miljö- och sysselsättningsmål och samtidigt påskyndar omställningen till en ekologiskt hållbar utveckling." Tyvärr berörs därefter inte miljöfrågorna under utgiftsområde 14. ALU föreslås att bli ersatt med s.k. arbetspraktik och anordnarna skall betala ett s.k. finansieringsbidrag med 3 000 kr/månad och anvisad.
Skogsvårdsstyrelserna har idag ca 2000 personer anvisade i olika miljö- projekt i form av ALU. Det betyder att skogsvårdsstyrelserna efter 1/1 1999 måste svara för 6 Mkr per månad i delfinansiering. Eftersom ingen av de medverkande myndigheterna förfogar över dessa medel riskerar stora delar av verksamheten att upphöra vilket motverkar strävan att förbättra miljön och att integrera miljöfrågorna i arbetsmarknadspolitiken. Dessutom återfinns inget om hur kringkostnaderna skall finansieras. För att bibehålla de miljöprojekt som nu drivs som ALU krävs att arbeten inom natur- och kulturmiljövård undantas kravet på finansieringsbidrag för arbetspraktiken och att medel för kringkostnaderna anvisas eller att berörda fackmyndigheter får motsvarande resursförstärkning. En utredning bör snarast göras för att möjliggöra att miljöprojekt och kulturprojekt som drivs som ALU kan bibehållas.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en utredning med uppdrag att utarbeta förslag som möjliggör att ALU kan drivas vidare som miljö- och kulturprojekt.
Stockholm den 28 oktober 1998
Barbro Johansson (mp)