Arbetsmarknadspolitiken under 1999 ges i budgetpropositionen en tydligare tillväxtfrämjande inriktning med bland annat utrymme för arbetsmarknadsutbildning samtidigt som praktikåtgärderna minskar i omfattning.
Arbetslivsutveckling, Alu, och Arbetsplatsintroduktion, Api, ersätts med en ny åtgärd benämnd Arbetspraktik. I huvudsak är reglerna desamma som för Arbetsplatsintroduktion med 3 000 kronor per månad och deltagare. Enligt propositionen bör undantag för finansieringsavgift kunna göras för "grupper som har en svagare ställning på arbetsmarknaden såsom utrikes födda och arbetshandikappade".
"Likaså bör ideella organisationer som anordnar arbetspraktik kunna undantas ... liksom anordnare av arbetspraktik i vägledningssyfte under maximalt åtta veckor" (sid 47).
Många av de arbetslösa som i dag anvisats till Alu (utan finansierings- avgift) kan i framtiden istället anvisas arbetspraktik med finansieringsavgift samtidigt som volymen i arbetspraktik kan minskas jämfört med Alu och Api sammantaget, bland annat på grund av arbetsmarknadsutbildningens utökade omfattning.
En relativt stor andel av de som hittills anvisats Alu är arbetslösa som av olika skäl med stor sannolikhet inte kommer att kunna återgå till den ordinarie arbetsmarknaden. För många har Alu varit en möjlighet att upp- arbeta rätt till en ny period för arbetslöshetsersättning i avvaktan på pension. I mycket stor utsträckning har kommunerna stått som anordnare.
Kommunerna måste också fortsättningsvis stå som huvudgarant för sysselsättningsåtgärder för dessa grupper och då främst inom ramen för Arbetspraktik, vilket på grund av finansieringsavgiften betyder kraftigt ökade kostnader för anordnaren. Det är inte realistiskt att tro att anordnarna påtar sig dessa ökade kostnader, även om det ytterst innebär ökad belastning på socialbidragskostnaderna på grund av att fler utförsäkras. Möjligheterna för arbetsförmedlingarna att hålla nuvarande låga nivå vad gäller långtidsarbets- löshet försvåras samtidigt.
Därför bör arbetsförmedlingen utifrån sin bedömning få möjlighet att göra ytterligare undantag från finansieringsavgiften vid arbetspraktik till exempel där anordnaren, oavsett om det är kommunal eller annan anordnare, anordnar oegennyttiga projekt för arbetslösa där alla andra åtgärder prövats och där arbetspraktik därmed är en absolut sistahandsåtgärd för att förhindra lång- tidsarbetslöshet och på längre sikt utförsäkring.
Ett samhällsnyttigt och för arbetslösa värdefullt projekt är arbetsförmed- lingens samarbete med skogsvårdsstyrelsen kring skogs- och naturvård. Flertalet anvisade tillhör gruppen svårplacerade. Skogsvårdsstyrelsen kom- mer inte att ha möjlighet att betala finansieringsavgift och därmed kommer projekt inom detta område inte att vara möjliga. Detta är beklagligt inte minst ur tillväxtsynpunkt eftersom projekt inom området gynnar utvecklingen av besöksnäringen.
I flertalet län finns i dag så kallade "Alu-starta-eget-projekt" där den pre- sumtive egenföretagare har möjlighet att genomgå ett upp till sex månaders långt program som förberedelse för egenföretagandet. Programmet anordnas oftast av ALMI eller annan expert på företagande och innehåller kortare utbildningsinslag samt egenarbete med utveckling av affärsidé med mera. Denna tillväxtfrämjande åtgärd kommer att upphöra om inte undantag från finansieringsavgiften kan göras.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om undantag från finansieringsavgift vid arbetspraktik.
Stockholm den 26 oktober 1998
Jan Björkman (s) Karin Olsson (s)