Frågan om företagshälsovårdens framtid har varit föremål för ett flertal utredningar och överläggningar. Senast i en promemoria kallad "Företagshälsovård - en resurs i samhället" (Ds 1998:17), beskrivs på ett bra sätt nuläget inom branschen.
Kraven på att leva upp till ILO-konventionen (nr 161) och Europarådets Sociala stadga artikel 3, som ställer krav på att staterna främjar en fortgående utveckling av en förebyggande företagshälsovård, kvarstår. Det är hög tid att samhällets ansvar för företagshälsovårdens framtid klargörs.
Enligt vår mening bör alla anställda tillförsäkras en företagshälsovård av god kvalitet. Insatser för att förebygga arbetsolycksfall, arbetsrelaterade sjuk- domar och förslitningsskador samt skapa bra förutsättningar för rehabilite- ring har stor betydelse för såväl den enskilde arbetstagaren, den fackliga organisationen som arbetsgivaren och samhällsekonomin. Huvudansvaret för arbetsmiljö- och rehabiliteringsfrågorna ligger hos arbetsgivaren, ett ansvar som inte blir lättare att axla med tanke på den snabba förändring som sker i arbetslivet, på gott och ont, med nya krav på bl.a. kompetens, förändrat arbetsinnehåll, ändrad ansvarsfördelning, ny organisation, ny teknik, nya miljöer, ändrade arbetstider m.m. En annan viktig förebyggande insats handlar om att rätt kunna introducera, handleda och utarbeta instruktioner för nyanställda och i synnerhet för dem som för första gången träder in i arbets- livet.
Ur ett samhällsperspektiv finns det ytterligare skäl att stödja utvecklingen och kvalitetssäkringen av branschen.
Företagshälsovårdens primäruppgift är förebyggande, vilket innebär att dess verksamhet på ett aktivt sätt bidrar till folkhälsan och i det längre perspektivet därmed kan begränsa efterfrågan av sjukvård och rehabilitering.
Ambitionen att skapa tillväxt och öka antalet arbetstillfällen måste också innefatta en strävan att kunna skapa "det goda arbetet". Det råder stor enighet om att det finns ett positivt samband mellan en hög produktivitet och god hälsa. Arbetsplatsens klimat och en god arbetsmiljö i ett helhetsperspektiv (fysiskt, psykiskt och socialt) är därmed några av grundförutsättningarna för att kunna skapa god tillväxt i näringslivet. En stor tillgång i detta samman- hang är att ha resurser i form av en kvalitetssäkrad företagshälsovård.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en lagstiftning om företagshälsovård.
Stockholm den 27 oktober 1998
Torgny Danielsson (s) Ann-Kristine Johansson (s)