Kretsloppsarbetet är viktigt för att vi människor ska kunna utveckla det hållbara samhället. En del i denna utveckling som på senare tid kommit i skymundan är arbetsmiljöproblem i samband med detta arbete. Sedan länge vet vi att arbetsmiljöfrågorna när man hanterar använt material är svåra att lösa. Det finns skadliga ämnen och man vet vilka verkningar de har både på människan och på den omgivande miljön, men de har inte alltid beaktats när man beslutat sig för olika verksamheter inom kretsloppsarbetet.
Några problem som direkt visar sig är innehållet i sopor och avfall, t ex mögel, kvicksilver, kadmium och asbest. Ibland kan bara valet av metod för omhändertagandet lösa problemet. Att låta användarna av olika material själva sortera i olika fraktioner och att sorteringen sedan sker maskinellt innebär mindre påfrestningar på dem som hanterar avfallet än om någon människa ska stå och sortera olika fraktioner av avfall. Att helt undvika problemen är inte möjligt, men arbetarskyddsfrågorna måste i varje enskilt projekt beaktas, kostnader för skyddet måste tas med i kalkylerna för det och tillsynsmyndigheten måste också vara uppmärksam på att gamla problem kan komma tillbaka i nya verksamheter. Avfallshanteringen är bara ett område där det redan nu finns dokumenterade arbetsmiljöproblem. På många andra områden finns andra eller liknande problem som behöver uppmärksammas och åtgärdas om inte kretsloppsarbetet ska innebära ett steg tillbaka på arbetsmiljöområdet.
För att få ett bättre begrepp om vilka problem som finns, vilka kostnaderna är inom området och hur dessa ska finansieras bör en inventering snarast genomföras och regeringen återkomma till riksdagen med förslag till åt- gärder.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utredning och förslag på åtgärder för att säkra arbetsmiljön inom kretsloppsarbetet.
Stockholm den 23 oktober 1998
Birgitta Sellén (c)