Dan Andersson är LO-ekonom. Han är starkt präglad av sin uppväxt i textil- och konfektionsarbetarstaden Borås. Han drivs av intellektuell nyfikenhet och rättvisepatos. Hans verksamhet inom fackföreningsrörelsen har till stor del ägnats åt att söka lösningar på arbetslöshetsproblemen och att finna vägarna till det goda arbetet. Dan Andersson är 50 år.
Vi vill här ta upp några problem som Dan Andersson uppmärksammat i sina studier kring arbete, utbildning och kompetens.
Sverige hade full sysselsättning under ett halvsekel, mellan 1940 och 1990. Det kan hävdas att den efterföljande arbetslösheten i bokstavlig mening utvecklat en revolutionär kraft - en kraft som radikalt omformar samhället genom att minska jämställdheten, urholka finansieringen av välfärds- systemen, och reducera den styrka som full sysselsättning ger åt löntagarna.
Mot denna bakgrund är det viktigt med en aktiv arbetsmarknadspolitik. Arbetsmarknadspolitiken har främst följande fyra uppgifter:
1. Arbetsmarknadspolitiken bibehåller eller ökar de arbetslösas produktiva förmåga.
2. Arbetsmarknadspolitiken förhindrar utslagning av långtidsarbetslösa genom aktiva åtgärder som bibehåller deras kompetens.
3. Arbetsmarknadspolitiken ger en alternativ inkomst eller sysselsättning, vilket är ett bättre alternativ än öppen arbetslöshet.
4. Arbetsmarknadspolitiken bidrar till ökad effektivitet när det gäller att matcha lediga arbetsuppgifter med de sökande. Arbetsmarknadsutbildning och inte minst arbetsförmedling är viktiga inslag för att underlätta denna matchning.
Ökad efterfrågan kan ge minskad arbetslöshet, men det behövs också arbetsmarknadspolitik för att underlätta processen. Av mycket stor betydelse för att få en gynnsam utveckling på arbetsmarknaden är en samordning av lönebildningen. För alla som inte har någon vind i ryggen på arbetsmark- naden är den bästa åtgärden någon form av samordnade förhandlingar.
Samhällsekonomiska analyser visar att det är lönsamt att människor studerar betydligt högre upp i åldrarna än i dag. Gymnasiestudier i ett år är till exempel lönsamt för samhället och individen under så gott som hela arbetslivet. I dag är det över en miljon svenskar i åldern 20 till 54 år som saknar gymnasiekompetens. När det gäller högskoleutbildning finns stora luckor. Därför behövs ökade investeringar i utbildning.
En stor utmaning för vårt samhälle är att förena ekonomisk tillväxt med miljömässigt hållbar utveckling. Det kräver att efterfrågan stimuleras på områden som bidrar till bättre miljö och livskvalitet. Slutsatsen är att det be- hövs ökade investeringar i miljö.
Vidare behövs en förbättring av bostadsmiljöer och en förnyelse av slitna och segregerade bostadsområden. Som konsekvens behövs mera investe- ringar i bostäder och bostadsmiljöer.
Andelen äldre i befolkningen ökar och möjligheterna för äldre på arbets- marknaden blir allt sämre när arbetslösheten är hög. Samtidigt ökar kompetenskraven och möjligheten att pensioneras i förtid minskar. Det är viktigt att ha en helhetssyn på de äldres villkor i arbetslivet. Det behövs lång- siktiga åtgärder som förhindrar att äldre slås ut. Det önskvärda är att alla kan arbeta med bibehållen hälsa fram till den normala pensionsåldern. Inslagen i en sådan politik kan vara bättre villkor för studier i reguljära utbildnings- systemet, kompetensutveckling på arbetsplatsen och möjlighet för arbets- givarna att emellan sig fördela ansvaret genom s k arbetsgivarringar. Andra centrala element kan vara arbetsmiljöarbete och rådgivning.
Mot denna bakgrund anser vi det viktigt att utreda hur villkoren för den äldre arbetskraften kan förbättras genom utbildning och kompetensutveck- ling samt ökade insatser för hälsa och miljö.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade insatser för att förbättra villkoren för den äldre arbetskraften.
Stockholm den 23 oktober 1998
Arne Kjörnsberg (s) Jan Bergqvist (s)