I den nationella IT-strategin samt målen för denna framhålls särskilt att målet är att alla skall ha lika möjligheter att använda IT som ett medel för ökad demokrati och rättvisa. Såväl kvinnors som mäns erfarenheter och kompetens skall tas till vara.
Vi upplever nu en lavinartad utveckling inom IT-sektorn. Det är viktigt att kvinnor redan från början kan vara med och påverka innehållet på nätet. Ofta finns tyvärr brist på pedagogisk insikt. Redan tidigt visar sig en manlig dominans. Flera av datorspelen är anpassade för pojkar. Tjejspel lyser ofta med sin frånvaro. Utvecklingen av spel om kvinnliga hjältar bör på olika sätt stimuleras. USA-forskning har visat att Internetanvändare ser betydligt mindre tid på TV nu än tidigare. I åldrarna 13-18 år tillbringar ungdomarna hellre sin tid framför datorn än framför TV:n. Det kan leda till större interaktivitet, vilket i sig är positivt.
Med en helt ny, avancerande IT-sektor i samhället, måste jämställdhets- ivern nå längre. Sverige slår rekord i en könssegregerad arbetsmarknad. Kvinnor måste snabbt bryta ny mark i världens största nätverk, Internet. Detta är en bra möjlighet för oss kvinnor att skapa sociala kontakter. Vi vill leva "on line" och inte uppleva samma fenomen som under feminismens början med skilda/segregerade rum. Kvinnor vill påverka innehållet i Internetvärlden. Idag är det männen som utformar systemen och kvinnorna använder dem. Därför behövs fler kvinnliga utvecklare.
Dagens tioåringar får mera information än vad deras farföräldrar fick under en hel livstid. Också nätet blir en spegling av vårt samhälle. Det handlar om att balansera tillgång och förnuft. I skolan handlar det om en ny lärarroll bland interaktiva ungdomar. IT-medlet innebär att skolan inte längre kan visa på sanningar på samma sätt som med en granskad litteratur. Nu handlar det i stället om att komma med tolkningar. Det handlar om att utveckla kulturarvet kreativt. Kvinnor är bra på att kunna kommunicera datorspråket på ett pedagogiskt riktigt sätt. Det kommer att bli alltmer nödvändigt att i hem och skola kritiskt kunna läsa och granska texter, att lära sig vem som skrivit texten och i vilket syfte den är skriven.
Möjligheter
IT-sektorn har enorma möjligheter. Mediamätningar visar att hälften av hushållen snart har tillgång till Internet. Kvinnor måste ha samma chans att forma utbudet och använda redskapet som männen. Lika många kvinnor som män går utbildningar, men männen får toppjobben.
IT-utvecklingen borde kunna bidra till en minskning av diskrimineringen av unga kvinnor på arbetsmarknaden. Dubbelt så stor andel män som kvinnor i åldern 19-25 år har ett heltidsarbete. Ändå är kvinnor mera välutbildade och avbryter sina studier i mindre utsträckning än män. Företag börjar nu upptäcka detta och söker efter kvinnor att rekrytera. Det visar sig att kvinnor stannar längre på arbetsplatsen och många kvinnor visar sig vara bra på att kommunicera med avnämare och kunder. Men kvinnor vill också bestämma vad man skall tala med kunden om. Stimulansåtgärder måste sättas in för att göra IT-sektorn till en jämställd arbetsmarknad. För det första är det viktigt att kvinnorna får chansen att forma framtidens IT-utbud i lika hög grad som männen. För det andra är rekryteringsfrågan mycket viktig. Blandad personal ger högre kvalitet. IT-sektorn måste formas av kvinnor och män, unga och äldre, svenskar och invandrare. Alla som inte har egen dator måste få tillgång till datorer genom bibliotek och skola.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en jämställd IT-sektor.
Stockholm den 22 oktober 1998
Ulla-Britt Hagström (kd)