Regeringen lanserar i propositionen om Regional tillväxt följande förslag till övergripande mål för regionalpolitik: "att utifrån de förutsättningar som finns i varje region stimulera till en hållbar ekonomisk tillväxt som kan bidra till fler och växande företag och därmed ökad sysselsättning för både kvinnor och män".
De regionala tillväxtavtalen syftar till att åstadkomma en bättre samverkan och helhetssyn mellan de organ som arbetar med tillväxt- och sysselsättningsfrämjande åtgärder på lokal, regional och central nivå. Via tillväxtavtalen ska näringslivsfrämjande åtgärder inom olika politikområden samordnas och utvecklas. Detta är bra och välkomnande initiativ. Tilltron till decentralisering och den lokala nivåns möjligheter har på ett tydligt sätt stärkts. Därför är det anmärkningsvärt att regeringen inte vågar ge den regionala och lokala nivån större frihet att hantera de medel som står till arbetsmarknadspolitikens förfogande. Fortfarande avslås arbetsförmedlings- kontorens äskanden om friare användning av arbetsmarknadspolitiska medel s k fribudgetar utan någon som helst förklaring. Detta kan inte kallas bättre lokal samverkan och helhetssyn, än mindre inrymma den i tillväxtavtalen angivna utgångspunkten att de specifika förutsättningarna i landets regioner skall stimuleras.
I samband med bildandet av ett nytt Näringsdepartement så betonades vikten av att sammanföra tillväxtfaktorerna som arbetsmarknad, näringsliv och infrastruktur. Därmed finns nu argumenten för att bryta den centralt styrda arbetsmarknadspolitiken och ge länsarbetsnämnderna och de lokala arbetsförmedlingskontoren möjlighet att bli just den aktiva part som regeringen efterfrågar i de regionala/lokala tillväxtavtalen. Denna lokala samordning behövs för att kunna stimulera de specifika förutsättningar som det regionala/lokala näringslivet har.
Genom ovanstående kommer även de lokala arbetsförmedlingsnämnderna att ges en konkret möjlighet att forma lokala tillväxtavtal. Därmed ges möjligheter för den lokala arbetsmarknadspolitiken att spela en mer aktiv roll t ex genom att ingå i regionala/lokala partnerskap.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökad lokal frihet att hantera arbetsmarknadspolitiska medel.
Stockholm den 20 oktober 1998
Åsa Torstensson (c) Margareta Andersson (c)