Bakgrund
I propositionen föreslås en ny bestämmelse om företagshälsovården i 3 kap. i arbetsmiljölagen (1977:1160) samt ändringar i 9 § lagen (1993: 1651) om läkarvårdsersättning och 9 § (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik. Förslagen syftar till att förtydliga arbetsgivarens ansvar att tillhandahålla företagshälsovård. Vidare syftar förslagen till att renodla företagshälsovårdens uppgifter samt att tydliggöra samverkan mellan företagshälsovården och den offentligt finansierade sjukvården.
Enligt den nya föreslagna bestämmelsen i arbetsmiljölagen skall en arbets- givare svara för att den företagshälsovård som påkallas av arbetsför- hållandena finns att tillgå. Med företagshälsovården avses enligt den före- slagna bestämmelsen en oberoende expertresurs inom områdena arbetsmiljö och rehabilitering. Företagshälsovården skall särskilt arbeta för att förebygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt ha kompetens att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produktivitet och hälsa.
Lagen om läkarvårdsersättning och lagen om ersättning för sjukgymnastik föreslås ändras så att läkare och sjukgymnaster inte kan få läkarvårds- ersättning för verksamhet inom företagshälsovården.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2000. Beträffande lagen om läkarvårdsersättning och lagen om ersättning för sjukgymnastik föreslås att äldre bestämmelser skall gälla till utgången av år 2003 för vård som lämnas av läkare eller sjukgymnast som vid ikraftträdandet varit verksam inom företagshälsovården och då haft rätt till ersättning enligt nämnda lagar.
Utgångspunkter
Vi kristdemokrater anser att målet med en god hälsa för alla och en vård på lika villkor är av största vikt. Detta gäller även företagshälsovården. Företagshälsovården ska verka för att alla arbetstagare, oavsett verksamhet, ges likvärdiga förutsättningar för en god arbetsmiljö och förebyggande vård. Företagshälsovården skall arbeta främst förebyggande, där målet ska vara att uppmärksamma problemet innan det ger upphov till ohälsa. En företagshälsovård med god kvalitet resulterar i både minskad ohälsa bland arbetstagarna och en minskning av de samhällsekonomiska kostnaderna i form av sjukfrånvaro samt vård- och rehabiliteringskostnader.
Det är viktigt att betona att företagshälsovården är ett ömsesidigt ansvar. Både arbetsgivaren och arbetstagaren har skyldigheter i strävan efter en god arbetsmiljö. Många företag har redan insett vikten av en bra företagshälso- vård och har därför organiserat egen företagshälsovård enskilt eller tillsam- mans med andra företag.
Ett allvarligt problem vid analysen av propositionen har varit svårigheten att tolka innehållet i propositionen. Propositionens syfte att "förtydliga", "renodla" och "tydliggöra" uppnås inte. I vårt arbete med att tolka proposi- tionens texter har det visat sig att även sakkunniga på området har haft problem med att förstå innebörden av de förändringar som regeringen vill få till stånd. Det har varit näst intill ogörligt, med vissa undantag, att få kon- kreta svar på en del oklarheter i propositionen eller att få tag i de personer som suttit med i den arbetsgrupp som förarbetat propositionen. Det saknas också i propositionen hänvisningar till den statliga utredning (SOU 1998:104) som föregått arbetet med propositionen. Detta är märkligt då denna utredning i vissa fall är nödvändig att studera för att förstå proposi- tionen och den departementsskrivelse, Ds 1998:17, som ligger till grund för propositionens förslag. En företagare eller fackligt aktiv kommer att få det oerhört svårt att förstå lagens innebörd genom att läsa propositionen. Detta är givetvis inte acceptabelt.
Allmänt om företagshälsovård
Företagshälsovården är ett nödvändigt inslag i samhället då det blir allt vanligare att människor får arbetsrelaterade åkommor som i många fall kan förebyggas med sakkunnig hjälp.
Företagshälsovården har förändrats i takt med att arbetsmiljölagen reformerades, från konkreta skyddsfrågor till mer övergripande arbets- miljöfrågor. Det handlar numera i större utsträckning om arbetstrivsel och arbetstillfredsställelse med betoning på den psykosociala arbetsmiljön. Följden har också blivit att allt fler arbetsgivare använder sig av olika konsulter som kan svara mot branschspecifika behov.
SCB presenterade i slutet av maj 1999 statistik som visade att sjuk- frånvaron inom den privata sektorn har ökat och ligger för första kvartalet i år på samma nivå som för år 1994. De orsaker som tros ligga bakom ökningen av sjukfrånvaron är bland annat den allt hårdare pressen på den enskilde individen i arbetslivet. Det blir allt vanligare att människor mår psykiskt dåligt, är stressade och blir utbrända. Begreppet utbränd är en relativt ny sjukskrivningsdiagnos vilket styrker tesen om att företags- hälsovården med dess förebyggande arbete är ett nödvändigt och viktigt inslag på arbetsmarknaden.
Definitionen av företagshälsovården
Vi anser att det är bra att belysa och betona företagshälsovårdens innebörd. Det är viktigt att företagshälsovården fortfarande är av frivillig karaktär, vilket bland annat ger ökad valfrihet och flexibilitet samt bättre motivation jämfört med obligatoriska regler som aldrig kan svara mot de varierande behov som finns på de olika arbetsplatserna. Branschen måste utveckla sig själv för att möta de krav och förväntningar som morgondagens arbetsplatser ställer på en aktiv partner inom hälsoarbetets område. Utifrån ett övergripande samhällsperspektiv anser vi också att det är viktigt att företagshälsovården är konkurrensneutral, av hög kvalitet och att den ska vara rikstäckande.
Det är viktigt att understryka att företagshälsovården ska verka för att före- bygga och undanröja hälsorisker på arbetsplatser samt ha kompetens att identifiera och beskriva sambanden mellan arbetsmiljö, organisation, produk- tivitet och hälsa. Detta betonas också i propositionen och innebär att det ska bli en skärpning av arbetsgivarens ansvar. Vi tillstyrker därför regeringens förslag till definition av företagshälsovård.
Arbetsgivarens stärkta ansvar
Det är viktigt att företagshälsovårdsbegreppet inte får en myndighetsprägel utan fortfarande karaktäriseras av frivillighet. Det är vidare angeläget att arbeta utifrån de små företagarnas synvinkel eftersom dessa kan ha svårt att ekonomiskt realisera tillhörigheten till en företagshälsa.
Den underliggande intentionen i propositionen är att företagshälsovården ska få en större utbredning på arbetsmarknaden. Vi tycker dock att förslaget är väldigt otydligt och på vissa områden saknas ett väl genomarbetat analysunderlag. Det är svårt att urskilja om det kommer att ske några större förändringar eller om propositionen närmast kan uppfattas som ett slag i luften. Det är oklart vem som ska ansvara för utbyggnaden. Om ansvaret kommer att ligga på landstinget kan ett troligt scenario bli att den verkliga efterfrågan och behovet får stå tillbaka för vad landstinget anser vara den bästa lösningen för deras organisation och prioriteringar.
Det nämns i propositionen att endast cirka 70 procent av den arbetande befolkningen har tillgång till företagshälsovård. Det finns ett starkt samband mellan antalet anställda och tillgången till företagshälsovård på arbetsplatsen. Så gott som samtliga stora företag anger att de har tillgång till företags- hälsovård, medan endast en av tre anställda på arbetsplatser med färre än fem anställda anger att de har tillgång till företagshälsovård. Intentionerna med propositionen är att en utbyggnad av företagshälsovården kommer till stånd. De i propositionen föreslagna lagförändringarna kan dock begränsa arbetsgivarnas möjligheter att själva välja vilken företagshälsovård man vill sluta avtal med. Detta kan resultera i att de små och medelstora företagen kommer att uppleva en ökad byråkrati, vilket hämmar tillväxten.
För att underlätta utbyggandet av företagshälsovården och därmed förstärka arbetsmiljöarbetet bör Yrkesinspektionen få ett mer proaktivt arbetssätt. De har en viktig uppgift i att se till att alla de cirka 200, många gånger svårtolkade, föreskrifterna inom arbetsmiljöområdet blir kända och förstådda. Som det ser ut idag så är det arbetsgivaren själv som står för internkontrollen, det vill säga uppföljningen och utvärderingen av det egna arbetsmiljöarbetet. Internkontrollen tillämpas idag bara på en minoritet av Sveriges arbetsplatser. Yrkesinspektionens arbete borde mer inriktas på stöd, uppföljning och utvärdering i stället för att som idag endast ingripa i akuta lägen. Själva syftet med företagshälsovård och arbetsmiljöarbete är att reagera och agera innan förloppet har fått skadliga konsekvenser. Rehabiliteringsansvaret hos arbetsgivaren finns men hos vissa saknas kunskap och insikt i hur ett bra arbetsmiljöarbete ska utformas och bedrivas. Därför är det viktigt att utvärdera om utformningen av Yrkesinspektionens sätt att arbeta behöver reformeras. Eftersom kunskapen hos de anställda vid Yrkesinspektionen finns, vore det eftersträvansvärt att de arbetar i ett mer förebyggande syfte. Det finns få, om ens några, effektiva hjälpmedel för att följa upp och utvärdera hur företagshälsovården runt om i landet fungerar, vilket kan motivera en utvärdering av Yrkesinspektionens roll.
Ett sätt att främja utbyggnaden av företagshälsovården är att se över skatte- lagstiftningen, exempelvis avdragsrätt för aktiviteter som är förebyggande och för olika interna och externa konsulter som arbetar med förebyggande arbete. Idag är det allt vanligare att företag, myndigheter och organisationer anlitar enskilda konsulter. Det kan vara en företagshälsovårdsenhet, men det kan också vara en extern alternativt en intern beteendevetare som arbetar med organisation, ohälsa och arbetsmiljöfrågor.
Vårdavtal
Propositionen andas en negativ attityd till privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster i samarbete med och inom företagshälsovårdsarbetet. Vi kristdemokrater anser att det är viktigt att vårdavtalen möjliggör för privatpraktiserande läkare och sjukgymnaster att arbeta inom företagshälsovården.
Regeringens proposition riskerar att försvåra möjligheterna för sjuk- gymnaster och läkare att få etableringsmöjlighet med vanlig vårdavgift. Till följd av det nya ersättningssystemet med vårdavtal mellan företags- hälsovården och landstingen regleras de privatpraktiserande läkarnas och sjukgymnasternas möjligheter att etablera sig och bedriva verksamhet med offentlig finansiering i lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning och lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik samt tillhörande förordningar (de s.k. nationella taxorna). Valfriheten kan komma att rubbas för arbetsgivare och arbetstagare om möjligheterna för etablering för läkare och sjukgymnaster försvåras.
Det nämns i propositionen att det inte kommer att finnas hinder om landstingen och de privata vårdgivarna träffar andra överenskommelser, det vill säga att de sluter vårdavtal som inte omfattas av de så kallade nationella taxorna. Läkare med specialistkompetens inom enbart företagshälsovården omfattas inte av det nya ersättningssystemet. För att göra övergången smidigare för de vårdgivare och företagshälsovårdsenheter som berörs anser regeringen i likhet med arbetsgruppen, som gjorde utredningen av företagshälsovården och som också resulterade i Ds 1998:17, att det måste finnas vissa övergångsregler. Regeringen skriver i propositionen att läkare och sjukgymnaster som vid ikraftträdandet av lagändringarna är verksamma inom företagshälsovården och som har rätt att uppbära läkarvårds- respektive sjukgymnastikersättning bör ha en fortsatt rätt till sådan ersättning enligt äldre regler till utgången av år 2003. Regeringen ber att få återkomma i denna fråga.
Följden av detta kan bli att denna grupp av läkare och sjukgymnaster vid utgången av år 2003 står utan vårdavtal. Risken kan bli att vi mister ett antal läkare och sjukgymnaster som idag arbetar inom företagshälsovården. Deras öde ligger i landstingens händer i och med att landstingen avgör vilka läkare och sjukgymnaster de väljer att sluta avtal med. Konsekvensen behöver inte bli som den ovan illustrerade men i propositionen saknas en diskussion om vad som kan tänkas bli fallet för denna grupp. Regeringen borde ha uttalat en viljeinriktning i detta avseende.
Vad händer med konkurrensen?
Vi är positiva till en konkurrensutsättning av företagshälsovården och menar att konkurrens är väldigt betydelsefull för att upprätthålla kvaliteten på företagshälsovården. Utan konkurrens på lika villkor med privata producenter minskar förutsättningarna för hög kompetens och effektivitet i branschen. Det skulle skada företagshälsovården. På senare år har företagshälsovården genomgått en rad strukturförändringar vilket bland annat har sin förklaring i att statsbidraget drogs in den 1 januari 1993. Följden har blivit att många av de mindre företagshälsovårdsenheterna har lagts ned. Genom uppköp, sammanslagningar och samarbete har allt större enheter skapats.
Sjukvården inom företagshälsovården finansieras vid vissa företagshälso- vårdsenheter genom den nationella taxan, vissa av dem har tillgång till före- tagsläkare och sjukgymnaster som tidigare kunnat etablera sig som privat- praktiker. De kan därmed bedriva sjukvård med ersättning från landstinget. Några nya sådana etableringar kan inte ske eftersom reglerna har ändrats och stramats upp ytterligare. Detta snedvrider förutsättningarna för konkurrens då inte alla företagshälsovårdsenheter ges samma villkor, vilket kan öka den ojämlika tillgången till företagshälsovård i tider då vi borde satsa mer på ett utvidgat arbete med företagshälsovården.
Även de vårdavtal som kan slutas mellan vårdgivare och landsting kan innebära att konkurrensfördelar uppnås av vissa företagshälsovårdsenheter men inte av alla, eftersom landstingen agerar olika.
På grund av att en del företagshälsovårdsenheter har rätt att remittera patienter till röntgen, specialistvård, provtagning etc. så har konkurrensen snedvridits, visar en del undersökningar som gjorts. De företagshälso- vårdsenheter som har läkare alternativt sjukgymnaster som är anslutna till landstinget innehar den här rätten. Långt ifrån alla har den här möjligheten och detta får konsekvensen att vissa företagshälsovårdsenheter hamnar i ett underläge vid en upphandling när en arbetsgivare ska köpa in företags- hälsovård till sin verksamhet.
Vi anser att det måste vara en självklarhet att alla enheter inom företags- hälsovården har rätt att remittera patienter till röntgen, specialistvård, provtagning etc.
Avslutning
Syftet med att förtydliga arbetsgivarens ansvar att tillhandahålla företagshälsovård samt att renodla företagshälsovårdens uppgifter och att tydliggöra samverkan mellan företagshälsovården och den offentligt finansierade sjukvården har inte uppfyllts i propositionen. För oss beslutsfattare och för alla dem som ska tillämpa lagförslaget är propositionen mycket svårtolkad och svåröverskådlig. Detta är anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att regeringen säger sig vilja värna om de mindre företagen, som sällan har tillgång till expertis och tid att söka svar på sina frågor i förarbeten och hos myndigheter.
Med anledning av de många oklarheterna i propositionen och de fråge- tecken och synpunkter vi kristdemokrater har, och som redovisas i denna motion, anser vi att regeringen skyndsamt gör en ny bearbetning av propositionen och beaktar de synpunkter som framkommit i denna motion. Därefter bör riksdagen ta ställning till lagförslaget vad gäller företags- hälsovården.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett nytt förslag till företagshälsovård.
Stockholm den 1 juni 1999
Stefan Attefall (kd)
Maria Larsson (kd) Magnus Jacobsson (kd) Rosita Runegrund (kd) Göran Hägglund (kd) Inger Strömbom (kd) Harald Bergström (kd) Mikael Oscarsson (kd) Mats Odell (kd) Holger Gustafsson (kd) Desirée Pethrus Engström (kd) Per Landgren (kd) Rose-Marie Frebran (kd) Kenneth Lantz (kd)