Fler svenska TV-program av god kvalitet

Innehåll

Dir. 1997:28

Beslut vid regeringssammanträde den 6 februari 1997.

Sammanfattning av uppdraget

En särskild utredare tillkallas med uppdrag att identifiera och analysera de problem som i dag kan finnas för fria producenters och programbolags möjligheter att göra svenska kvalitetsprogram och att sprida dem.

Utredaren skall utifrån slutsatserna av den inledande analysen bedöma vad som kan göras för att öka den inhemska produktionen av program för distribution till TV-kanaler som riktar sig till svensk publik. Under förutsättning av att en finansiering kan säkerställas skall utredaren lämna förslag om en försöksverksamhet med stödåtgärder i detta syfte.

Medielandskapet förändras

Den svenska televisionen byggdes upp under monopolförhållanden. Verksamheten har bedrivits i enlighet med traditionella public service- principer, som kan sammanfattas under rubrikerna geografisk rättvisa, redaktionellt oberoende, mångfald och balans och ett omväxlande programutbud av god kvalitet. Sändningarna har finansierats med avgifter och det har inte varit tillåtet att sända betald reklam.

Sveriges Television AB (SVT) har ett omfattande kulturansvar. I SVT:s nya sändningstillstånd med tillhörande villkor som gäller för perioden 1997-2001 har företaget getts ett utökat uppdrag i kulturfrågor. SVT skall i sin roll som kulturbärare bl.a. vidga och fördjupa sitt kulturansvar, sända ett mångsidigt utbud av program av hög kvalitet på svenska språket, öka samarbetet med kultur- och musikinstitutioner i hela Sverige i syfte att erbjuda utsändningar av föreställningar och evenemang, bidra till utvecklingen av svensk filmproduktion, tillhandahålla program som speglar det mångkulturella samhället, beakta språkliga och etniska minoriteters behov samt ägna ökad uppmärksamhet åt program för och med barn och ungdomar.

I övrigt skall SVT, liksom tidigare, uppfylla sitt kulturansvar genom att bevaka och granska händelser och utveckling på kulturlivets olika områden och i samspel med det övriga kulturlivet stimulera och förmedla olika kulturaktiviteter. Programutbudet skall spegla kulturlivet i olika delar av landet. SVT skall tillvarata och utveckla televisionens särskilda förutsättningar att ge upplevelser och stimulera fantasin och därigenom ge möjligheter till inlevelse, engagemang och förströelse. SVT skall främja konstnärlig och kulturell förnyelse samt bedriva skapande verksamhet med konstnärliga uttrycksformer. Förnyelse av programinnehållet skall främjas.

Sedan slutet av 1980-talet är SVT inte ensam om att sända television i marknätet. I slutet av år 1991 fick TV4 AB (publ) (TV4) tillstånd att sända reklamfinansierad television i marksändningar i Sverige. TV4 har av regeringen meddelats tillstånd att fortsätta att sända rikstäckande television. Tillståndet avser perioden 1 januari 1997 till och med 31 december 2001. Tillståndet är förenat med villkor som påminner om de som gäller för de avgiftsfinansierade företagen. Bland annat skall TV4 meddela nyheter, tillgodose olika intressen i fråga om exempelvis religion och vetenskap. Bolaget är skyldigt att sända barnprogram och har vidare fått i uppgift att kontinuerligt spegla, granska och bevaka det svenska kulturlivet. TV4 skall även medverka i överläggningar i syfte att ge bidrag till utveckling av svensk kvalitetsproduktion för televisionen.

Det finns flera andra kommersiella TV-företag som riktar sändningar via satellit till den svenska allmänheten. Några av dessa är etablerade i Sverige och för dem gäller svensk lagstiftning medan andra har sin hemvist i annat land och följer lagstiftningen i hemlandet. Enligt EG- direktivet "TV utan gränser" skall en viss andel av programutbudet utgöras av europeiska verk. I övrigt är de programpolitiska förpliktelserna begränsade. Knappt 60 % av landets permanenthushåll har tillgång till satellitsända program.

Vi står nu inför ett nytt steg i televisionens utveckling. Den digitala tekniken gör att nuvarande tekniska begränsningar kan komma att förlora i betydelse. Gränserna sätts i stället av möjligheten att finansiera verksamheten. Genom att antalet TV-kanaler kan flerdubblas i framtiden skapas möjlighet för ett än mer omfattande och varierat programutbud, men också för en skärpt konkurrens mellan olika TV-företag och risk för ökad likriktning och kommersialisering av utbudet.

Att säkerställa svensk kvalitetsproduktion

Televisionen är i dag en naturlig del av människors vardagsliv. Den är central bl.a. när det gäller underhållning, tidsfördriv, kultur, debatt och nyheter. TV:n är kanske vår tids största kulturbärare. Sverige har i det sammanhanget en god TV-tradition. Med ett ökat TV-utbud där andelen utländskt producerat material växer, är en stark inhemsk TV- programindustri betydelsefull bl.a. för bevarandet av språket och kulturen. En stark inhemsk TV-programindustri kan samtidigt skapa sysselsättning och medverka till internationell spridning av svenska TV- program och svenska kulturyttringar. Ur kulturell och mediepolitisk synvinkel samt för sysselsättningen är det följdaktligen viktigt att främja en nationell TV-produktion så att mångfalden inom TV- programindustrin stimuleras och tillväxten främjas på lång sikt.

Fristående TV-filmare och TV-producenter måste få fler från varandra oberoende finansieringskällor att vända sig till.

För att svensk TV även i framtiden skall kunna erbjuda impulser från andra kulturkretsar än den angloamerikanska bör även utredas om konkurrensmöjligheterna i stort för svenska filmer, TV-produktioner, programföretag m.fl. behöver förbättras.

Riksdagen har även uppmärksammat att en särskild utredare skall ges i uppdrag att lägga fram förslag om att förbättra möjligheterna för fria producenter och produktionsbolag att göra kvalitetsprogram (1995/96: KrU12 rskr. 1995/96:297 och 1996/97:KrU1 rskr. 1996/97:129) .

Uppdraget

En särskild utredare ges i uppdrag att identifiera och analysera de problem som i dag kan finnas för fria producenters och programbolags möjligheter att göra kvalitetsprogram för distribution till TV-kanaler som riktar sig till svensk publik.

Utredaren skall undersöka och redogöra för de finansiella förutsättningarna för eventuella åtgärder inom området. Ett eventuellt förslag om statliga insatser skall åtföljas av förslag till finansiering. Utgångspunkten skall härvid vara att det inte finns utrymme för ökade statsutgifter.

Utredaren skall utifrån slutsatserna av analysen bedöma vad som kan ge fler svenska TV-program av god kvalitet. Utredaren skall mot bakgrund av ovanstående lämna förslag om en försöksverksamhet med åtgärder i detta syfte.

Utredaren skall analysera och bedöma vilka konsekvenser olika åtgärder kan få för utvecklingen av TV-mediet i Sverige. Bedömningen skall göras mot bakgrund av att televisionen är en av de största kulturbärarna med en omfattande genomslagskraft.

Utredaren skall lämna förslag om hur en försöksverksamhet skulle kunna avgränsas. Det kan exempelvis avse vilka som kan omfattas av åtgärderna eller vilka kriterier som skall gälla vid urval av produktioner. För att ett projekt skall omfattas av åtgärderna skall huvudregeln vara att ett TV-företag garanterar sändning. Både TV-företag och fristående producenter skall kunna omfattas av åtgärderna.

Utredaren skall i sina förslag ta hänsyn till att program för barn och unga bör ges en särställning. En variation i fråga om ämnesområden skall eftersträvas.

Utredaren skall ge förslag till hur frågor kring samverkan skall lösas. Utredaren bör analysera vilka de olika aktörerna inom området är samt ge förslag till former för samverka kring eventuella insatser.

Utredaren skall analysera och ge förslag till hur en försöksverksamhet skall organiseras. Utredaren bör särskilt undersöka om det är möjligt att samarbeta med någon befintlig organisation i administrativa frågor. Förslaget skall bidra till att produktioner från hela landet kan omfattas av åtgärderna.

Utredaren skall bedöma och ge förslag till hur lång tid försöksverksamheten skall pågå och hur uppföljning och en slutlig utvärdering skall ske.

Utredaren bör särskilt beakta att TV4 i enlighet med de av regeringen beslutade tillståndsvillkoren skall medverka i överläggningar i syfte att ge bidrag till utveckling av svensk kvalitetsproduktion för television.

Utredaren skall särskilt redovisa effekter för sysselsättningen av en ökad svensk TV-produktion.

Vid utformningen av sitt förslag skall utredaren uppmärksamma den Europeiska gemenskapens regelverk.

Utredningen skall samråda med Sveriges Television AB, TV4 AB (publ), övriga TV-kanaler som riktar sig till en svensk publik, Distansutbildningskommittén (U 1995:7), Stiftelsen Svenska Filminstitutet, Oberoende Filmares Förbund samt Föreningen Sveriges Filmproducenter.

Utredningsarbetet

För utredningsarbete gäller regeringens direktiv till samtliga kommittéer och särskilda utredare om att redovisa regionalpolitiska konsekvenser (dir. 1992:50), jämställdhetspolitiska konsekvenser (dir. 1994:124), konsekvenser för brottsligheten och det brottsförebyggande arbetet (dir. 1996:49) samt att pröva offentliga åtaganden (dir. 1994:23).

Uppdraget skall redovisas senast den 15 november 1997.