Mikael Janson har frågat mig om jag är beredd att se över hur bestämningen av den preliminära skatten för en nystartad enskild firma skall göras, utan att företagarens privata ekonomi två år bakåt i tiden omotiverat blandas in.
För att underlätta för den som startar företag ger Riksskatteverket ut en broschyr som heter Skatter & avgifter. Till broschyren hör blanketten Skatte- och avgiftsanmälan. På blanketten finns bl.a. plats för företagaren att lämna de uppgifter som behövs för en riktig debitering av preliminär skatt. Om företagaren använder sig av denna blankett och lämnar nödvändiga uppgifter om sina beräknade inkomster bestämmer skattemyndigheten den preliminära skatten på grundval av dessa.
Detta är alltså grundregeln. Andra metoder för bestämning av den preliminära skatten blir aktuella endast om företagaren underlåter att lämna nödvändiga uppgifter för skatteberäkningen. I sådana fall får skattemyndigheten tillgripa någon form av schablon, t.ex. på så sätt att den senast debiterade slutliga skatten läggs till grund för bestämningen av den preliminära skatten. I sakens natur ligger då att skatten kan bli antingen för hög eller för låg. Om skatten skulle bli för hög har företagaren även i detta fall möjlighet att få en riktigare preliminär skatt genom att hos skattemyndigheten begära jämkning av skatten.
Reglerna om beräkning av F-skatt för nystartade företag är i huvudsak oförändrade inom det nya uppbördssystemet som kommer att tillämpas fr.o.m. nästa år. Med hänsyn till detta ser jag inte något behov av att se över de aktuella reglerna.