Motion till riksdagen
1997/98:Ub717
av Sylvia Lindgren och Björn Ericson (s)

CSN


Centrala studiestödsnämnden (CSN) har fått utstå mycket kritik för långa handläggningstider, dålig service m.m. vilket drabbat de studerande som i många fall uppfattat att samhället motarbetar dem.

Det bör dock slås fast att de anställda på CSN vill göra ett bra arbete, men då de successivt har fått mer och mer arbetsuppgifter utan resursförstärkning blir det naturligtvis på bekostnad av servicen till de studerande. Antalet telefonsamtal och förfrågningar ökar dessutom kraftigt till CSN i takt med att allt fler ges möjlighet till studier. Förtroendet för myndigheten naggas rejält i kanten då man inte kommer fram, får inte besked osv, trots att personalen gör allt vad som står i deras makt för att underlätta. Personalen får tyvärr allt för ofta – helt oförskyllt – bära hundhuvudet för dålig service.

Det är dock inte de studenter som har en bra ekonomi eller hjälps upp av välbärgade föräldrar som drabbas mest, utan behovet av rådfrågning och hjälp är störst hos de studenter som är i störst behov av samhällets insatser. Det handlar om studenter med dålig ekonomi, de som lättast hoppar av utbildning om jobb i stället erbjuds, även om de är medvetna om att det är en kortsiktig och dålig lösning.

För att ge ett konkret exempel: en student som jobbat under sommaruppehållet och tjänat över det så kallade ”fribeloppet” blir och är naturligtvis återbetalningsskyldig. Anmäls detta till CSN av den studerande kommer en skriftlig uppmaning att denne har ca 14 dagar på sig att betala tillbaka beloppet eller eventuellt överklaga. Telefontid uppges i beskedet till vardagar mellan kl 10.00 och 12.00 till det lokala kontoret. För studenter i Stockholm är lokalkontoret beläget på Gotland. Studenten måste alltså gå ifrån lektion eller praktiplats för att komma åt en telefon. Dessutom är det rikssamtal som gäller och telefonkö (om det hjälper). Ofta är telefonerna spärrade för rikssamtal på praktikplatser vilket i alla fall är fallet för dem som studerar till sjuksköterskor, barnmorskor etc. Dessutom är det i de allra flesta fall mycket olämpligt att lämna praktikplats/lektion för att ringa – det inger inget större förtroende för studenten – i synnerhet inte om det upprepas dag efter dag. Det finns en överhängande risk att man ger upp, blir bitter och får ett agg till allt vad myndigheter heter.

Möjligheten att skriva för att föreslå t ex en avbetalningsplan går naturligtvis men ofta behöver och vill den studerande tala med någon, få rekommendationer, berätta om sin ekonomiska situation etc.

CSN:s servicenivå måste bli bättre. Därför finns det stor anledning att se över CSN:s servicenivå så att den förbättras och underlättar kontakten med de studerande.

En sådan åtgärd skulle ge ett ökat förtroende och också ge en viktig signal om att samhället ställer upp för att motivera till studier och kompetens­utveckling för alla.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en förbättring av servicenivån inom Centrala studie­stödsnämnden.

Stockholm den 1 oktober 1997

Sylvia Lindgren (s)

Björn Ericson (s)