Motion till riksdagen
1997/98:Ub708
av Britt-Marie Danestig m.fl. (v)

Vissa studiestödsfrågor


1 Tågresor för studenter med föräldraansvar

Vi vill att livslångt lärande skall bli verklighet i Sverige – att människor skall återkomma till utbildning under sitt yrkesliv. Vänsterpartiet anser att för att detta skall vara möjligt måste vi se på studenter på ett nytt sätt och inte utgå från att de är ensamstående, unga och utan föräldraansvar.

I dag är varken studiestödet eller andra system för studenter utformade för att passa för ett livslångt lärande. Ett tydligt exempel är den tågrabatt som finns för studerande i dag och som har förhandlats fram av student­organisationer och SJ. Rabatten är utformad så att studenter får köpa en tågbiljett som är billigare än en ordinarie vuxenbiljett: samma pris som för ungdomar. Men studerande med barn får ingen rabatt. Kostnaden för en vuxen och ett barn på 12 år som köper en biljett utan rabatt mellan Stockholm och Göteborg en fredag eftermiddag i slutet på augusti 1997 är 860 kronor. Men för en förälder som valt att studera är kostnaden för samma resa med ett 12-årigt barn 1 200 kronor (2 biljetter à 600 kronor). Både studenten och barnet får lösa biljetter till ungdomspris. En vuxen får alltså ta med sig ett barn under 15 år utan extra kostnad men det får inte en student.

Vänsterpartiet anser att regeringen bör arbeta för att statliga företag inte skall diskriminera studenter med föräldraansvar.

2 Aspekter att beakta vid utarbetande av ett nytt studiestöd

Regeringen har för avsikt att inom de närmaste åren lägga ett förslag till nytt studiestödssystem. Vänsterpartiet vill framföra två aspekter som vi anser behöver beaktas.

3 Studiestödet skall ha en genomtänkt plats i välfärden

Studiestödet är en del av den generella välfärden. För oss är det därför väsentligt hur ett nytt studiestödssystem förhåller sig till andra bidrag, rättigheter och förmåner som t.ex. bostadsbidrag, socialbidrag och pensionsregler. Vårt mål är ett rättvist, förutsägbart, jämnt rekryterande, jämställt och överskådligt system.

4 Kommunernas betydelse för studenters ekonomi

De största ekonomiska orättvisor som finns för studerande i dag beror ofta på skillnaden i praxis mellan olika kommuner. Beslut i samma typ av ärende kan skilja sig väsentligt från en kommun till en annan. Det gäller då inte direkt tillämpning av reglerna för studiestöd eftersom det sköts av Centrala studiestödsnämnden. Däremot avgörs det på kommunal nivå vilka möjligheter till socialbidrag på sommaren som den studerande kan få och vilken daghemstaxa som tillämpas.

5 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att statliga företag inte bör diskriminera studenter med föräldraansvar,1

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att studiestödet skall ha en genomtänkt plats i välfärden,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om kommunernas betydelse för studenters ekonomi.2

Stockholm den 6 oktober 1997

Britt-Marie Danestig (v)

Charlotta L Bjälkebring (v)

Marie Engström (v)

Ulla Hoffmann (v)

Tanja Linderborg (v)

Stig Sandström (v)

Per Sundgren (v)

Alice Åström (v)

Gotab, Stockholm 2002

1 Yrkande 1 hänvisat till TU.

2 Yrkande 3 hänvisat till SoU.