Regeringen föreslår i sin proposition att den s k sexårsverksamheten skall bilda en egen skolform, förskoleklass, inom det offentliga skolväsendet. Bestämmelserna om förskoleklasser ska finnas i ett nytt kapitel i skollagen.
Centerpartiet har i debatten om flexibel skolstart framhållit behovet av en tioårig grundskola med gemensam skolstart för alla sexåringar. Huvudsyftet har varit en ambitionshöjning för skolan. Dessutom kan en tidigare skolstart ses som en möjlighet att ge varje barn den tid det behöver för att lära och utvecklas.
Vi ser nu att en i stort sett 10-årig grundskola är på väg att växa fram. Med vår vision av en skola inför 2000-talet vill vi gå ett steg vidare. Skolan måste utgå från varje individs egna förutsättningar för att få en bra utbildning. Det handlar om att se en helhet för den enskilde eleven, som tar hänsyn till att elever behöver olika lång tid på sig för att bli godkänd. Vissa kommer att gå snabbare fram medan andra ges möjlighet att ta längre tid på sig. Det kan alltså ta olika många år för olika elever att gå igenom grundskolan. Det viktiga är att uppnå en skola där åtagandet inte upphör innan eleven är godkänd. Regeringens förslag om förskoleklasser kan ses som ett steg i denna riktning.
Som det fungerar i dag är Skolverket, och inte enskilda kommuner, myndighetsutövare för friskolor. Det är Skolverket som beslutar om godkännande och rätt till bidrag och det är även Skolverket som utövar tillsyn.
Regeringens förslag om förskoleklasser ger istället kommunerna all makt över friskolorna. Det är upp till kommunerna att ge friskolorna tillstånd att bedriva förskoleklasser och att bevilja dessa förskoleklasser bidrag. Dessutom är det kommunerna som ska utöva tillsyn över de fristående förskoleklasserna, trots att Skolverket är den myndighet som kommer att utöva tillsyn över de kommunala förskoleklasserna.
Centerpartiet anser att reglerna för fristående förskoleklasser bör utformas på motsvarande sätt som de som gäller för fristående grundskolor. Detta bör ges regeringen till känna.
Skolan ska inte vara en värdeneutral plats, och den får aldrig acceptera mobbning, våld och rasism inom sina väggar. Skolan ska vara bärare av moraliska värden, som tolerans, respekt för alla människors lika värde och rättigheter och insikt om vars och ens personliga ansvar. Då kan skolan ge den unga människan en beredskap att som vuxen ta ansvar för samhällets utveckling.
Det är en självklar rättighet för barn att slippa mobbas och det är vuxensamhällets ansvar att barn ges den rättigheten. Detta är nödvändigt särskilt med tanke på att Sverige har och ska fortsatt ha skolplikt, vilket i praktiken innebär att barnen måste infinna sig i skolan oavsett hur de uppfattar miljön. Det måste tas krafttag mot mobbningen eftersom vi vet att det i dag finns ca 100 000 barn som är utsatta för mobbning, vilket är ungefär lika många som för 10 år sedan. Det handlar inte bara om mobbning mellan elever utan även mellan elever och lärare.
Barnombudsmannen gjorde 1995 en undersökning bland trettonåringar om vad de tyckte att man skulle göra mot mobbning. Svaret från de allra flesta var att de unga saknar vuxna i skolan som bryr sig om hur de mår och som vågar agera mot utfrysning och övergrepp. Med vuxna menar de skolans personal. Eleverna vet mycket om mobbning och är också beredda att engagera sig och ta ansvar men endast om de känner att de har de vuxnas fulla stöd, vilket de inte känner i dag.
Centerpartiet anser att en ”nollvision” för våld och mobbning i skolan ska sättas upp. Vi kan inte acceptera ett lägre mål för våra barn.
Regeringen föreslår i sin proposition 1997/98:6 att skollagens portalparagraf skall ändras så att det tydligt framgår att den som verkar inom skolan är skyldig att aktivt motverka alla former av kränkande behandling. Man föreslår vidare att läroplanen bör förtydligas så att rektor åläggs ett särskilt ansvar för att rutiner utarbetas på skolan för hur skolpersonalen skall hantera problem med kränkande behandling, t.ex mobbning. Man föreslår också att Skolverket bör få i uppdrag att utarbeta kommentarmaterial om hur man lokalt kan arbeta med mobbningsfrågor.
För att klara en nollvision anser Centerpartiet det även ska framgå av skollagen att lärare och övrig personal som upptäcker mobbning ges skyldighet att rapportera till rektor. Detta bör ges regeringen till känna.
Vidare ska lärarutbildningen lägga stor vikt vid undervisning om sociala relationer och mobbning. Den kommitté som regeringen tillsatt med uppgift att se över lärarutbildning ska också utreda hur grundläggande kunskaper om mobbning och dess orsaker kan bli en obligatorisk del av högskoleutbildningarna. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Skolmåltiderna har stor betydelse för barns och ungdomars hälsa och välbefinnande. Det handlar också om elevernas utveckling och inte minst för att grundlägga bra och regelbundna matvanor. För Centerpartiet är det självklart att skolmåltiderna ska vara kostnadsfria för eleverna. I dag är det inte obligatoriskt för kommunerna att erbjuda kostnadsfria skolmåltider, men trots detta anordnar nästan samtliga kommuner sådana. Centerpartiet anser detta värdefullt och utgår från att kommunerna även fortsättningsvis anordnar kostnadsfria skolmåltider. Att gå in och lagstifta om skolmåltider strider mot kommunernas självbestämmanderätt, vi utgår istället från att kommunerna tar sitt ansvar och även fortsättningsvis anordnar kostnadsfria måltider. I denna del yrkar vi avslag på regeringens proposition.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att reglerna för fristående förskoleklasser bör utformas på samma sätt som de som gäller för fristående grundskolor,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det bör framgå av skollagen att lärare och övrig personal som upptäcker mobbning ges skyldighet att rapportera till rektor,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att den kommitté som regeringen tillsatt för att se över lärarutbildningen också utreder om grundläggande kunskaper om mobbning och dess orsaker kan bli en obligatorisk del av högskoleutbildningen,
att riksdagen avslår regeringens förslag till lag angående skolmåltider.
Andreas Carlgren (c) |
|
Marianne Andersson (c) |
Marie Wilén (c) |
Sivert Carlsson (c) |
Margareta Andersson (c) |
Erik Arthur Egervärn (c) |