Motion till riksdagen
1997/98:Ub487
av Andreas Carlgren m.fl. (c, fp, kd, mp, v, m)

Lärarutbildningen vid Rudolf Steinerhögskolan


Till riksmötet 96/97 tog vi i en motion (1996/97:Ub424, kd, m, c, fp, v, mp) upp frågan om lärarutbildning med inriktning på waldorfpedagogik. Där framförde vi bl a följande:

Det offentliga stöd som ges till fristående skolor med alternativ pedagogik behöver bli fullständigt genom att också möjliggöra lärarutbildning och ett pedagogiskt forsknings- och utvecklingsarbete. Det finns ett stort behov stöd också till den fullständiga waldorflärarutbildningen.

Riksdagens utbildningsutskott instämde i stort sett i våra bedömningar. Bland annat sägs i utskottets betänkande:

Utskottet delar motionärernas uppfattning om vikten att stödja lärar­utbild­ningen med alternativ pedagogik vid Rudolf Steinerhögskolan. Enligt ut­skottets uppfattning bör därför regeringen under 1997 återkomma till riks­dagen med förslag om innehåll och finansiering av denna lärarutbildning. En förutsättning skall vara att Stiftelsen Rudolf Steinerhögskolan även fortsättningsvis är huvudman för skolan.

Utbildningsutskottet fann det också angeläget att utbildningen skulle ske i samarbete med andra lärarutbildningar.

Regeringen, som låtit förutvarande rektor för Lärarhögskolan, professor Bengt Börjeson, utreda frågan, anför med stöd av utredarens förslag följande:

Regeringen avser att mot bakgrund av förslaget från den särskilde utredaren uppdra åt Högskoleverket att i samarbete med företrädare för Lärarhögskolan i Stockholm och Stiftelsen Rudolf Steinerhögskolan utarbeta en utbildningsplan för en grundskol-lärarutbildning vars examen uppfyller villkoren för anställning både i den svenska grundskolan och fristående skolor med Waldorfinriktning. Därmed tillförsäkras studenterna möjligheten att efter genomgången utbildning även söka anställning i grundskolan.

Utbildningsplanen skall innehålla moment från den gängse grundskollärar­utbildningen och från lärarutbildningen med alternativ pedagogik vid Rudolf Steinerhögskolan.

Examensrätten för denna grundskollärarutbildning skall tillkomma Lärar­hög­skolan i Stockholm medan ansvaret för genomförandet av momenten om alternativ pedgogik skall tillkomma Stiftelsen Rudolf Steinerhögskolan. Högskoleverket skall redovisa uppdraget till regeringen senast den 15 nov 1997.

Enligt vår uppfattning innebär regeringens förslag en uppläggning som kan visa sig vara intressant. Att utbildningen skulle komma att ge behörighet att undervisa i såväl grundskolan som i fristående waldorfskolor ser vi som värt att utreda vidare. Det kursplanearbete som nu skall genomföras av Högskoleverket i samverkan med Lärarhögskolan i Stockholm och Rudolf Steinerhögskolan får visa om det är möjligt att nå en kvalitativt bra utbildning med denna uppläggning. De fristående waldorfskolorna har specifika krav på lärarnas kompetens som måste beaktas i en sådan kursplan.

En egendomlighet i regeringens förslag, som dessutom inte stämmer över­ens med riksdagens tillkännagivande till regeringen, är att Lärarhög­skolan i Stockholm skulle ha examensrätten för hela utbildningen. Uppenbarligen är det Rudolf Steinerhögskolan som har kompetensen att examinera studenterna när det gäller den waldorfpedagogiska delen av utbildningen. Det rimliga bör vara att pröva en ordning där Rudolf Steinerhögskolan, efter viss kvalitets­prövning, står för examinationen i den waldorfpedadogiska delen av utbild­ningen. Samtidigt bör Lärarhögskolan stå för utbildningsbeviset.

Förslaget gäller enbart grundskollärare (motsv). Det är viktigt att finna en lösning för alla lärarkategorier som finns i en waldorfskola, alltså även gymnasie­lärare och olika typer av ämneslärare. Regeringen bör därför ge Hög­skoleverket tilläggsdirektiv så att också dessa utbildningsbehov kan tillgodoses.

I budgetpropositionen pekas Lärarhögskolan i Stockholm ut som den som skall ge den utbildning som är inriktad mot grundskolan. Enligt vår uppfatt­ning är det naturligt att även andra lärarhögskolor skall komma ifråga.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gemensam examensrätt,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av utbildning för samtliga lärarkategorier i waldorfskolor,

  3. att riksdagen som sin mening regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter för fler lärarhögskolor att delta i det aktuella utbildningssamarbetet.

Stockholm den 6 oktober 1997

Andreas Carlgren (c)

Inger Davidson (kd)

Catharina Elmsäter-Svärd (m)

Britt-Marie Danestig (v)

Gunnar Goude (mp)

Margitta Edgren (fp)