I Västerås finns en lång tradition av utbildning inom flygområdet. Den går tillbaka till den tid då Kungliga Västmanlands flygflottilj, F1, var förlagd till Västerås. Efter nedläggningen 1983 övertog Västerås stad mark och byggnader. 1987 invigdes Flygteknikcentrum, som numera är en del av Hässlögymnasiet. Dit förlades den utbildning som staden redan 1968 övertog från försvaret. Numera finns en rik flora av utbildningar, alltifrån flygteknik, flygmekanik, flygplatsutbildningar till grundläggande utbildning till trafikflygare.
Flygteknikcentrum är mycket välutrustat med lektionssalar, laboratorier, verkstäder och hangarer. För de flygtekniska utbildningarna disponerar man ett trettiotal flygplan och helikoptrar. Datorer för Computer Based Training med intensiva träningsprogram för den studerande är integrerade i utbildningen. För pilotutbildningen hyr man flygplan och flyglärare av Bromma flygskola AB. I Hässlögymnasiet ingår också det inom samma område belägna Transportteknikcentrum, vars resurser utnyttjas för delar av flygplatspersonalutbildningen.
Hässlögymnasiet bedriver sedan läsåret 1994/95 grundläggande utbildning av trafikflygare inom gymnasieskolan. Utbildningen är utformad som en lokal gren i årskurserna 2 och 3 inom naturvetenskapsprogrammet och omfattar totalt 2.290 gymnasiepoäng, varav 620 består av flygteori och flygning. Utbildningen ger dels högskolebehörighet från naturvetenskapsprogrammet, dels B-certifikat (enmotor), instrumentbevis (I-bevis) och de teoretiska kunskaper som krävs för D-certifikat (kaptensutbildning). Efter slutförd utbildning kan eleverna tillgodogöra sig drygt 150 flygtimmar.
För utbildningen i de ”vanliga” gymnasieämnena svarar Hässlögymnasiet, som för utbildningen i de flyginriktade ämnena anlitar en utomstående entreprenör, för närvarande Bromma Flygskola AB. De bedriver flygutbildningen enligt en kursplan som godkänts av Luftfartsverket.
Utbildningen som är riksrekryterande tar emot elever från hela landet. Flertalet av dem (c:a 90 %) kommer från andra kommuner än Västerås. Den första kullen, som togs in hösten 1994, bestod av 24 elever. Sedan hösten 1995 tar skolan in 30 elever per år till den grundläggande trafikflygarutbildningen. Av de elever som började sin utbildning höstterminen 1997 är 6 stycken (20 %) flickor.
Mälardalens högskola med nyuppförda, moderna lokaler i centrala Västerås har sedan 1993 utbildat flygingenjörer (120 poäng). Genom denna utbildning kan högskolan visa på kompetens inom ämnen som aerodynamik, flygsystemteknik, avionik, flygmotorteknik, kvalitets- och underhållsteknik, teknisk psykologi – human factors m fl.
Högskolan har också planerna klara för att starta kurserna ”Chefs- och ledarskap för piloter”, ”Ekonomi för chefer i flygbolag ” samt ”Tysk baskurs för flygpersonal”. Dessutom förbereder man tillsammans med Bromma Flygskola en studieväg som kombinerar delar av flygingenjörsprogrammet med en högskoleutbildning till trafikflygare (160 poäng).
Västerås stad med sitt Flygteknikcentrum, Mälardalens högskola och Bromma Flygskola AB skulle, mot bakgrund av den uppbyggda kompetensen, kunna anordna utbildning av piloter för tung luftfart inom ett svenskt utbildningscentrum för internationell luftfart, förlagt till Västerås flygfält.
Den föreslagna utbildningen ger de kunskaper och färdigheter som krävs för anställning som pilot hos flygbolag som bedriver tung linjeluftfart. De sammanslagna kostnaderna för en färdigutbildad pilot blir enligt den föreslagna modellen avsevärt lägre än med de utbildningsvägar som står till buds idag. Kostnaderna för utbildningen skulle delas mellan kommunerna. staten och flygbolagen.
Modellen bygger på att den blivande piloten får sin grundläggande trafikflygarutbildning i gymnasieskolan och vidareutbildningen på eftergymnasial nivå i samverkan mellan högskolan, en privat flygskola och flygbolag som bedriver linjeluftfart.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en ny trafikflygarutbildning.
Margareta Israelsson (s) |
|
Sven-Erik Österberg (s) |
Berit Oscarsson (s) |
Göran Magnusson (s) |
Paavo Vallius (s) |
Mariann Ytterberg (s) |