Mälardalens högskola har god kvalité på utbildningen och betyder mycket för regionens utveckling och företag. Mälardalens högskola expanderar på ett positivt och modernt sätt. Det finns och planeras utbildning med nya spännande kombinationer såsom ekologi/ekonomi, naturvetenskap/teknik/
ekonomi/vård, teknik/illustration, informationsdesign, teknik/språk, teknik/
kammarmusik. Man utvecklar också distansutbildningen vid närmare femtontalet orter och det finns stor efterfrågan på sådan utbildning.
Kvalitetsarbetet vid högskolan är mycket viktigt och vi kan konstatera att man klarat av det på ett bra sätt. I Högskoleverkets granskningsrapport konstateras att de ”är imponerade av att högskolan på en gång kunnat klara av den snabba expansionen och hålla en hög ambitionsnivå i kvalitetsarbetet”.
Vi känner oss stolta över att det finns en sådan spännande högskola med god kvalitet i Västmanlands och Södermanlands län.
Vi kan med stor glädje konstatera att Centerpartiets mångåriga förslag om att utveckla högskolorna nu även blivit regeringens inriktning i budgetförslaget. Det föreslås kraftigt utökade antal fasta platser vid mindre och medelstora högskolor – ett gammalt centerkrav på decentraliserad utbildning. Fasta forskningsresurser har inrättats till mindre och medelstora högskolor – en princip som Centern hävdat i åtskilliga år. Detta centerpolitiska genombrott har redan och kommer givetvis in på det nya årtusendet att betyda mycket för Mälardalens högskolas utveckling och för Mälardals- och Bergslagsregionens utveckling som helhet.
Västmanlands och Södermanlands län har dock fortfarande en ganska låg andel högskoleplatser i förhållande till befolkningens storlek. I stora delar av länen är det också en ganska låg övergångsfrekvens från gymnasieskola till högskola. Västmanlands län tillhör också ett av landets mest industrialiserade områden. Faktorer som arbetsmarknad och utbildningsutbud spelar stor roll för ungdomars utbildningsval. Mälardalens högskola har därför en avgörande roll för den framtida utvecklingen i regionen.
Vi vill i denna motion konkretisera några utvecklingslinjer som vi ser som viktiga för Mälardalens högskola. Dessa är:
fortsatt ökning av antalet utbildningsplatser år 2000 och framåt
förstärkning av fasta forskningsresurser 1999 och framåt
införande av fullständig civilingenjörsutbildning.
Fortsatt ökning av antalet utbildningsplatser
Centerpartiet har genom överenskommelser med regeringen slagit fast att ”utbyggnaden av den högre utbildningen bör ske främst vid de mindre och medelstora högskolorna med särskild tyngd på Bergslagen, Malmö och Sundsvall–Härnösand–Östersund. Dessutom bör en utbyggnad ske i sydöstra Sverige.” Utbyggnaden sker från 1997 och framåt.
Mälardalens högskola har som ett resultat av detta hittills tilldelats 2 200 platser. I den senaste tilldelningen fick Mälardalens högskola nästan flest nya platser av alla. Med anledning av vad vi skrivit inledningsvis om andelen högskoleplatser i förhållande till befolkningens storlek i regionen anser vi att Mälardalens högskola fortsatt ska prioriteras även vid nästa tillfälle då medel tilldelas för ytterligare utbildningsplatser. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna. Vi anser vidare att projektet Mälardalens nätverksuniversitet ska leda till att man blir ett universitet i ordets verkliga mening i början av 2000-talet.
Förstärkning av de fasta forskningsresurserna 1999 och framåt
Centerpartiets mångåriga krav om fasta forskningsresurser till mindre och medelstora högskolor har nu börjat genomföras. Det ligger ett omistligt värde i att tillskapa goda forskningsmiljöer med långsiktig finansiering vid högskolorna. Fasta forskningsresurser underlättar vetenskaplig förankring och ett nära samband mellan grundutbildning och forskning. Därmed skapas goda förutsättningar för utvecklande av kvaliteten i utbildningen. Det är med särskild glädje som undertecknade kan notera att Mälardalens högskola dessutom får en ökning av forskningsanslagen, vilket vi föreslog i vår motion 1996/97.
Även med den föreslagna förstärkningen kommer forskningsresurserna långsiktigt att vara alltför små och behöver ökas 1999 och framåt. Detta bör ges regeringen till känna.
Den offentligt finansierade forskningen är extremt centraliserad, 97 procent av forskningen sker vid de större universiteten och fackhögskolorna. Vi anser att resurstilldelningssystemet måste kompletteras med kriterier som ger de mindre och medelstora högskolorna möjlighet till större fasta forskningsresurser framöver. Vi noterar de positiva signalerna i budgetpropositionen. Där skrivs att ”en uppföljning ska göras av hur högskolorna utnyttjar de tilldelade resurserna, så att frågan blir belyst i ett övergripande forskningpolitiskt sammanhang som kan utgöra grund för en framtida fördelning av resurserna. Denna uppföljning bör kunna ske inom ramen för den parlamentariska forskningsutredningen och ligga till grund för att komplettera resurstilldelningssystemet för högre utbildning med kriterier för de permanenta forskningresursernas fördelning till de mindre och medelstora högskolorna. Sådana kriterier bör bygga på att högskolorna kan visa upp en kvalificering och en viss grad av specialisering, som kommer till uttryck i bland annat godkända magisterutbildningar, professorsprogram, egen forskning inom vissa områden samt goda infrastrukturella förutsättningar för forskning och utbildning.”
Inför fullständig Civilingenjörsutbildning
För att Sverige ska kunna behålla sin framskjutna plats som högteknologisk nation måste fler människor få teknisk högskoleutbildning. Det är angeläget att en kraftig kvantitativ ökning av den tekniska högskoleutbildningen sker med bibehållen kvalitet. Därför bör antalet högskoleorter med fullständig civilingenjörsutbildning utökas. Vi anser att det är mycket lämpligt att förlägga en sådan utbildning till Mälardalens högskola, med Västerås som lokaliseringsort.
I Västmanland och Södermanland finns många högteknologiska företag, som har stort behov av välutbildad arbetskraft. Det mest kända företaget är ABB, som ligger i spetsen för teknikutvecklingen och tillhör den främsta eliten av världens elektronikföretag. Andra företag i länen med hög teknologi är till exempel FFV, Telub, Volvo, VCE, Autotec, Seco Tool, HGL Elektronic och Ericssons.
Utifrån den vetenskapliga kompetens och de materiella resurser, som finns inom regionens näringsliv, kan resurser tillhandahållas, som snabbt kan utnyttjas av en fullständig civilingenjörsutbildning. Genom ett nära samarbete med regionens högteknologiska företag ges möjlighet dels att i praktisk tillämpning överföra forskningsresultat som högskoleverksamhet resulterar i, dels att inom den närbelägna högskolan bearbeta problem som är aktuella för industrin och som är angelägna att lösa.
Blivande civilingenjörer, som följer civilingenjörsprogrammen kan för närvarande läsa de inledande årskurserna i Västerås. De studerande bör ges möjlighet att studera till färdiga civilingenjörer i Västerås genom att fullständiga civilingenjörsprogram förläggs till Mälardalens högskola. Vad som här framförts om fullständig civilingenjörsutbildning till Mälardalens högskola bör ges regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Mälardalens högskola skall prioriteras vid nästa tillfälle då medel fördelas för ytterligare utbildningsplatser och forskningsresurser,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att förlägga fullständig civilingenjörsutbildning till Mälardalens högskola med Västerås som lokaliseringsort.
Marie Wilén (c) |
Ingrid Skeppstedt (c) |