Motion till riksdagen
1997/98:Ub484
av Andreas Carlgren och Lennart Daléus (c)

Högre utbildning och forskning på Södertörn


Det är mycket angeläget att möta kunskapssamhällets och de kunskapsintensiva företagens behov av välutbildad arbetskraft. För Stockholms-Mälarregionen gäller det i högre grad än i någon annan svensk region. Ingen annan del av landet har ett så kvalificerat och kunskapsberoende näringsliv. Detta skapar en tydlig flaskhals i utbildningskapaciteten vid universitet och högskolor eftersom studieplatserna inte på långt när motsvarar vare sig ungdomens efterfrågan eller arbetsmarknadens behov. Det får samtidigt negativa effekter för övriga landet som drabbas av utflyttning av längre utbildade som rekryteras till Stockholmsregionens kunskapskrävande företag.

I ett internationellt perspektiv har Sverige sackat efter när det gäller sats­ning på högre utbildning. Detta är bakgrunden till den stora satsning på expansion av högskolan som Centerpartiet medverkat till. I Mälarregionen läser endast hälften så stor andel av ungdomarna vidare från gymnasieskolan som i Nordens övriga huvudstadsregioner. Därtill kommer den väl­dokumenterade inomregionala obalans som sträcker sig över länsgränsen till Sörmland. Södertörns låga övergångsfrekvens från gymnasieskola till hög­skola är unik för länet. Söder om Slussen, särskilt i de invandrartäta områdena, söker färre till den högre utbildningen än i Stockholm och de mera välbärgade kommunerna. Ett avgörande problem är att bara en mycket liten del av länets högskoleplatser finns i Södertörn och södra Stockholm.

Centern har under flera år varit pådrivande i arbetet för att utveckla högre utbildning och forskning på Södertörn. Motivet har varit att komma till rätta med den inomregionala obalansen i Stockholms län.

Den 1 januari 1997 inrättades Södertörns högskola. Hösten 1996 antogs de första studenterna. Högskolan övertog då dels utbildningar som sedan tidigare bedrivits på Södertörn av Stockholms universitet, dels kurser som universitetet tidigare bedrivit på campus. Antalet registrerade studenter under andra halvåret 1996 var 1 154, motsvarande 475 helårsstudenter. Två tredje­delar av de antagna var kvinnor. Inom de naturvetenskapliga utbildningarna var andelen kvinnor 82 %.

Centerpartiet har medverkat till att Södertörns högskola kommer att expandera vad gäller utbildningsplatser, år 2000 kommer det att finnas 3 400 permanenta utbildningsplatser. Vi har även medverkat till en ökning av forskningsresurserna, den totala nivån för 1998 kommer att vara 17 138 000 kr.

Näringslivet efterfrågar idag välutbildade ungdomar som kan medverka till att våra högteknologiska företag på Södertörn även i framtiden är världs­ledande och har förmåga att generera stora exportinkomster till det svenska folkhushållet. Utbildningsbehoven ligger inte främst inom humaniora och samhällsvetenskapen, som traditionellt har sin viktigaste arbets­marknad inom den offentliga sektorn, utan inom teknik, biologi och andra naturveten­skaper, informatik, logistik och ekonomi, gärna i nya otraditionella kombina­tio­ner med varandra och med humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen.

Strategin för satsningen på Södertörns högskola bör vara att stärka och utveckla den vetenskapliga verksamhet som redan finns i Novum och komplettera denna med ett utbyggt utbildningsuppdrag. Inriktningen på de nya studerandeplatserna bör vara sådan att ökningen stärker Novum som utbildningsområde för högre utbildning i den södra delen av regionen. Utöver vissa samhällsvetenskapliga ämnen bör det också finnas en inriktning på naturvetenskap. Högskolan bör således få ett vidgat utbildnings- och forskningsuppdrag. Detta bör ges regeringen till känna.

Behovet av att decentralisera den högre utbildningen också i övriga Stockholms län måste tillgodoses. Det bör ske genom att högskolekurser i ökad utsträckning läggs ut från universitetet, KTH och regionens olika fackhögskolor. Därigenom skulle ett nätverk av högskolecentra kunna skapas med orter som Norrtälje, Märsta, Jakobsberg, Täby och Nynäshamn. Regeringen bör uppdra åt länsstyrelsen i Stockholms län att i samverkan med berörda högskolor och kommuner planera en sådan decentralisering. Detta bör ges regeringen till känna.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vidgat utbildnings- och forskningsuppdrag,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en vidare decentralisering av högskoleutbildningen i Stockholms län.

Stockholm den 6 oktober 1997

Andreas Carlgren (c)

Lennart Daléus (c)