Motion till riksdagen
1997/98:Ub473
av Ann-Marie Fagerström (s)

Brottsförebyggande arbete i lärarutbildning


Brottsligheten i Sverige har ökat kraftigt sedan andra världskrigets slut. År 1950 kom 200.000 brott till polisens kännedom. År 1995 var antalet uppe i 1.150.000 – en ökning med nära 500 procent.

Debatten om hur brottsligheten skall bekämpas handlar idag till stor del om statens roll. Det gäller lagstiftning och straffbestämmelser och hur polis, åklagare, domstolar och kriminalvård skall arbeta. Men också andra politiska områden har betydelse för brottsbekämpningen. Det gäller exempelvis socialpolitiken, skolan, fritidsverksamheten, arbetet med att integrera invandrare i det svenska samhället och statsplanering.

Redan i tidig ålder är det brottsförebyggande arbetet av stor vikt. Här har föräldrarna den avgörande rollen för sina barns framtid. Barnomsorgs­personal och lärare spelar även de en stor roll i barnens utveckling. Det är av stor vikt att kunskapen ökar inom det brottsförebyggande arbetet bland dessa yrkeskårer. Detta kan ske genom att det brottsförebyggande arbetet upp­märksammas och lyfts fram i den pågående översynen av lärarutbildningen.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att uppmärksamma det brottsförebyggande arbetet i den framtida lärarutbildningen.

Stockholm den 6 oktober 1997

Ann-Marie Fagerström (s)

Gotab, Stockholm 2002