Motion till riksdagen
1997/98:Ub465
av Sivert Carlsson (c)

Sjöbefälsskolan i Kalmar


Sjöbefälsutbildning syftar till att utbilda kunniga och skickliga operatörer av fartyg. Minskade besättningar och alltmer teknikintensiva fartyg tillsammans med höga krav på sjösäkerhet och omvårdnad av den marina miljön ställer stora krav på de ansvariga ombord – deras kunskaper och deras kapacitet att tillämpa dessa i sin yrkesutövning.

Detta innebär att sjöbefälsutbildning redan idag karaktäriseras av behovet av stora insatser för lärartid och tillgång till relevant laboratorie- och simulatorutrustning.

Mot bakgrund av de utökade kraven på färdighetsträning och omfattande examineringsformer som ryms i STCW95 och den uttalade svenska stånd­punkten att sjöbefälsutbildningarna inte bara skall uppfylla konventionens minimikrav, utan vara av en god internationell standard, accentueras behovet av lärartid och investeringar i utrustning.

Internationellt anses sjöbefälsutbildning kräva större engagemang från de anslagsgivande myndigheterna än andra tekniska utbildningar på samma nivå. Detta återspeglas i de satsningar som görs världen över – inte minst i våra grannländer.

Sjöbefälsskolan i Kalmar, med mer än 150-åriga anor, är idag landets ledande utbildare av sjöbefäl. Utbildningen, som har ett mycket gott rykte, är en av de utbildningar vid Högskolan i Kalmar, som har flest sökande. Årets antal sökande var 350 st, varav 150 st antogs till utbildningen, som där­med i år utökas med 60 elever. Framtidens arbetsmarknad ser ljus ut för sjöbefäl. Samtliga sjökaptener som i år lämnar Sjöbefälsskolan i Kalmar har redan vid utbildningens slut erhållit arbete.

”Högskolan i Kalmar har ett nationellt ansvar avseende den sjöbefäls­utbildning som ges vid högskolan. Utbildningen är mycket utrustnings­krävande och internationella konventioner ställer höga krav vad gäller färdighetsträning.” Så skriver Högskoleverket i en aktuell rapport till regeringen angående Uppföljning av resurstilldelningssystemet för grund­läggande högskoleutbildning.

I konsekvens med de ökade kraven har Sjöbefälsskolan i Kalmar under de senaste åren investerat stora belopp för en fullödig verksamhet. För att bl.a. uppfylla de krav STCW95 ställer på tillgängliga simulatoranläggningar har högskolestyrelsen nyligen beslutat investera ca 15 miljoner för uppgradering och komplettering av simulatoranläggningarna vid Sjöbefälsskolan. Närmare 1 miljon kronor tillkommer årligen för serviceavtal beträffande dessa anläggningar.

5 miljoner kronor har under de senaste åren investerats i laborations­utrustning och ytterligare stora investeringar i datorutrustning, simulator­anlägg­ningar, laboratorieutrustning och laboratorium planeras.

Med den satsning på kvalité, utveckling, teknisk förnyelse, flexibilitet i utbildningen och utåtriktad verksamhet, som Sjöbefälsskolan i Kalmar fort­sätter att göra, kommer skolan att väl befästa sin ställning och sitt goda renommé såväl nationellt som internationellt.

Dock innebär nu gjorda och planerade investeringar att ett kraftigt besparingsprogram beträffande övrig verksamhet är ofrånkomligt. Detta är synnerligen olyckligt.

bör, enligt mitt förmenande, resurstilldelningen till sjöbefälsutbildningen särskilt prövas.

Regeringen skriver i budgetpropositionen: ”Högskoleverket har nyligen granskat och bedömt kvalitetsarbetet vid Högskolan i Kalmar. Enligt bedömningen råder det utmärkt goda förutsättningar för att bedriva ett systematiskt övergripande kvalitetsarbete vid högskolan, vilket inte minst visar sig i den imponerande och breda insats som lagts ned i arbetet med självvärderingen.”

Högskolan och Sjöbefälsskolan i Kalmar får även av Högskoleverket ett gott betyg. Dock lever man inte av ord allena. Även resurser fordras.

Det nationella ansvaret, den utrustningskrävande utbildningen och inter­natio­nella konventioners höga krav på färdighetsträning motiverar, som Hög­skoleverket skriver i rapport till regeringen, att ”Högskolan bör tilldelas särskilda resurser (särskilt åtagande) för de extraordinära investeringskost­na­der som denna utbildning kräver”. Detta bör finansieras ur ”Östersjö­miljarden” alt. ur anslaget B 45 för ”Särskilda utgifter inom universitet och hög­skolor m.m.” i utgiftsområde 16.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Högskolan i Kalmar tilldelas särskilda resurser för extraordinära investeringskostnader med anledning av den sjöbefälsutbildning som ges vid högskolan.

Stockholm den 5 oktober 1997

Sivert Carlsson (c)