Motion till riksdagen
1997/98:Ub464
av Sivert Carlsson (c)

Designutbildning i Nybro


I den kulturutredning som presenterades 1995 konstaterades att svensk formgivning och industridesign hade en storhetstid under 1950- och 1960-talen, men att vi därefter satsat för lite inom detta område.

Idag ökar insikten om att form och innehåll i industriella produkter tillhör de viktigaste konkurrensmedlen. Den skärningspunkt mellan kultur och näringsliv som utgörs av formgivning och industridesign måste i större utsträckning bejakas.

I budgetpropositionen för budgetåret 1997 avsattes 4 miljoner kronor för samarbetsprojekt mellan de konstnärliga och de tekniska utbildningarna och näringslivet.

Som planeringsförutsättning angavs samma belopp för budgetåren 1998 och 1999.

Syftet, att skapa förståelse för betydelsen av god design inom varuproduktion samt att öka inslaget av design och formgivning inom till­verkningsindustrin och därmed göra svenska produkter mer konkurrens­kraftiga, är riktigt.

I Nybro kommun pågår ett arbete med att starta en designhögskola. Det finns starka skäl att lokalisera en sådan utbildning till Nybro, som med omkringliggande kommuner sedan länge utgör en expansiv industribygd. I Nybros närområde ligger alla de stora och betydelsefulla glasbruken som Orrefors, Kosta, Målerås, Åfors, Sandvik och Nybro Glasbruk. Alla med mycket designintensiv verksamhet. Därtill finns bl.a. också en mycket stark inriktning på trä och träförädling i regionen.

En lokalisering av en designhögskola till Nybro ger en god möjlighet att bidraga till utvecklingen av regionens näringsliv, men ger också studenterna möjlighet till konkret praktik i företagen, som utöver glas framför allt domineras av möbler, trägolv och emballage. Produkter som alla ytterligare kan utvecklas med god design.

Etableringen av högskoleutbildning i design i Nybro kommer att ske genom samverkan mellan Nybro kommun, Högskolan för design och konst­hantverk vid Göteborgs universitet (HDK), Högskolan i Kalmar och regionens näringsliv.

En viktig resurs i regionen är det växande Arkivet för Svensk Formgivning vid Kalmar konstmuseum.

Ovannämnda samarbete och samverkan för en designutbildning i Nybro kommer att bli en strategisk tillgång för att utveckla regionens design­beroende industri och regionens identitet och profil som hantverks-, industri- och turistområde, med anor men också med utveckling och framtid.

I sydöstra Sverige finns flera goda exempel på vad samarbete mellan konst­närlig kreativitet, yrkesskicklighet och industriledarskap betyder för näringslivets framgångar.

Designkompetens behövs på olika nivåer. Därför avser Nybro kommun att utveckla ett gymnasieprogram inom det naturvetenskapliga programmet med inriktning mot design.

Högskolan i Kalmar kommer att erbjuda kurser inom designmanagement för ingenjörer och ekonomer.

Utbildningen vid designhögskolan skall vara på tre år (120 poäng) och antalet årsstudieplatser bör vara 20 stycken. Ämnesområdena skall vara form­­givning och produktdesign inom flera materialområden.

Utbildningen skall ges en speciell profil med ett innehåll som känne­tecknas av brukarvänlighet, omsorg om användaren samt resurshushållning och ekologi.

Detta harmonierar bra med den utvecklade miljöteknikprofilen på Hög­skolan i Kalmar och Nybro kommuns Agenda 21-arbete.

Redan innevarande läsår påbörjas en verksamhet i mindre omfattning, där näringslivet är företrätt på ett engagerat sätt i form av praktiskt bistånd åt studenterna med lokalutrymme, utrustning, material och intermittent hand­ledar­stöd. Projektet fortsätter under 1998. Från och med 1999 har Högskolan i Kalmar förklarat sig villig att gå in med ett fördjupat engagemang.

Målet är att försöksverksamheten från och med år 2000 övergår till en permanent 120 poängs designutbildning i Nybroregionen med ett 30-tal studenter. Denna etapputbyggnad är ännu ej finansierad.

En designutbildning på högskolenivå enligt ovan i Nybro i samverkan med Högskolan i Kalmar, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och regionens näringsliv kommer att bli en tillgång för att utveckla och stärka denna del av Glasriket och Småland.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av designutbildning på högskolenivå i Nybro.

Stockholm den 5 oktober 1997

Sivert Carlsson (c)