Den civila trafikflygarutbildningen har sedan 1984 bedrivits genom Försvarsmakten vid Trafikflygarhögskolan (TFHS) i Ljungbyhed. Efter riksdagsmotioner, uppvaktningar från Klippans kommun och ett flertal utredningar uttalade försvarsutskottet i samband med 1996 års försvarsbeslut (prop.1996/97:4, bet.1996/97:FöU1) att det behövs en civil trafikflygarutbildning, men att det inte kan anses vara Försvarsmaktens uppgift att driva eller bekosta en sådan verksamhet. Utskottet delade också regeringens uppfattning att verksamheten vid TFHS borde flyttas över till en annan huvudman.
Riksdagen ställde sig bakom regeringens och utskottets uppfattning att TFHS i sin nuvarande form borde läggas ner den 1 juli 1997. Lunds universitet och Försvarsmakten har fått i uppdrag att förbereda ett ändrat huvudmannaskap för den civila trafikflygarutbildningen vid TFHS fr.o.m. den 1 januari 1998. Försvarsmakten har samtidigt ålagts att vidmakthålla verksamheten t.o.m. utgången av 1997.
Det råder en allmän uppslutning kring tanken att verksamheten vid TFHS kommer att ges helt nya förutsättningar att utvecklas vad gäller utbildningens inriktning och innehåll.
I budgetpropositionen slås samtidigt fast att den civila trafikflygarutbildningen huvudsakligen bör förläggas till flygplatsen i Ljungbyhed och den nuvarande Trafikflygarhögskolan (TFHS). Genom de betydande investeringar som under åren gjorts vid denna flygplats finns såväl en fungerande utbildningsorganisation som ändamålsenliga banor, utbildningslokaler etc.
För den civila trafikflygarutbildningen avsätts i budgeten 17,4 miljoner inklusive lokal- och kapitalkostnader. Det finns mot bakgrund av Försvarsmaktens egna beräkningar anledning att ifrågasätta om de i budgeten avsatta medlen verkligen är tillräckliga för att klara verksamheten ens under en övergångsperiod. Enligt ÖB:s kalkyler beräknas driftskostnaderna (i 1995/96 års prisläge) uppgå till 40,3 mkr (avseende 60 elever/år) och kapitalkostnaderna (enligt Lunds universitets utredning) till 7,3 mkr per år. Den civila flygsäkerhetens krav, såsom de framgår av Luftfartsinspektörens yttrande över den civila trafikflygarutbildningen vid TFHS, bör utöver de rent utbildningsmässiga aspekterna också beaktas i sammanhanget. Vi utgår från att de resursmässiga problem som onekligen tycks ha uppstått vid övergången till en ny organisation med ny huvudman uppmärksammas av regeringen och berörda departement vilket riksdagen som sin mening bör ge regeringen till känna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tillförda resurser till den civila trafikflygarutbildningen vid Trafikflygarhögskolan (TFHS) i Ljungbyhed.
Christin Nilsson (s) |
Gotab, Stockholm 1997