Budgetpropositionen för 1998 föreslår en avveckling av Rådet för högpresterande datorsystem (HPDR) i och med utgången av innevarande år. Det vore enligt mitt förmenande olyckligt om så skulle ske utan en föregående utförlig konsekvensanalys av vad detta innebär i praktiken. Exempelvis skulle en nedläggning av HPDR äventyra framtiden för Nationellt superdatorcentrum (NSC) vid Linköpings universitet.
Vikten av långsiktighet i åtaganden för uppbyggnad och underhåll av kapacitet samt framför allt stöd till den kompetens som utgörs av högt kvalificerad personal anställd vid NSC får inte äventyras. Det är nödvändigt att ansvar för finansieringen av personal även fortsättningsvis tas av HPDR eller motsvarande organisation. För de forskare som använder sig av NSC är det av yttersta vikt att kontinuerlig och professionell servicenivå upprätthålls. Avsevärd tid har investerats både från NSC och forskare i att effektivt använda sig av spetsresurser som har installerats. Att bryta eller på annat sätt störa denna uppbyggnadsprocess på detta stadium vore grov kapitalförstöring. Samtliga nysatsningar vid NSC har skett under de senaste två åren.
NSC har p.g.a. sin teknikvetenskapliga betydelse inlett samarbete med svensk industri och statliga myndigheter. Sådant samarbete baseras på långsiktiga, bindande samarbetsavtal. Att plötsligt förändra förutsättningarna försvårar naturligtvis samarbetet med näringsliv och andra sektorer av samhället. Det är därför av yttersta vikt att ingångna avtal mellan NSC och HPDR fullföljs samt att aviserade utvärderingar genomförs och att möjlighet till förlängning av HPDR-finansiering ges.
Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet har tack vare HPDR nyligen införskaffat en mycket kraftfull datoranläggning. Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI) och Saab AB finansierar och disponerar hälften av anläggningen. Övrig användning kommer från samtliga Sveriges universitet och tekniska högskolor. NSC har nyligen omorganiserats med förbättrad drift och användarstödsorganisation för att möta användarnas behov och specifikationer ställda i avtal mellan HPDR och NSC.
NSC:s samarbete med SMHI och Saab är ett för Norden unikt samarbete mellan akademisk forskning, industri och samhällsservice, vilket ofta efterlysts i den offentliga debatten. Avtalet mellan HPDR och NSC är grundstenen till samarbetet mellan NSC, Saab och SMHI. Den effektiva drift som skapats vid NSC hade inte kunnat tillkomma utan samverkan mellan samtliga parter. Sedan i somras körs samtliga väderprognoser från SMHI på NSC:s anläggning. Saab AB använder anläggningen för aerodynamiska, elektromagnetiska och strukturdynamiska analyser av både civila och militära flygplan. Inom den akademiska sektorn utgör NSC:s resurser värdefulla och i vissa fall nödvändiga verktyg för åtskilliga forskningsprojekt inom ett flertal ämnesområden. Exempel på sådana områden är kvantkemi, fasta tillståndets fysik, plasmafysik, ekologisk modellering och statistisk fysik och matematik.
Den kanske största uppgiften för HPDR i framtiden blir utarbetandet av en fortsatt långsiktig policy för svensk datoranvändning, utvärdering av nationella centra samt bedrivande av oberoende kompetenshöjande verksamheter. På nordisk nivå har Sverige på mycket kort tid avancerat till att betraktas som ett föregångsland när det gäller den nationella strukturen för datoranläggningar. Det vore mycket olyckligt om detta försprång skulle gå förlorat genom en avveckling av HPDR.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att den långsiktiga verksamheten vid Nationellt superdatorcentrum (NSC) vid Linköpings universitet säkerställs,
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att nedläggning av Nationellt superdatorcentrum (NSC) vid Linköpings universitet ej får ske utan att en föregående utförlig konsekvensanalys genomförts.
Karl-Göran Biörsmark (fp) |