Motion till riksdagen
1997/98:Ub443
av Eskil Erlandsson (c)

Universitetsstatus för Högskolan i Växjö


Högskolan i Växjö är just nu inne i en period av intensiv utveckling. Redan idag bedrivs forskning och grundutbildning som är väletablerad och av god vetenskaplig kvalitet. Tillsättandet av sju egna professurer blir klart under hösten. Professurerna är en del i högskolans strävan att bli universitet.

Totalt har högskolan tolv befintliga eller beslutade professurer och tre adjungerade professurer. På deltid finns dessutom ytterligare fem personer med professorskompetens. 15 lektorer är docenter.

Med utbildning och forskning inom sex institutioner och cirka 7 500 studenter är Högskolan i Växjö södra Sveriges största högskola. Högskolan ger 25 utbildningsprogram och kurser i ett 30-tal ämnen, varav tolv magisterämnen. Vid högskolan arbetar närmare 500 personer, varav fler än 300 är lärare och forskare.

1 Det internationella perspektivet viktigt

Den internationella verksamheten är väl utbyggd och präglar högskolan. Det internationella utbytet omfattar idag mer än 25 länder i hela världen. En mycket stor andel av studenterna erbjuds utlandsstudier. Ungefär 300 studenter läser utomlands under ett läsår. Högskolan tar emot lika många utländska studerande, vilket medför att även de som väljer att stanna i Sverige och Växjö får del av den internationella miljön. Högskolan deltar också i permanenta forskarnätverk i samarbete med utländska institutioner.

2 Välkänd forskning av hög kvalitet

Högskolan i Växjö har bland annat gjort sig känd för utbildning och forskning inom ekonomiområdet. Skog, trä och bioenergi är andra välrenommerade forskningsområden. En känd och sedan 20 år etablerad forskning finns inom entreprenörskap, småföretag och småföretagsutveckling.

Högskolan kan dessutom erbjuda en komplett lärarutbildning och hög kompetens inom naturvetenskap, humaniora och samhällsvetenskap.

3 Nybyggt campus

I september i år kunde all verksamhet samlas på ett område: Campus Teleborg. För första gången är nu all undervisning och forskning samlad: samtliga institutioner, all administration, undervisningslokaler, bokhandel, affär, restauranger, nya kårlokaler och inte minst bostäder för drygt 2 000 studenter. Redan 1995 invigdes ett nytt modernt högskolebibliotek.

4 Goda näringslivskontakter

I anslutning till högskolan finns forskar- och teknikbyn Vidéum. Närheten till högskolan och FoU har varit ett viktigt argument för det 30-tal företag som etablerat sig där. Vidéum fungerar idag som en kreativ mötesplats för företag med framtids- och utvecklingsinriktning. Kontakterna med omvärlden är allt viktigare när det gäller den högre utbildningen. Högskolan i Växjö har här en viktig roll att spela som motor för regionen och som en resurs för företagen när det gäller att rekrytera arbetskraft med hög kompetens. Många företag är också involverade i den forskning som bedrivs.

Ur näringslivssynpunkt är det viktigt med goda utbildningsmöjligheter och ständigt återkommande kompetensutveckling. Morgondagens samhälle kommer att ställa ökade krav på välutbildad arbetskraft på alla nivåer. Med tanke på att sydöstra Sverige präglas av många småföretag och låg andel akademiker är universitetsetableringen än viktigare.

För att erhålla universitetsstatus krävs enligt mitt förmenande ett väl utbyggt internationellt kontaktnät emot omvärlden, fasta forskningsresurser, forskning och utbildning av hög kvalitet och en omfattande bredd i grundutbildningen. Högskolan i Växjö uppfyller mer än väl dessa kriterier.

5 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om universitetsstatus till Högskolan i Växjö.

Stockholm den 1 oktober 1997

Eskil Erlandsson (c)