Motion till riksdagen
1997/98:Ub436
av Andre vice talman Görel Thurdin (c)

Distansutbildning


Under senare år har utbyggnaden av telekommunikationerna öppnat för distansutbildning på ett sätt som känns mycket betydelsefullt. Alla utbildningshuvudmän har också lyhört börjat komma igång med distansutbildning på sina områden. Möjligheterna att skaffa sig utbildning och fortbildning med egen kontakt med kunskapskällor blir allt mer påtagliga. Men – det gäller som alltid att bygga från den lokala grunden.

Vuxengymnasiet i Härnösand söker sig ambitiöst en ny framtidsutveckling med hjälp av distansutbildning. Det känns angeläget att detta stimuleras på alla sätt.

Distansutbildningen i kommunerna öppnar nu förutsättningar att ge gymnasieungdomarna möjlighet att studera ”hemmavid” i stället för att bussas runt eller tillfälligt flytta. Här krävs samarbete och samverkan över kommungränser och länsgränser.

Mitthögskolans högt ställda mål att nå 50 % distansutbildning inom en del av sin verksamhet känns mycket viktigt. Det är därför angeläget att Mitthögskolan ges de resurser som krävs för att nå det uppställda målet. Detta bör ges regeringen till känna.

Den utbyggnad som Mitthögskolan fått i uppdrag att utföra kräver en resurs­tilldelning som inte bara motsvarar ett antal platser i sig. Utbyggnadens omfattning kräver också stödresurser för att kunna förverkligas fullt ut. Detta bör ges regeringen till känna.

Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Mitthögskolan tilldelas resurser i förhållande till det givna uppdraget att på kort tid utöka högskolan,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Mitthögskolan tilldelas resurser för distans­utbildning i enlighet med dess målsättning.

Stockholm den 1 oktober 1997

Görel Thurdin (c)