Motion till riksdagen
1997/98:Ub425
av Bo Nilsson (s)

Centrum för arbetarhistoria i Landskrona kommun


Centrum för arbetarhistoria är ett forsknings- och utbildningsprojekt i samarbete mellan Lunds universitet och Landskrona kommun.

1 Syfte

Centrets uppgift skall vara att integrera arkivering, forskning och forskningsinformation samt museiverksamhet med inriktning på arbetarhistoria i vid mening. Det skall bestå av tre delar i samverkan: Arbetarhistoriska seminariet vid Lunds universitet, Arbetarrörelsens arkiv i Landskrona samt ett nyinrättat Arbetarmuseum. Verksamheten skall bedrivs i Folkets hus i Landskrona, men i samverkan med andra institutioner och organisationer.

2 Uppgifter och ansvarsfördelning

2.1 Lunds universitet

Forskargruppen kring Arbetarhistoriska seminariet vid LU skall dels utveckla sin forskning om arbetarklassens sociala villkor och fackligt-politiska organisering, dels svara för undervisning och annan forskningsinformation inom området. Temakurser inom universitetets reguljära utbildningsgångar vidareutvecklas, och öppna föreläsningar skall ges, där nya forskningsresultat presenteras. Samarbetet med gräv-där-du-står-historiker inom arbetarrörelsen skall vidareutvecklas, bl.a. genom forskningscirklar, där en forskare och en grupp ”praktiker” samverkar i olika forskningsprojekt. Forskargruppen skall vidareutveckla sitt internationella samarbete kring forskning och forskningsinformation inom ramen för ett nybildat nätverk för europeisk arbetarhistoria, där gruppen är representerad i nätverkets verkställande utskott, men också med t.ex. Center for Arbejderkulturstudier vid Köpenhamns universitet, forskargruppen ”Arbete-Historia-Samhälle” vid universitetet i Bergen samt med Department for History vid University of Minnesota. Verksamheten skall även fortsättningsvis utgöra en del av Lunds universitet.

2.2 Arbetarrörelsens arkiv

Arkivet skall svara för fortsatt vård av befintliga arkivalier och komplettera dessa genom ett aktivt uppsökande arbete. Insamling av arbetarminnen från Skåne skall ges hög prioritet. Arkivet skall vidare ansvara för forskarservice både utifrån egna arkivalier och genom den fullständiga inlåningsrätt, som arkivet har från andra arkiv i landet, inklusive Riksarkivet. Arkivet skall också utgöra en förmedlingslänk mellan folkrörelserna i Landskrona kommun och Skånes Arkivförbund. Möjlighet till förvaring av fanor, standar o.dyl. skall erbjudas i speciellt anpassad lokal.

2.3 Arbetarmuseet

I befintliga lokaler skall ett nytt Arbetarmuseum inredas utifrån liknande idéer som ligger till grund för Arbejdermuseet i Köpenhamn. Verksamheten skall visa dels vardagslivet ur arbetarnas och arbeterskornas perspektiv, dels den fackliga och politiska organisationen av arbetarklassen och arbetarrörelsens kamp och kampformer från 1800-talet till våra dagar. Museet skall bestå av både fasta utställningar och tillfälliga aktiviteter, där t.ex. forskningscirklar och enskilda forskare presenterar sina resultat. Även andra kulturella verksamheter som t.ex. (amatör)teater, dikt- och visaftnar, soaréer, filmförevisningar m.m. i anknytning till arbetarrörelsens kulturella traditioner skall utvecklas i anknytning till museet.

2.4 Centrum för arbetarhistoria

Genom att samla den forskning och undervisning i arbetarhistoria som finns kring det Arbetarhistoriska seminariet vid Lunds universitet och vid Arbetarrörelsens arkiv i Landskrona (i samarbete med andra arkiv) samt ge utrymme för att presentera arbetarklassens och arbetarrörelsens historia genom utställningar och andra kulturella yttringar med traditioner inom arbetarrörelsen skall man kunna bygga upp ett sammanhållet centrum för arbetarhistoria, som saknar motstycke i världen. Professionella forskare och amatörforskare, lärare och vetgiriga studenter, gamla och unga, män och kvinnor samt olika etniska grupper skulle kunna samlas i ett ovanligt kulturhus med levande aktiviteter. Få lokaler i landet torde, med så ringa ingrepp och därmed begränsade kostnader, kunna fylla en sådan funktion bättre än ”det gamla Folkets hus” i arbetarstaden Landskrona.

3 Förslag till åtgärder

På historiska institutionen inom Lunds universitet pågår sedan en längre tid tillbaka en uppmärksammad forskning kring arbetet och arbetarrörelsens historia. Verksamheten har lockat ett stort antal doktorander och resulterat i ett inte obetydligt antal doktorsavhandlingar. Härmed har institutionen byggt upp en mycket lovande bas för fortsatta studier och forskning kring denna utomordentligt väsentliga del av den svenska historien. Om verksamheten skall kunna utvecklas och knytas samman med ett centrum för arbetarhistoria krävs dock att all forskning kring arbetets och arbetarrörelsens historia får en självständigare ställning inom historiska institutionen med i första hand en egen professur.

Som planeringsanslag för uppbyggnad av ett centrum för arbetarhistoria har Lunds universitet fått ett engångsbelopp på 500 000 kr. Detta måste betraktas som en klar markering av att regering och riksdag bedömer projektet som intressant. För att kunna förverkliga projektet krävs emellertid nu mera permanenta forskningsresurser i form av en professur, en forskarassistent och en doktorandtjänst. Jag föreslår att riksdagen genom ett uttalande till regeringen understryker betydelsen av ett centrum för arbetarhistoria och att forskning i ämnet i mera bestående och självständigare former kan komma till stånd enligt de intentioner som statsmakterna tidigare ställt sig positiva till.

4 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppbyggnad av forskning kring arbetets och arbetarrörelsens historia.

Stockholm den 2 oktober 1997

Bo Nilsson (s)